Berichten

Trots op vissers overheerst tijdens ‘Dei fan de Fiskerij’

De visserijsector is zaterdag positief voor het voetlicht gebracht tijdens de Dei fan de Fiskerij in Moddergat. Ruim duizend mensen kwamen op dit evenement af. ,,We hebben vandaag met z’n allen laten merken hoe ‘grutsk’ we op de vissers zijn. Daarmee is ons belangrijkste doel bereikt’’, aldus organisator Anke Bijlsma.

De dag begon met de aankomst van de garnalenkoningin, Reliejanne Smit, op een viskotter. Zij werd verwelkomd door honderden mensen die haar op de zeedijk stonden op te wachten. Traditiegetrouw bracht zij de garnalen over de dijk naar het garnalenfabriekje waar ze de Dei fan de Fiskerij officieel opende. ,,Mede dankzij het prachtige weer hing er de hele dag een gezellige sfeer rond het garnalenfabriekje’’, vertelt Anke.

Garnalenbonbons

Er was van alles te proeven en de standhouders hebben goede zaken gedaan. Vooral de garnalenbonbons, truien van Waddenwol en het boek De Traanjagers van Anne-Goaitske Breteler deden het goed. Ook de stand met informatie over de KNRM kwam goed tot zijn recht. Verder waren er lekkere dingen te eten, zoals een visje, een hamburger of fruitijsjes. Voor de kinderen was er genoeg te doen. Zij konden zelf koken of geschminkt worden als een zeedier. De band State of Quo trok weer extra publiek van hun dorpsgenoten uit Anjum en de modeshow was echt een klapper.

Vissers op podium

Hoogtepunt van de dag was dat de vissers tijdens de onthulling van hun portretten – gemaakt door Gerrit Breteler – zelfs het podium opkwamen. Ook vertelden de vissers openhartig hun verhaal tijdens het interview dat Sarah Verroen met ze hield. Voor het publiek was dit erg interessant omdat ze weinig  over deze bedrijfstak weten. Anke: ,,Al met al was het een zeer geslaagde dag waarbij de visserijsector meer zichtbaar is geworden. We hebben geen wanklank gehoord.’’

Zondag 1 juli: Dag van het Wad

Morgen gaat het feest in Paesens-Moddergat verder met de Dag van het Wad. Dan viert Waddenzee Werelderfgoed haar negende verjaardag. Deze dag begint om 8.00 uur en staat vooral in het teken van gratis workshops, zoals de workshop Waddenklei of de Waddenstruintocht met schilderworkshop. Voor iedereen is er deze dag gratis soep met zilte groenten van Terschelling, gemaakt door Jan Cooks 4 You. De kotters worden om 13.00 uur weer uitgezwaaid; een bijzonder moment. Kinderen en ouders mogen mee terugvaren naar Lauwersoog. Opgave daarvoor is nodig via de website www.garnalefabryk.nl

Foto’s: Klasina van der Werf

Moddergat bruist tijdens de ‘Dei fan de Fiskerij’

Na het succes van vorig jaar wordt er op zaterdag 30 juni weer een ‘Dei fan de Fiskerij’ gehouden bij het Garnalenfabriekje in Moddergat. Een dag later – op zondag 1 juli – vindt de ‘Dag van het Wad’ plaats. Kortom, een weekend boordevol gratis activiteiten voor jong en oud in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Rond 12 uur wordt de ‘Dei fan de Fiskerij’ officieel geopend door traditiegetrouw de garnalen over de dijk naar het Garnalenfabriekje te dragen. Vervolgens is de onthulling van het tweede vissersportret in het Garnalenfabriekje dat – net als Museum ’t Fiskershúske – het hele weekend is geopend.

30 juni: Dei fan de Fiskerij

Het programma van de ‘Dei fan de Fiskerij’ bestaat uit een mix van historische en hedendaagse activiteiten die allemaal een link hebben met de visserscultuur van Noordoost Fryslân. Bijzonder is de tocht die kinderen zaterdagochtend mogen maken met één van de drie kotters (LO8, WL22, LO13) van Lauwersoog naar Moddergat. ,,De eerste aanmeldingen zijn hiervoor al binnen’’, vertelt organisator Anke Bijlsma. De kotters zijn op zaterdag, tijdens hoog water, te bezoeken. Het publiek wordt vanaf de zeedijk met een bootje er naartoe gebracht, dit is alleen mogelijk tijdens de eerste helft van de middag.

Proef het Wad

Gezelligheid staat tijdens de ‘Dei fan de Fiskerij’ voorop met muziek, lekker eten en demonstraties. Zo is er op het podium muziek van onder andere de Anjumer coverband ‘State of Quo’ en de ‘Forebitter Men’ die originele zeemansliederen en maritieme folksongs ten gehore zullen brengen. Op het horecaplein kun je het Wad ‘proeven’. Kinderen mogen zelf koken met lokale (wad)producten; bladerdeegbroodjes met of zonder garnalen. Zoutkampster garnalenpelsters geven een demonstratie, een demonstratie visnetten ‘breien’ en er is een modeshow van Waddenwol en maritieme kleding van de Coöperatie Lauwersoog. De KNRM, de redders op zee, zijn aanwezig met een uitgebreide informatiestand.

Zondag 1 juli: Dag van het Wad

Op zondag 1 juli gaat het feest bij het Garnalenfabriekje in Moddergat verder. Dan viert Waddenzee Werelderfgoed haar negende verjaardag met de ‘Dag van het Wad’. Deze dag staat vooral in het teken van gratis workshops. Zo zijn er workshops Fotografie door Remco de Vries, Waddenklei bij Oan ‘e dyk en er is een Waddenstruintocht inclusief schilderworkshop. Ook kunnen ouders en kinderen zich opgeven voor een Bootcamp of voor het mee terugvaren met de drie kotters naar Lauwersoog. Voor iedereen is er deze dag gratis soep met zilte groenten van Terschelling, gemaakt door Jan Cooks 4 You.

Opgave kan via: info@garnalefabryk.nl Meer informatie: www.garnalefabryk.nl

Tekst: Klasina van der Werf

Marga Waanders vertelt over haar beroep als burgemeester

MODDERGAT – Marga Waanders vertelt op woensdag 25 april om 19.30 uur in ’t Garnalenfabriekje bij Moddergat over haar werkzaamheden als burgemeester. Waanders verwierf vorig jaar landelijke bekendheid tijdens de Sinterklaasintocht in ‘haar’ gemeente Dongeradeel. Onlangs werd zij uitgeroepen tot één van de vijftig beste bestuurders van Nederland. 

Elke maand organiseert programma ‘de Garnalefabryk’ een avond met het thema ‘beroepen in beeld’. Model Akke Marije, politiechef Sipke Land en ziekenhuispsychiater Alexander Keijzers gingen Marga Waanders voor. De burgemeester van Dongeradeel vertelt deze avond over wat haar beroep inhoudt en wat er zo boeiend aan is. Daarnaast legt ze uit hoe je burgemeester kunt worden, welke opleiding je nodig hebt en hoe zij hiertoe gekomen is.

Ook vertelt Waanders hoe je als burgemeester omgaat met de veranderingen in de samenleving. Zo krijgen burgers tegenwoordig steeds meer inspraak, je hebt te maken met digitalisering en tijdens grote evenementen moet je rekening houden met aanslagen. ,,Het vak van een burgemeester verandert heel erg. Je moet een schaap met vijf poten zijn en toch met beide poten in de klei blijven staan’’, aldus Waanders. Tijdens de lezing in ’t Garnalenfabriekje vertelt de burgemeester hoe zij daar mee omgaat.

Nieuwsgierig? Meld je dan aan voor deze lezing via www.garnalefabryk.nl of bel met 06 41 60 58 98. De lezing kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor leerlingen en studenten. Er is plek voor vijftig personen en vol is vol. De lezing duurt tot 20.30 uur. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen en de mogelijkheid om haar ambtsketting te bekijken.

Vijf leuke plaatsen om koffie te drinken in Friesland

De herfst is weer begonnen. Een mooi moment om lekkere koffie te drinken op bijzondere locaties. In Friesland is genoeg keus. We zetten vijf leuke plaatsen op een rijtje, waar je gezellig een heerlijk kopje koffie (of thee) kunt drinken.

1. Yke-muoi Kofje & en Tee Drinkerij in Moddergat

Bij Yke-muoi ga je echt terug in de tijd. De gezellige inrichting is helemaal in de stijl van vroeger. Je kunt hier terecht voor ouderwets lekkere koffie met onder andere echte Friese oranjekoek erbij. Ook serveren de vriendelijke eigenaren diverse frisdranken en ijs. Bijzonder is het vergezicht boven op de zeedijk tegenover deze koffie- en theeschenkerij. Ook het nabijgelegen Museum ’t Fiskershúske is een echte aanrader.

2. Kofje & Mear in Burgum

Hier kun je heerlijke cappuccino drinken met wat lekkers erbij. Vooral de cheesecake en appeltaart vallen in de smaak. Als je niet zo van koffie houdt, zal het vriendelijke personeel je vast wijzen op de lekkere warme chocolademelk in grote glazen. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben ze naast al dit lekkers meer te koop: woonaccessoires, kinderkleding of leuke cadeautjes. Leuke bijkomstigheid: de kinderen kunnen zich tijdens het shoppen vermaken in de speelhoek.

3. Theeschenkerij ’t Landschap in Boelenslaan

In het hart van de Noardelike Fryske Wâlden vind je op een unieke plek Theeschenkerij ’t Landschap waar je gastvrij ontvangen wordt. Het ideale plekje voor een Koffietafel of Afternoon Tea. In de lente, zomer en nazomer is er koffie of thee met gebak verkrijgbaar, maar ook frisdrank, ijsjes en kleine lunchgerechten. Heerlijk, ook als tussenstop van je wandel- of fietstocht door het prachtige natuurgebied rondom het meer De Leijen of na je bezoek aan Themapark De Spitkeet.

4. KB Food en Drinks in Dokkum

Nog maar net geopend in de binnenstad van Dokkum (september 2017) en nu al een succes. In het restaurant staat de beleving centraal. Alleen de inrichting is al een beleving op zich: stoer en vintage. Er is genoeg om naar te kijken en elke hoek is anders. Bijzonder is de verrassend grote tuin, een ‘smûke hoek’ waar je dankzij de terrasverwarmers het hele jaar kunt zitten. Vanaf tien uur ’s ochtends kun je hier terecht voor lekkere koffie met huisgemaakt gebak. Ook leuk voor kinderen!

5. Binnenmarkt in Buitenpost

Bij binnenkomst van de Binnenmarkt in het centrum van Buitenpost kom je direct in het Canadese Coffeehouse terecht. Hier kun je in één van de knusse zithoeken genieten van diverse koffiesoorten, vers gemaakt van natuurlijke koffiebonen. Theeliefhebbers kunnen kiezen uit dertig verschillende soorten thee. Ook voor soep met een heerlijke sandwich ben je bij de Binnenmarkt aan het juiste adres. Vergeet niet langs de biologische winkel te gaan waar alleen producten te koop zijn zonder E-nummer!

Nog 6 tips: Waar kun je koffiedrinken op zondag in deze regio?

Van het bovenstaande lijstje zijn Yke-muoi en Theeschenkerij ’t Landschap in het hoogseizoen ook op zondag geopend. Andere leuke plekken in Noordoost-Friesland waar je op zondag heerlijk kunt koffiedrinken:

  • Stadscafé Artisante in Dokkum (Tip: Latte caramel en huisgemaakte apple crumble)
  • Eetcafé De Kalkman in Wierum (vlakbij de zeedijk)
  • MEER in Lauwersoog (lekker relaxed en (h)eerlijke Earth-koffie)
  • Paviljoen De Leyen in Rottevalle (met speelkelder en kelderescape)
  • ’t Mootje in Oostmahorn (echte filterkoffie)
  • Stania State in Oentsjerk (in het bos)

Stania State in Oentsjerk. Foto: Marcel van Kammen

Blog door Klasina van der Werf

Van bouwval tot droomhuis

Waar beginnen jullie aan, zeiden veel mensen tegen Gerda en Jitze Vanger toen ze de voormalige visserswoning in Moddergat kochten. Het was een bouwval dat als gevolg van bijna twintig jaar leegstand volledig in verval was geraakt. Nu, twee jaar later, weten velen niet wat ze zien. Zowel van binnen als van buiten is de woning gerestaureerd in de stijl van vroeger. Dorpsbewoners zijn blij dat deze rotte kies in het dorp eindelijk is opgeknapt. En Gerda en Jitze voelen zich hier helemaal thuis.

,,Het lijkt wel een museum.’’ Deze reactie krijgt Gerda vaak als mensen hun huis zien. ,,It is echt myn hûs’’, zegt Gerda. Dat had ze in haar vorige nieuwbouwwoning niet. ,,Ik voelde me daar best wel schuldig over, want het was een heel mooi huis met alles erop en eraan, maar ik kon het er niet gezellig krijgen’’, vertelt Gerda. Daarvoor woonden ze ook in een oud huis aan de Seewei, maar daar moest regelmatig wat hersteld worden, zoals het dak dat lekte. ,,Maar dat huis was wel heel sfeervol. Ik hou van oude huizen, ik weet niet wat dat is.’’

Kraakpand

Gerda had vijf jaar geleden al eens een kijkje genomen in het huis waar ze nu wonen. Het was toen een kraakpand en de jeugd had er een raam ingeslagen, zodat je gemakkelijk even naar binnen kon komen kijken. Het stond zo lang leeg doordat de eigenaresse, Marianne van der E (beter bekend als de pensionhoudster van Anjum) vast zat in de gevangenis. ,,Het huis zag er niet uit. Je zag het van de buitenkant bijna niet eens staan. Alles was begroeid. Het leek één groot oerwoud. Maar als ik hier binnen was fantaseerde ik over wat je er van zou kunnen maken. Mijn man moest er eerst niets van hebben, dus had ik het maar uit mijn hoofd gezet.’’

Bedstededeuren

Toch hielden Gerda en Jitze het huis wel altijd in hun achterhoofd. Op een gegeven moment verkocht Jitze zijn garnalenschip. Hij zei: ik neem contact op met de eigenaresse van dat huis en als we het eens worden koop ik het. ,,Toen begon ik weer te twijfelen, want dat zou betekenen dat we twee huizen zouden hebben. Maar Jitse is optimistisch en zei: dat verkopen we wel. Een jaar lang is hij samen met onze timmerman en adviseur Dorus Ploeg aan het werk geweest om het hele huis te strippen. Er zat geen vloer in, er moest een nieuw dak op en aan de binnenkant is alles kaal gemaakt. Hij vroeg de jeugd uit het dorp te helpen om alle troep die nog in het huis stond er uit te halen. Het scheelde niet veel of ze hadden de oude bedstededeuren ook bij het grof vuil gegooid. Gelukkig heb ik die nog net op tijd kunnen redden’’, vertelt Gerda.

Kleuradvies

In augustus 2015 werd hun eigen huis verkocht en moesten ze snel alles nog verven zodat ze meteen hun nieuwe woning konden betrekken. De verbouwing was al helemaal klaar. Voor de kleuren heeft Gerda advies gevraagd aan een kleurenstylist. Zij zei: Wat wil je sowieso in huis hebben? ,,Die merklap’’, zei Gerda en ze wijst naar het prachtige borduurwerk dat nu in de woonkamer prijkt. Dan passen we de kleuren daar op aan, stelde de kleurstylist die vervolgens voor allerlei verschillende grijstinten koos. Gerda had alle oude spullen die in hun eerste huis stonden allemaal bewaard. ,,In het nieuwbouwhuis stond dat allemaal op zolder. Dat paste niet bij die inrichting. Jitze heeft wel eens gezegd, gooi die rotzooi weg, maar ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb.’’

Oude elementen

In de grijsgroene keuken vallen de brocante emaille potten en pannen meteen op. Het oude ledikant in de slaapkamer met bedstedewanden heeft Gerda ooit gewonnen tijdens een loterij bij de woningcorporatie waar ze werkte. In het vorige huis stond dat op zolder, nu komt dat mooi van pas. De ambachtelijke Friese witje tegels achter de kachel kregen ze van mensen uit het dorp. Als dank voor het opknappen van deze woning. Bijzonder is ook de kapstok in de hal, gemaakt van een oud stuk hout dat Jitze vond tijdens het vissen op zee. ,,Hij wilde het eerst netjes zagen, maar ik zei:  breek maar doormidden. Dat staat veel mooier.’’ En zo is het huis doorspekt met oude elementen.

Vakantiehuis of snoepwinkel

Het huis is nu klaar. Nu is de voormalige veeschuur achter het huis aan de beurt. ,,Onze zoon gaat hier een mooi huisje van maken. Eerst voor zichzelf, later voor toeristen die ’s zomers het pittoreske vissersdorp langs de zeedijk goed weten te vinden. ,,Maar, misschien wil ik er ook nog wel eens een winkeltje van maken. Met van die oude snoeppotten.’’ Gerda ziet het alweer helemaal voor zich. Net als vijf jaar geleden…

Tekst en foto’s: Klasina van der Werf

Bron: Noflik Wenje 18 mei 2017

Waddentour bijna geopend, website nu al online

waddentour

Op zaterdag 9 april vindt de opening van de Waddentour plaats. Dit gaat gebeuren door middel van een tournee langs de vier beschermde dorpsgezichten van Dongeradeel: Ee, Paesens-Moddergat, Holwerd en Metslawier.

De Waddentour omvat verschillende dorpswandelingen in deze vier bijzondere dorpen van Dongeradeel. In elk dorp worden binnenkort bordjes geplaatst bij bijzondere panden om de rijke historie van de dorpen in beeld te brengen. Op een groot welkomstbord aan het begin van het dorp is meer informatie te vinden over de Waddentour en bij toeristische informatiepunten in de regio zijn folders verkrijgbaar.

App en website voor Waddentour
Mensen met een smartphone kunnen gebruik maken van de gebruiksvriendelijke app die ze naar en door deze vier prachtige dorpen begeleidt langs de verschillende bordjes. Op elk bordje is een viercijferige code geplaatst die aanvullende informatie geeft over de geschiedenis van het betreffende historische pand. Daarnaast is er een website ontwikkeld (www.waddentour.nl) waarop liefhebbers thuis nog eens rustig kunnen nagenieten van deze tocht.

Verbindingsroute
De wandelroutes door de vier beschermde dorpsgezichten zijn onderling weer met elkaar verbonden door een grote route die zowel per fiets, in de auto als te voet kan worden afgelegd. Deze route is eveneens te vinden op de website van de Waddentour. Deze website is inmiddels online!

De Waddentour is mede mogelijk gemaakt door de Dorps Ontwikkelings Maatschappij(DOM), de gemeente Dongeradeel en de provincie Fryslân. Meer informatie: www.waddentour.nl