Berichten

Bijzondere ‘Open Tuin’ in Niawier

In Niawier wordt op 1 en 2 juni een bijzondere ‘Open Tuin’ gehouden waar diverse bedrijven uit de regio Noordoost-Friesland zich presenteren. Dit doen zij zowel binnen als buiten bij het voormalige mechanisatiebedrijf van Veenma waar sinds eind vorig jaar meubelmaker Johann Straatsma alias ‘de scheepstimmerman’ is gevestigd.

Het initiatief om in en rondom zijn bedrijf in Niawier een Open Tuin te organiseren komt van Manda Postma uit Dokkum. Tientallen bedrijven uit Dokkum en omstreken doen graag mee aan de Open Tuin. Het is niet alleen een mooie kans voor deze bedrijven om zich te presenteren, ook Johann kan zijn eigen bedrijf laten zien. Voor de kinderen organiseert hij een workshop timmeren. Verder is er voor hen een springkussen, ze mogen ponyrijden in de tuin en bij de huidversierster uit Ternaard kunnen ze geschminkt worden.  Ook de mannen hoeven zich niet te vervelen. Zo kunnen ze geknipt worden door barbier Luzmar en er zijn stands van de Expert, Volvo en Weidenaar. Deze slager is opgegroeid in Niawier, dus voor hem is het extra bijzonder. Dat geldt ook voor Veenma. Zij zijn in het eerste weekend van juni weer tijdelijk terug op hun oude nest. Dit keer alleen met hun grasmachines.

Diverse standhouders

De standhouders zijn verder heel divers, van een nagelstylist tot een zorgwinkel met scootmobiels. Ook stijlvolle winkels als 1622, Nynstyles en Harms Wonen ontbreken niet. Cadeauwinkel de Snipel is eveneens van de partij. Jilderda’s Bloemenboetiek verkoopt veldboeketten en cactussen, bakker Eddy de Jong is aanwezig met ambachtelijk ijs en Zuss Fotografie maakt prachtige fotos’. Manda Postma: ,,Het mag duidelijk zijn dat dit geen braderie wordt en van elk soort bedrijf mag er maar één meedoen. We hopen natuurlijk op mooi weer, maar binnen is ook genoeg te doen. En er komt een tent van Van Kammen op het terrein, dus we zijn overal op voorbereid.  We merken dat veel mensen ons evenement een warm hart toedragen. Misschien juist wel omdat het nu niet in Dokkum is, maar in een dorpje als Niawier. We willen de bezoekers graag laten zien dat het hier boven Dokkum ook prachtig is. En we zijn ervan overtuigd dat het niet uitmaakt waar je bedrijf is gevestigd. Als je gedreven bent en de gunfactor hebt, kun je overal succes hebben!’’

De Open Tuin wordt gehouden op vrijdag 1 juni van 13.30-21.00 uur en zaterdag 2 juni van 10.30-17.00 uur. Om de kosten te dekken wordt aan de bezoekers een kleine bijdrage van €2,50 gevraagd. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De opbrengst van deze Open Tuin is voor het goede doel: de CliniClowns. Leuk om te weten: Op vrijdagavond treedt de akoestische coverband My Old Suitcase op.

Op de foto: Manda Postma en Johann Straatsma organiseren samen de Open Tuin @binnen @buiten in Niawier.   Foto: Klasina van der Werf

‘Culturele hoofdstad is niet alleen Leeuwarder feestje’ (filmpje)

In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Dit heeft impact op heel Fryslân. ,,Het gaat niet alleen om Leeuwarden, maar om de hele Friese mienskip’’, benadrukte Immie Jonkman van Culturele Hoofdstad 2018 tijdens de zogenaamde Ynspiraasjejûn in Niawier.

Inwoners, organisaties en bedrijven uit de gemeente Dongeradeel konden tijdens deze avond vragen stellen en inspiratie opdoen voor een project. ,,Culturele Hoofdstad is een prachtige kans om een groot publiek kennis te laten maken met de schoonheid van Dongeradeel’’, aldus wethouder Pytsje de Graaf van Dongeradeel.

Douwe Zeldenrust van Keunstwurk presenteerde de online kennisbank www.stipe.frl Deze website kan mensen verder helpen met hun eigen projectplan. Ook in Dongeradeel zijn genoeg mensen met ideeën. Wat voor ideeën? Dat houden ze liever nog even geheim, uit angst dat anderen er met hun plannen vandoor gaan.

Vanuit de bewoners was er deze avond ook kritiek. Zie voor een korte impressie van de ynspiraasjejûn in Niawier, bijgaand filmpje.

Tekst en filmpje: Klasina van der Werf

Bron: www.finsteropfryslan.nl