Berichten

Museum Dokkum presenteert boek en maquette op Bonifatiusdag

Directeur Ihno Dragt van Museum Dokkum heeft op dinsdag 5 juni (Bonifatiusdag) zijn nieuwste boek over de Markt in Dokkum gepresenteerd. Vanaf deze dag is ook de maquette van de ijsfontein te vinden in het museum van Dokkum, dat tevens als Toeristisch Informatiepunt dient.

Kort na de moord op de beroemde bisschop Bonifatius (5 juni 754) is op De Markt in Dokkum een forse terp opgericht. Vandaar ook dat het tweede deel van het boek ‘Graven in de Bonifatiusterp van Dokkum’ dinsdag op ‘Bonifatiusdag’ is gepresenteerd. Dit deel gaat over de legendarische Abdijtoren uit de veertiende eeuw die nog tot 1832 op de Markt gestaan heeft. Ook wordt in deze publicatie ruimschoots aandacht besteed aan de rol van de Abdijtoren in de Waalse Furie van 1572. Het eerste deel van het boek ‘Graven in de Bonifatiusterp van Dokkum’ werd eerder al – op Kletterdei – vertoond aan het publiek. Het is de bedoeling om het laatste deel in het najaar te presenteren, tijdens de onthulling van de ijsfontein op de Markt.

Toch op de foto met de ijsfontein

Dat toeristen het jammer vinden dat de ijsfontein in Dokkum er nog niet is, merkt Ihno Dragt dagelijks aan de bezoekers die bij het Toeristisch Informatiepunt komen. ,,Toeristen willen met de ijsfontein op de foto en zijn teleurgesteld als ze ontdekken dat deze nog niet klaar is. Daarom hebben we nu een maquette van de ijsfontein geregeld die in ons museum is te vinden. Zo kunnen ze toch met het schaalmodel van de ijsfontein op de foto’’, aldus Dragt. Om extra aandacht te vestigen op de maquette wordt buiten het museum een banier geplaatst met op het grote zeildoek een afbeelding van de ijsfontein. Ook wordt het verhaal over de ijsfontein binnenkort nog toegevoegd aan de app MeAR Fryslân, die bezoekers langs unieke belevingspunten in Dokkum rondleidt.

Tekst: Klasina van der Werf; Foto: Museum Dokkum

Kletterdei: Boek en app brengen historie Markt Dokkum tot leven

  Museum Dokkum presenteert vrijdagmiddag 18 mei – op Kletterdei – een boek  en een bijzondere app: De Abdijtoren. De publicatie ‘Graven in de Bonifatiusterp van Dokkum’ en de app zijn onlosmakelijk verbonden met de Markt en worden dan ook op deze plek gepresenteerd.

In het boek zet auteur Ihno Dragt alle archeologische gegevens van de Markt voor het eerst op een rijtje. Een tijdrovende taak waarmee de directeur van Museum Dokkum al in 2014 is begonnen, meest in zijn schaarse vrije tijd. Bijzonder is vooral de reconstructie van de mozaïekvloer in de Sint Martinuskerk. Door het 11-Fountains Project had hij duidelijk een deadline voor ogen. In tegenstelling tot het realiseren van de IJsfontein, lukte het hem wel om het boek op tijd af te krijgen. Dat gold ook voor de app die gemaakt is door een samenwerking van Museum Dokkum en de Hogere School voor de Kunsten in Utrecht (HKU).

Reconstructie Abdijtoren

Met de app wordt de Abdijtoren van Dokkum letterlijk weer in beeld gebracht. De Abdijtoren was een icoon die tot ongeveer twee eeuwen geleden op de Markt heeft gestaan. Met behulp van Augmented Reality en GPS is er een digitale reconstructie van de toren bovenop de overblijfselen van de oude toren geplaatst. ,,Dankzij deze 21e eeuwse technologie kunnen we mensen een kijkje geven in het verleden’’, vertelt Friso Booij, Masterstudent aan de HKU en ontwikkelaar van de app. ,,Het enige wat ze hoeven te doen is de gratis app ‘De Abdijtoren’ te downloaden. Omdat het om een nieuwe technologie gaat zijn alleen de meest recente smartphones geschikt voor de beleving. Mensen die niet in het bezit zijn van zo’n modern apparaat, kunnen met de IPads van Museum Dokkum alsnog de toren bekijken. Leuke bijkomstigheid is  dat je jezelf nu ook op de foto kunt zetten met de Abdijtoren op de Markt.’’

Benieuwd naar zowel de reconstructie van de Abdijtoren als naar de mozaïekvloer in de Sint Martinuskerk? Kom dan vrijdagmiddag tussen 15.30 en 17.30 uur naar de Markt in Dokkum om het resultaat met eigen ogen te bewonderen.

Tekst: Klasina van der Werf

‘Wy binne yn Dokkum net fan sûker’

,,Wat fantastisch dat jullie hier allemaal zijn, ondanks de regen.” Dat zei Xander de Buisonjé gisteravond tijdens de Night of the Praams in Dokkum. Duizenden mensen kwamen op dit unieke concert van de Admiraliteitsdagen af en dat is bijzonder te noemen, want het regende pijpestelen toen de show begon.

DOKKUM – De weersomstandigheden maakten het voor de organisatie spannend omdat het onzeker was of het technisch gezien allemaal goed zou gaan. Ook was het nog maar de vraag hoe het publiek op de regen zou reageren. ,,Het publiek verdient een dikke tien. We zijn iedereen zeer dankbaar dat ze er waren”, zegt voorzitter Jan-Michiel van der Gang van de Admiraliteitsdagen. Het concert werd vanwege de harde regen een kwartier uitgesteld. Precies een uur later werd het droog. Het werd een bijzondere avond met prachtige muziek van het Admiraliteitsorkest. Lokale en regionale artiesten wisselden elkaar af met de landelijke artiesten Sharon Doorson en Xander de Buisonjé. Vooral Xander wist de sfeer er goed in te brengen. De mensen op de kade, het publiek op de skûtsjes, maar ook de burgemeester en commissaris op het statenjacht: iedereen ging uit z’n dak! Opvallend dit jaar was de spectaculaire lichtshow. Ook is het elke keer weer mooi om te zien dat de landelijke artiesten zo enthousiast zijn over het publiek en het podium in Dokkum. ,,De artiesten zijn echt onder de indruk van onze stad”, aldus Jan-Michiel van der Gang. Hij sloot de avond op het hoofdpodium af met de woorden: ,,Ze weten nu allemaal: Wy binne yn Dokkum net fan sûker.”

Publiek op de Markt helemaal los

Nieuw dit jaar was het tweede podium op de Markt waar liefhebbers van het alternatieve geluid in de tent konden genieten van bands als Canshaker Pi, Rats on Rafts, Iguana Death Cult, The Homesick, OOO, Kinoo en Exitlight Empire. Ook hier was het de hele avond druk en er heerste een goede sfeer. Vooral tijdens de slotact van Iguana Death Cult ging het publiek helemaal los. ,,Het was een fantastische avond. Geweldig dat bands die normaal op Lowlands staan nu in Dokkum te zien waren”, zegt organisator Gert Jan de Beer. Backstage was de sfeer volgens hem ook supergezellig en de eerste contacten voor volgend jaar zijn alweer gelegd. Het is dan ook de bedoeling om dit festival in 2018 verder uit te bouwen.

Volop activiteiten en mooi weer

Vandaag is er weer van alles te doen in Dokkum. Lekker eten, straattheater, veel skûtsjes en andere bijzondere schepen, spectaculaire activiteiten met snelle boten en jetski-stuntshows, gratis rondvaarten en rondleidingen, een kabelbaan over het water, een kunst- en brocante markt en voor de (kleine) kinderen is er een speciaal plein ingericht met een springkussen, ballenbak, schmink en suikerspinnen. Vergeet de primeur van het zeeroverslied (uit 1630!) niet vanmiddag om 15.00 uur op de Grote Breedstraat en voor liefhebbers van bier: Vanaf 16.00 uur vindt de eerste Speciaalbierproeverij plaats in de Grote Kerk. Ook vanavond is er op beide podia weer een avondvullend muziekprogramma met onder andere Nielson, Jeroen van der Boom, Miss Montreal en de coverband Jetset. De weersvoorspellingen zijn voor vandaag goed, dus de organisatie verwacht dat het vandaag nog wel eens gezellig druk kan worden in de stad!

Voor het volledige programma zie: www.admiraliteitsdagen.nl

Ondanks de regen werd de opening van de Admiraliteitsdagen 2017 me de Night of the Praams een groot succes. Foto: Marit Anker

Tekst: Klasina van der Werf

 

 

Foodfestival Admiraliteitsdagen vol culinaire verrassingen

Food zal dit jaar een belangrijke plaats innemen tijdens de Admiraliteitsdagen. ,,Vorig jaar is al een kleine aanzet gegeven van het foodtruckfestival. Dit jaar zullen we dat ver overstijgen”, aldus Bart van der Zant die samen met Berend Wouda verantwoordelijk is voor het lekkere eten en drinken in de stad.

De Diepswal in Dokkum wordt omgetoverd tot een echte Foodboulevard. Tussen de Posthoorn en Artisante komen zes tot zeven kraampjes met onder andere heerlijke biofrietjes, visspecialiteiten, runderhamburgers van de houtskoolgrill en broodjes knakworst. Slagerij Weidenaar is hier aanwezig met een grote smoker. Bart van der Zant: ,,Het is letterlijk passen en meten in deze straat, maar het is weer gelukt en het wordt er erg gezellig! Even verderop – op de Grote Breedstraat – zijn tussen de kraampjes van de kunstmarkt (zaterdag) en de brocante markt (zondag) ook foodtrucks te vinden met onder andere koffie en tapas.

Smoothies en fruitijsjes

Het eten op de Helling is vergelijkbaar met vorig jaar. Zo zijn de Pit Brothers weer van de partij met hun smoker met broodjes Pulled Pork, de Frietosoof is er met Biofriet en de dames van Vitamine Bo zijn in hun Piaggio aanwezig met smoothies en fruitijsjes. Nieuw is dat bezoekers op deze locatie bij Kopi Koffie terecht kunnen voor bijzondere koffie, bijvoorbeeld voor ‘klapper koffie’: cappuccino bereid met kokosmelk. De koffie wordt geserveerd vanuit een oude VW-bus. ,,Wij letten niet alleen op de kwaliteit van het eten en drinken, maar ook op de aankleding en uitstraling. Die moet bij de sfeer van het festival passen”, stellen de organisatoren.

Frietje chique en festibowl

,,Op de Markt pakken we dit jaar uit. Daar vindt het echte Foodtruckfestival plaats met tien pachters. Omdat hier ook het tweede podium te vinden is, hebben we er de hele dag muziek bij. Mensen kunnen zitten op strobalen of zitzakken terwijl ze genieten van lekkere hapjes en drankjes. Dat wordt echt een feestje”, vertelt Bart. Culinair gezien is het volgens hem net even ‘anders dan anders’. Zo bieden Piepers en Rund een frietje chique en een festibowl aan, bij de Java Blusbus zijn traditionele Javaanse gerechten verkrijgbaar en bij Meat at the Bar kun je genieten van wraps met biefstuk terriyaki. Old School pizza’s worden op de Markt vers gebakken in de houtoven die daar staat opgesteld.

Tosti’s en crêpes

Ook lokale ondernemers zijn tijdens het Foodtruckfestival op de Markt vertegenwoordigd, te weten Restaurette Schierzicht met diverse visspecialiteiten, De Stadshap en de heren van ‘Twisted Tosti & Crazy Crêpes’. Zij serveren bijzonder lekkere tosti’s en crêpes, iets wat er ook bij de kinderen altijd in gaat. Dagelijks vanaf ongeveer 12.00 uur tot ’s avonds laat zijn de foodtrucks geopend. De prijzen zijn naar eigen zeggen hartstikke redelijk. Voor elke portemonnee is er wel iets lekkers verkrijgbaar. De gerechten kunnen dit jaar voor het eerst met de munten van de Admiraliteitsdagen betaald worden.

Tekst: Klasina van der Werf

Eerste editie Dokkum Toen & Nu verschijnt 14 juni

DOKKUM – Op woensdag 14 juni 2017 verschijnt bij de Nieuwe Dockumer Courant een speciale bijlage Dokkum Toen & Nu. In deze krant wordt onder andere aandacht besteed aan de ontwikkelingen op de Markt door de jaren heen, de wederopbouw van de SiONSberg en de gloriejaren van de volleybalsters van DVC. Verder uiteraard veel oude foto’s en mooie herinneringen die opgehaald worden.

Mocht er een tweede editie van Dokkum Toen & Nu verschijnen, wat voor onderwerp of foto zou u in deze krant dan graag terug willen zien? Ideeën kunnen gemaild worden naar: info@klasinavanderwerf.nl

 

 

 

Warm welkom tijdens Elfstedentocht

Of je er nu zelf aan deelneemt, of vanaf de kant de deelnemers toejuicht. Voor Dokkum is iedere Elfstedentocht een mooie kans om weer een gastvrij visitekaartje af te geven en iedereen een warm welkom te heten. Zo ook vandaag tijdens de Fietselfstedentocht.

In Dokkum is het op deze dag één groot feest. Al meer dan honderd jaar fietsen op Pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Vanaf 8.00 uur mag er in Dokkum op de Markt worden gestempeld. Hier is het dan ook een drukte van belang.

Aan de tocht doen diverse categorieën fietsers mee, van snelle ‘wedstrijd’-rijders tot echte toerfietsers. Sommige deelnemers maken ook van hun outfit een ware sport en fietsen op een ‘gewone’ fiets de tocht in de meest kleurrijke en soms hilarische kostuums. Naast de duizenden fietsers en het vele publiek is er de hele ochtend muziek en er is extra eten en drinken verkrijgbaar op de terrasjes.

Voor een compleet overzicht van alle Elfstedentochten en de rol van Dokkum, zie het Dokkum Magazine van 2016: https://issuu.com/dokkummagazine/docs/2016.03.08_dokkum_magazine

dokkum magazine