Berichten

Kansen voor zeldzame planten bij boeren Waadrâne

Het gebied langs de Waddenkust is zo uniek, dat er kansen ontstaan voor de bloei van zeldzame planten. Dat zei Bart Muntjewerf van het ‘Programma naar een Rijke Waddenzee’ vrijdagavond tijdens een bijeenkomst van Agrarisch Collectief Waadrâne over natuurvriendelijke oevers.

FOUDGUM – Ruim tachtig belangstellenden waren vrijdagavond aanwezig tijdens de aftrap van het project ‘Randen van het Wad’. Met strowagens achter trekkers werden zij vervoerd naar de vogelakker en sloot bij Aesgemastate in Foudgum. Vol enthousiasme vertelde boer Sibma daar hoe hij de natuurvriendelijke oevers heeft aangelegd door een smalle strook langs de percelen af te graven. Aan de hand van gele plakstrips was te zien hoe de verschillende soorten planten nu al veel insecten aantrekken. Deze insecten dienen weer als voedsel voor de jongen van allerlei vogelsoorten.

Spandoeken Waadrâne

Om extra aandacht te vestigen op de aanleg van deze natuurvriendelijke oevers heeft de Waadrâne spandoeken geplaatst bij Brantgum en Ee, zo vertelde voorzitter Hans Kroodsma van het collectief vrijdag. ,,Op deze manier willen we laten zien dat er heel veel boeren zijn die keihard werken om de boerenlandvogels te beschermen. Van de negatieve berichtgeving in de media, over wat boeren allemaal fout doen, werden we de laatste tijd wat depressief. Juist daarom willen we zichtbaar maken wat wij doen om de natuur een handje te helpen’’, aldus Kroodsma.

 Brakke ondergrond

Niet alleen boeren waren deze avond aanwezig, maar ook politici, vertegenwoordigers van het Wetterskip Fryslân, Ecolana en studenten van de Hogeschool van Hall Larenstein. Bart Muntjewerf van het ‘Programma naar een Rijke Waddenzee’ gaf uitleg over de pilot ‘Randen van het Wad’ waaraan vijf boeren meedoen. Zij leggen natuurvriendelijke oevers aan in het gebied tussen het Lauwersmeer en Sint Annaparochie. Dit doen ze door de kleibovenlaag enkele meters van de slootkant veel schuiner af te graven tot aan de waterlaag. ,,Langs de Waddenkust is de ondergrond vaak brak, waardoor er kansen zijn voor zeldzame planten, maar ook voor vissen zoals paling’’, legt Muntjewerf uit. Kroodsma voegde er aan toe dat het niet de bedoeling is om verzilting te stimuleren, maar juist deze brakke omstandigheden goed te benutten.

Unieke planten

Het project wordt vanaf het begin gevolgd door studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein uit Leeuwarden, die vrijdag aanwezig waren om over hun bevindingen tot nu toe te vertellen. Zij hebben al unieke planten gesignaleerd, zoals zeebies en schedefonteinkruid. De komende jaren blijven de studenten in de gaten houden hoe de natuur zich langs deze oevers gaat ontwikkelen. Het is de bedoeling dat de oeverranden ook bij andere boeren langs de Waddenkust worden aangelegd. De aanleg langs kleinere sloten wordt door het Wetterskip Fryslân, waar mogelijk, ondersteund. Froukje Grijpstra van het Wetterskip gaf vrijdag aan blij te zijn met de samenwerking.

Positief blijven

En zo ziet de voorzitter van Agrarisch Collectief Waadrâne meerdere lichtpuntjes om als collectief een bijdrage te leveren aan biodiversiteit en duurzaamheid. ,,We doen alles stap voor stap en blijven positief. Samenwerking is daarbij heel belangrijk. We zijn dan ook blij dat er deze avond zoveel verschillende betrokken organisaties aanwezig waren. Alle partijen zijn nodig om de natuurlijke verbinding te versterken. Dit alles in het belang van de boerenlandvogels en het leefmilieu voor mens en dier. Daar doen we het voor.’’

Tekst en foto’s: Klasina van der Werf

Zijden bloemen als kunstwerkjes

Wat voor Yfke Blom uit Foudgum ooit als grote hobby begon, is nu haar werk geworden: bloemschikken. ,,Eerst deed ik dat naast mijn werk in de eigen interieurzaak in Marrum en later in Dokkum. Inmiddels ben ik al vijftien jaar interieurs aan het stijlen met mooi zijden bloemwerk, planten en bijpassende potten. Mijn liefde voor het interieur en passie voor bloemschikken is een perfecte combinatie.’’

Atelier Yfke Blom is te vinden in de glooiende terptuin van de voormalige Piet Paaltjenpastorie uit 1723, die nu omgetoverd is tot Bed & Breakfast. In het atelier en de pastorie is veel van haar bloemwerk te bewonderen. ,,Als eerste opdracht mocht ik bloemwerk maken voor Landgoed De Klinze, een prachtig indrukwekkend pand in Aldstjerk. Het was een uitdaging om hier bloemwerken voor te maken’’, vertelt Yfke Blom. Na De Klinze volgden veel bedrijven, overheidsinstellingen, uitvaartcentra en particulieren als klant. Yfke maakt ook wel bruidsboeketten of grafstukken van zijdebloemen. Dit is een mooie aanvulling op de verse bloemen. Bovendien is het duurzaam.

Echt of niet?

De zijden bloemen van Silka, die Yfke Blom gebruikt, zijn van hoogwaardige kwaliteit en niet van echt te onderscheiden. ,,Deze bloemen zijn zo natuurgetrouw; het zijn kunstwerkjes op zich. Meestal verweef ik natuurlijke elementen door mijn bloemwerk, zodat mensen vragen: is dit echt of niet. Nu het voorjaar er weer aan komt werk ik veel met zijden bloesem, tulpen of magnolia-bloemen. Dit zorgt in combinatie met berkentakken en fruittakken voor een natuurlijk geheel. De kleur en stijl van het interieur zijn voor mij bepalend voor hoe een bloemstuk tot stand komt en welke pot er bij hoort.  Het plaatje moet kloppen. Ik gebruik mooie potten en vazen, liefst in Holland gemaakt. Soms heb je aan één mooie pot en bloem al genoeg. Hier kun je naar mijn mening beter voor kiezen dan voor een heel huis vol goedkope spullen.’’

Veel groen

Het is tegenwoordig een trend om veel groene planten in huis te hebben. Na de cactus, vetplant en sanseveria zie je nu ook de planten uit de jaren ’70 helemaal terugkomen in de interieurs, zoals de papyrusplanten, hertshoorn of palmachtige planten. ,,Dat is een goede ontwikkeling. Groen past mooi bij bloemen. Bovendien geeft het rust in een interieur. Het voordeel van planten van zijde is dat je er geen omkijken meer naar hebt. Als alternatief voor echt groen zonder onderhoud werk ik ook veel met mummiegras. Het vocht is uit dit gras gehaald en vervolgens is het bewerkt met een milieuvriendelijke stof. Je kunt er een mooie groene wand van maken of een bak mee vullen. Het mag alleen niet in aanraking komen met vocht of kou.’’

Oog voor detail

Inmiddels doet Yfke Blom dit werk al vele jaren met heel veel passie en oog voor detail. ,,Het geeft mij zo’n heerlijk gevoel als je een ruimte mooier maakt met je bloemwerk. Ik kan daar enorm van genieten en ben het liefst de hele dat creatief bezig. Dat is ook weleens vermoeiend hoor want als ik in de natuur loop zie ik altijd wel iets wat ik kan gebruiken of wat mij inspiratie geeft. Het is een manier van leven geworden en ik hoop dat ik dit nog heel lang kan blijven doen.’’

KADER

Open atelier

Benieuwd naar de creaties van Yfke Blom? Haar atelier in Foudgum is op afspraak open en ieder laatste weekend van de maand, op zaterdag en zondag, van 13.30 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.yfkeblom.nl

Het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor een workshop in combinatie met een high tea. Meer informatie: www.pietpaaltjenspastorie.nl

Tekst: Klasina van der Werf; Bron: Noflik Wenje (Friesch Dagblad)

Bourgondisch genieten met kerst

Kerst is dé tijd om gezellig bourgondisch te eten. Topkok Sander Ian Wijnstra van Stadscafé-Restaurant Artisante in Dokkum denkt daarbij al snel aan vlees. Speciaal voor de redactie van Noflik Wenje maakt hij ribeye klaar in de nostalgische keuken van de Piet Paaltjens Pastorie in Foudgum. Hij geeft daarbij handige tips zodat lezers dit gerecht ook thuis kunnen bereiden.

Tijdens kerst mag het eten vaak wel wat luxer zijn. Vandaar dat kok Sander kiest voor ribeye, een van de lekkerste delen van een rund. ,,Het is een mooi zacht stuk vlees met natuurlijke vetten. Het oog (ribeye) zit in de kern en loopt er helemaal doorheen. Het vet smelt mooi weg tijdens het bakken en zorgt ervoor dat het vlees mals wordt. Het voordeel van ribeye is dat het een korte bereidingstijd nodig heeft’’, vertelt Sander die het vuur zo hoog mogelijk zet. Ondertussen snijdt hij het vlees in stukken van een kleine centimeter dik. Dat is met 180 gram precies een portie. Vervolgens brengt hij het vlees op smaak met kruiden, in dit geval rozemarijn en tijm. Voor een winterse smaak adviseert de kok van Artisante ook wel peperkorrels en jeneverbessen.

Je moet het horen sissen

Tot slot voegt Sander speciale zout uit de Camarque toe. Niet teveel, want als kok kun je er geen zout uithalen, maar later eventueel wel extra korrels toevoegen. ,,Het is raadzaam om het vlees zo kort mogelijk te bakken aan beide kanten. Daarbij moet je niet teveel olijfolie gebruiken, de grillpan moet schoon zijn en goed heet. Je moet het horen sissen als je het vlees erin legt. Als het vlees na een paar minuten goudbruin is kan het in de oven (180 graden) zodat ook de binnenkant goed gaar wordt. Je kunt de gaarheid na vier of vijf minuten controleren door licht op het vlees te drukken. Hoe veerkrachtiger het vlees, des te rauwer het aan de binnenkant is.’’

Groots uitpakken

,,Met kerst is het extra leuk om groots uit te pakken. Een groot stuk ribeye is gemakkelijker om voor een grote groep te bereiden en het staat ook nog eens feestelijk op tafel. De bereiding duurt wel iets langer en het gerecht moet vijftien tot twintig minuten in de oven. Door er een beetje water bij te doen droogt het vlees niet uit. Serveer het vlees met verschillende soorten paddenstoelen. Hiervoor kun je dezelfde grillpan gebruiken zodat de vleessmaak in de paddenstoelen komt. Met sjalot, knoflook en peterselie versterk je de smaak. De keuze voor groenten is heel persoonlijk. Als je weinig tijd hebt is het handig om groenten te kiezen die je maar kort hoeft te bakken, zoals aubergine, zoete puntpaprika en tomaten. Maar pompoen, zoete aardappelen en knolselderij zijn ook heel lekker in de winter. Hoe fijner je je product snijdt hoe sneller het klaar is. Toch vind ik dat je de groenten niet te fijn moet snijden, vanwege de lekkere bite. Maar te grof is ook niet goed. Dan kom je over als een luie kok.’’

Soep vooraf en panna cotta na

,,De groenten zorgen ervoor dat het gerecht er op tafel mooi uit ziet qua kleur. Door op het laatste moment lekkere kalfsjus over het vlees te gieten blijft het warm. Deze jus kun je vooraf alvast maken in een grote pan die 24 uur op het vuur staat met kalfsbotten, knoflook, ui, tomaten, peen, prei, tijm, rozemarijn, oregano, laurier, tomatenpuree, rode wijn en bleekselderij. Om het jezelf gemakkelijker te maken kun je als voorgerecht een feestelijke tomatensoep of pompoensoep maken. Soep wordt alleen maar lekkerder als je die eerder bereid. Panna cotta is het ideale toetje voor een grotere groep tijdens kerst. Dit is niets anders dan de Italiaanse naam voor ‘gekookte room’. Dat is ook het enige wat je hoeft te doen: de room zachtjes laten doorkoken. Je voegt slechts een klein beetje melk en gelatine toe en mengt er vanille, bosfruit of kaneel doorheen. Maar net wat je wilt. Dit dessert is goed te combineren met ijs en fruit en mooi te serveren in een vormpje of glas.’’

Mooi gedekte tafel

Voor het serveren tijdens kerst is een mooi gedekte tafel onmisbaar. Yfke Blom van Bed & Breakfast Piet Paaltjens Pastorie in Foudgum pakt dit altijd sfeervol aan voor haar gasten. ,,Het tafelkleed en het servies zijn het belangrijkste. En zonder vazen met bloemen uit mijn eigen atelier is de tafel voor mij niet compleet. Tijdens de kerst dek ik de tafel met een wit kleed, basic servies met sjieke uitstraling, brocante bestek en wijnglazen met het patroon van een guirlande erin. De vaas is van Ecri met echt bladgoud erop met daarin takken waar subtiele engeltjes in hangen. Op de bijpassende servetten staan rendieren afgebeeld en tot slot voeg ik natuurlijke elementen toe, zoals dennenappels, kersttakjes en bont. Die leuke accenten maken het geheel trendy’’, vindt Yfke Blom.

Zelfverzekerd koken

Een goede voorbereiding is het halve werk, zo stellen de gastvrouw en de kok tijdens het diner in Foudgum dat bij de redactie zeer goed in de smaak valt. Sander: ,,Dat begint al met het kopen van goede producten en het op tijd dekken van de tafel. Groenten kun je alvast voorsnijden en als je onzeker bent over het gerecht kun je van tevoren een keer oefenen. Het belangrijkste is dat je zelf overtuigd bent van je eigen kookkunsten en dat je dit ook uitstraalt. Onzekerheid houdt mensen vaak tegen. Maar als je zelf van lekker eten, experimenteren en verschillende dingen proeven houdt en je kunt dit koppelen aan gevoelens en emoties, dan kun je koken. En ben je, net als ik, ook nog eens enthousiast over koken? Dan komt het helemaal goed!’’

Vragen over recepten?

Voor vragen over de exacte recepten mogen mensen Sander Wijnstra van Stadscafé Artisante altijd mailen (info@stadscafe-artisante.nl). Voor het kerstmenu van Artisante, zie: www.stadscafe-artisante.nl. Voor meer informatie over het zijdebloemwerk van Yfke Blom dat onmisbaar is op de kersttafel, zie www.yfkeblom.nl

Tekst: Klasina van der Werf. Foto’s: Henk Brinkman. Bron: Noflik Wenje december 2016 (Friesch Dagblad)