Uit het leven gegrepen

Als journalist van het Nieuwsblad Noordoost-Friesland heb ik de afgelopen jaren tientallen columns geschreven. Toen mijn contract op 1 juli 2015 na een dienstverband van tien jaar stopte, kreeg ik verschillende keren van mensen uit de regio te horen dat ze vooral mijn columns erg zullen missen, omdat die voor velen heel herkenbaar zijn.

Er zitten luchtige columns bij over trouwen, Harry Potter en Cambuur. Maar ook zwaardere onderwerpen komen aan bod zoals de zelfmoord van een collega of het overlijden van de zoon van onze buurvrouw als gevolg van een auto-ongeval. Ook mijn werk en de kinderen (sinds 2011 ben ik moeder) vormen belangrijke inspiratiebronnen voor mij.

Daarnaast hield ik in 2013 voor de website www.gezondheidenco.nl een blog bij over mijn tweede zwangerschap. De laatste tijd plaatst de website www.heitenmem.nl regelmatig columns van mij over kinderen en voor de website www.in-dokkum.nl heb ik af en toe columns geschreven die betrekking hebben op de regio Dokkum en nu schrijf ik regelmatig weer columns voor De Westereender, de leukste krant van Noordoost-Friesland.

Hierbij een selectie van mijn columns.

Weekendje weg in coronatijd

Al ruim voordat de coronaregels waren aangescherpt hadden Johan en ik een weekendje weg gepland. Het is inmiddels traditie dat we twee keer per jaar even weggaan zonder kinderen. Het was nog spannend of het door kon gaan, maar ‘hotels blijven open’, zo kondigde Rutte aan tijdens de laatste persconferentie waar 7,4 miljoen mensen naar […]

Vakantie in coronatijd

Wijs op reis. Met deze woorden in ons achterhoofd boekten we dit jaar een huisje op een kleinschalig vakantiepark in Zwitserland. Vanaf het moment dat Rutte groen licht gaf om – ook in coronatijd – op vakantie te gaan twijfelden we niet langer. Juíst nu wilden we er graag even tussenuit.

Afzwemmen

Daar staat ze. In haar roze Paw Patrol-bikini. Met de tranen in haar ogen kijkt ze angstig naar de badmeester. Hij houdt een hoepel vast waar ze onderdoor moet ‘duiken’. Dat betekent met haar hoofd onder water. En dat is precies het probleem. Ze durft niet. De badmeester ziet het en schuift de hoepel stiekem omhoog, zodat ze er zo onderdoor kan.

Prikkelvrij

Hopelijk houden ze dit gevoel vast. Ook nu ze weer volledig naar school gaan. Ik vraag me af of dit misschien hét moment is om een vierdaagse schoolweek in te voeren?

Normaal (?)

De kinderen zijn sinds deze week weer naar school. Zou alles nu weer een beetje normaal worden? Ik had goede hoop voor de meivakantie. Maar de praktijk is anders.

Vrijheid

,,Jammer dat er in de oorlog geen corona was’’, zei onze dochter vanochtend tijdens het ontbijt. ,,Dan bleven de Duitsers op veilige afstand.’’

Laatste dag als juf

De laatste weken mochten Johan en ik naast financieel adviseur en journalist ook meester en juf zijn. Met behulp van de juffen van school ging dat best goed, maar we zijn blij dat we het stokje na de meivakantie weer aan de professionals mogen overdragen.

De dag van de waarheid

In deze coronatijd leven we van persconferentie naar persconferentie. Vanavond zitten we weer met z’n allen voor de buis om te horen wat Rutte zegt.

Ouderwets gezellig

Voor de meesten zal het even wennen zijn dat ze aan huis gekluisterd zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er is alleen één persoon van wie ik weet dat hij dat helemaal niet erg vindt. Alex Bouma, voormalig persfotograaf in Noardeast-Fryslân. 

We hebben een dip

Het is alweer de vierde week dat we ‘in quarantaine’ zitten. We genieten nu extra van de mooie natuur om ons heen en toch… hadden we gisteren allemaal even een dip.