Berichten

Hoe was het om op te groeien in een groot gezin?

NES (Noardeast-Fryslân) – Anita Terpstra (1974) vertelt op zondagmiddag 19 januari vanaf 15.00 uur over haar boek ‘Het huis vol’ in Theaterkerk Nes. Dit boek geeft een beeld van het grote gezin in naoorlogs Nederland.

Haar lezing gaat over hoe het was om op te groeien in zo’n groot gezin. Was het gezellig? Kwamen ze aandacht tekort? Hoe werden alle monden gevoed en hoe werd de orde bewaakt? Maar vooral, hoe heeft hun plek in dat grote gezin de levens beïnvloed van Anita’s vader, moeder ooms en tantes?

In 2015 kregen vrouwen gemiddeld 1.66 kinderen. Honderd jaar eerder waren dat er nog 4.45 en echtparen die rond 1870 trouwden kregen gemiddeld zelfs 8 kinderen. Al vanaf haar jeugd is Anita Terpstra gefascineerd door de jeugd van haar ouders die beiden opgroeiden in een groot naoorlogs gezin. Samen hadden zij negentien broertjes en zusjes.

Anita Terpstra (1974) studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Eerder schreef zij veelgeprezen thrillers waaronder Nachtvlucht, Anders en Samen, dat in het Duits en Frans werd vertaald en genomineerd werd voor De Gouden Strop. Anita is opgegroeid in Hallum en woont nu met haar gezin in Leeuwarden.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theaterkerknes.nl

Bekende politiewoordvoerster Ellie Lust naar Damwâld

Ellie Lust, de bekende politiewoordvoerster uit Amsterdam, houdt donderdagavond 19 oktober vanaf 20.00 uur een interessante lezing in dorpshuis De Kruisweg in Damwâld. Zij zal onder andere vertellen over haar werk bij de Amsterdamse politie. In een collegetour-achtige setting is het daarna mogelijk om vragen te stellen aan Ellie Lust.

Als politiewoordvoerder was Ellie Lust al bekend, maar door haar deelname aan het populaire tv-programma ‘Wie is de mol?’ werd ze in één keer een bekende Nederlander. Ellie wist al van jongs af aan dat ze bij de politie wilde werken. Aanvankelijk combineerde ze haar politiecarrière met haar topsportcarrière als volleybalster van diverse topclubs in Nederland en het nationale team. Bij de politie werkte ze als agent in zes verschillende wijkteams dwars door de hele stad. Ook was zij als één van de eerste vrouwen actief bij de Amsterdamse motordienst.

 

Als woordvoerster van de Amsterdamse politie is Ellie Lust regelmatig te zien in nieuwsitems en in Opsporing Verzocht. Tijdens haar carrière heeft Lust zich ingezet voor een ‘rechtvaardige’ plek binnen de maatschappij voor homoseksuelen. Zij werd voorzitster van het initiatief Roze in Blauw en dit jaar werd de Jos Brink Oeuvreprijs aan haar toegekend.

Heb jij altijd al met Ellie Lust in gesprek willen gaan of vind je het boeiend wat deze enthousiaste politievrouw te vertellen heeft? Wees er dan vooral bij op 19 oktober in De Kruisweg van Damwâld.

Kaarten (15 euro per stuk) zijn vanaf nu online verkrijgbaar via www.dekruisweg.nl