Berichten

Wegens succes herhaald: Krant Dokkum Toen en nu

DOKKUM – Na het succes van vorig jaar verschijnt er woensdag 6 juni bij de Nieuwe Dockumer Courant (huis-aan-huis) de speciale bijlage Dokkum Toen en nu. Naast veel oude foto’s staan in deze krant onder andere interviews met Gerke Jagersma over de ontwikkelingen in het toerisme, Joop Dijkstra vertelt over het Dokkumer kaatsen en de nieuwe stadspromotor Janneke de Vries over de veranderingen in de binnenstad. Verder veel interviews met ondernemers over toen en nu, een verhaal over een gezin dat terug is gekeerd naar Dokkum en nieuws over boeken vol historische verhalen over Bier, de Markt en de Admiraliteitsdagen.

Teksten: Klasina van der Werf en Tine van Knijff

Nieuwsgierig naar de krant Dokkum Toen en nu? Klik hier om de bijlage digitaal te bekijken.

Speciale krant over de Zuiderschans

Winkel- en bedrijventerrein de Zuiderschans in Dokkum staat op zaterdag 9 juni van 10.00 tot 17.00 uur bol van de activiteiten. Tijdens deze Familiedag is er voor jong en oud van alles te doen. Zo kunnen de kinderen zich uitleven op één van de drie springkussens terwijl hun ouders sneupen langs de kraampjes. Alle ondernemers van de Zuiderschans hebben speciaal voor deze dag leuke acties bedacht. Ook zijn er diverse demonstraties, versnaperingen én – nieuw dit jaar – een sneltekenaar.

Nieuw dit jaar is dat er ter promotie van deze Familiedag een speciale krant is gemaakt door NDC Mediagroep. Naast een overzicht van alle activiteiten op deze Familiedag komen de bestuursleden van de bedrijfsvereniging Zuiderschans in deze krant aan het woord, is de historie van de Zuiderschans in beeld gebracht en vertelt wethouder Pieter Braaksma in een uitgebreid interview over een verbinding tussen de Zuiderschans en de historische binnenstad.

De krant over de Familiedag en de Zuiderschans is op 30 mei 2018 verschenen als bijlage bij de Nieuwe Dockumer  en de Kollumer Courant. De redactie is verzorgd door Klasina van der Werf.

 

Krant Dokkum Toen & Nu: Oude tijden herleven!

Ik word oud, bedacht ik me toen ik oude foto’s voor de krant Dokkum Toen & Nu uitzocht (zie link hieronder). Zo weet ik nog goed dat de Lyceumtoren instortte op de plek waar nu een mooie woonwijk is gebouwd. Fotograaf Alex Bouma heeft dit destijds prachtig vastgelegd op de gevoelige plaat. Ik schrok ervan dat dit alweer tien jaar geleden was gebeurd. In mijn achterhoofd hoor ik de stem van mijn beppe: ‘Wêr is de tiid bleaun’.

Nick Mellink wees me erop dat er in het pand van De Waegh – waar hij nu samen met zijn vrouw Anke een restaurant runt – ooit een VVV-kantoor was gevestigd. ‘O ja, dat weet ik nog wel’, dacht ik toen. Gitte Knoop liet me haar ‘oude’ turnpakje zien uit de tijd dat ze zelf nog actief was als turnster. ‘O ja’, dacht ik, ‘die hadden wij vroeger ook!’

Het lastige van het maken van deze krant over Dokkum Toen & Nu was: Waar moet je beginnen? Na een brainstormsessie met Jacob Rosier en Dennis Mellink van de Nieuwe Dockumer Courant kwamen we al snel op een aantal thema-pagina’s en onderwerpen die niet mochten ontbreken in deze krant: de Markt (zie ook de foto op de voorpagina), de Sionsberg en de vele woonwijken die er buiten de bolwerken zijn bijgekomen. Wat is er veel veranderd.

Andere verhalen kwamen tot leven dankzij de oude foto’s die we via de Stichting Fotografie Willem Kamminga op het spoor kwamen. Zij bezitten tienduizenden foto’s van deze oud Dokkumer fotograaf die in 1996 op 79-jarige leeftijd overleed. Inmiddels is ook het archief van fotograaf Alex Bouma aan de collectie toegevoegd. Tussen al deze foto’s zat een foto van een wielrenner die in het centrum van Dokkum werd gehuldigd. Het bleek Piet Hoekstra te zijn. We belden hem op en hij vertelde enthousiast zijn verhaal!

Al snel werd duidelijk dat heel veel mensen die aan deze krant meewerkten enthousiast reageerden als we over ‘vroeger’ begonnen. Geke Akkerman – Dijk haalde al haar plakboeken van zolder waarin zij de foto’s en krantenartikelen, over de glorietijd dat zij bij DVC volleybalde, zorgvuldig had bewaard. ‘Kachelmannen’ Paul en Martinus Klaver toverden foto’s van hun vader en de drie generaties daarvoor onder het stof vandaan. Een mooi moment om deze in hun zaak op te hangen.

Het is en blijft maar een kleine greep uit de geschiedenis van Dokkum, want er is nog zoveel meer te vertellen. Daarom hoop ik dat het niet bij deze ene editie blijft. Het is ook zo leuk om oude fotoboeken door te bladeren en herinneringen op te halen. Dat is iets van alle tijden heb ik ontdekt. Want zelfs onze jongste dochter van drie jaar komt regelmatig met haar babyboek op de proppen. ,,Mem, sille we even foto’s besjen? Fan froeger doe’t ik noch lyts wie?’’

Ik wens u veel leesplezier en hopelijk veel ‘o ja-momenten’ toe.

Klasina van der Werf

Hieronder de digitale versie van de krant Dokkum Toen & Nu:

http://www.nieuwedockumercourant.nl/nieuws/57371/eerste-editie-bijlage-dokkum-toen-nu/

Eerste editie Dokkum Toen & Nu verschijnt 14 juni

DOKKUM – Op woensdag 14 juni 2017 verschijnt bij de Nieuwe Dockumer Courant een speciale bijlage Dokkum Toen & Nu. In deze krant wordt onder andere aandacht besteed aan de ontwikkelingen op de Markt door de jaren heen, de wederopbouw van de SiONSberg en de gloriejaren van de volleybalsters van DVC. Verder uiteraard veel oude foto’s en mooie herinneringen die opgehaald worden.

Mocht er een tweede editie van Dokkum Toen & Nu verschijnen, wat voor onderwerp of foto zou u in deze krant dan graag terug willen zien? Ideeën kunnen gemaild worden naar: info@klasinavanderwerf.nl