Berichten

Column: We hadden dus ook naar Esonstad kunnen gaan

Als de kinderen het naar hun zin hebben, dan genieten de ouders ook. Een veelgehoorde uitspraak. Maar hebben we eigenlijk wel genoeg genoten, vraag ik me af terwijl ik de vakantiefoto’s van Mallorca bekijk. 

Een week geleden zaten we daar nog. Tussen de palmbomen, vlakbij de turquoiseblauwe zee met witte zandstranden en uitzicht op de bergen. Elke dag een uitgebreid ontbijt, zwemmen, lekkere koffie drinken en leuke uitstapjes maken. Een hele week geen laptop, geen telefoon, geen werk. Heerlijk! Nu ik weer thuis ben besef ik pas echt hoe mooi het allemaal was.

Ook de kinderen hebben genoten. Alleen al van het feit dat we allemaal tijd voor elkaar hadden. En je merkt echt dat ze ouder worden. Ik herinner me nog goed dat ik een paar jaar geleden een column schreef over een vakantie met onze kinderen die toen 1 en 3 jaar waren. Wat een verschil!

Aan het eind van de vakantie vroegen we onze dochters, die nu 4 en 6 jaar oud zijn, wat ze het leukst vonden aan deze vakantie op Mallorca. De oudste: het binnenzwembad. De jongste: de patat. Oké, we hadden dus ook naar Esonstad kunnen gaan, lacht mijn man.

Tja, laten we eerlijk zijn. Voor de kinderen is een vakantiepark van Landal net zo indrukwekkend als een resort op Mallorca. Eerlijk gezegd doen we dit gewoon voor onszelf. En als de ouders het naar hun zin hebben…

Klasina van der Werf

Help jij Thom en Femke bij hun zoektocht naar de Granaet van Dokkum?

Start bij museum
Het leuke aan de boekjes van het Altijd Wad Pad is dat je dezelfde route kunt afleggen als Thom en Femke in het verhaal. Hiervoor is zelfs een speciale app ontwikkeld. In Dokkum begint de tweeling het Altijd Wad Pad samen met heit en mem bij het Dokkumer museum (Admiraliteitshuis). Zij krijgen hulp van een stadsgids die hen onder andere leidt langs het mooie, oude stadhuis van Dokkum. Daar tegenover is de vaart te zien is waar de Granaet volgens de verhalen zit vastgeketend aan een ketting…

Verdwenen stad
De boekjes van het Altijd Wad Pad zijn niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Zo leer je dat Dokkum vroeger aan zee lag. Dat was handig voor handelsschepen, maar ook voor oorlogsschepen en schepen van de zeerovers. Ook ontdekken Thom, Femke, Herman en Igor hoe het nu precies zat met de ‘verdwenen stad’ in de buurt van Dokkum, waar nu het vakantiepark Esonstad te vinden is. Verder kom je meer te weten over de Waddenzee en de zeehonden die hier – nadat ze in Pieterburen zijn genezen – worden vrijgelaten.

Vrolijke besjes
Het boekje eindigt weer in Dokkum, waar Thom en Femke onder andere langs het wapen van Dokkum lopen, de geneeskrachtige Bonifatiusbron bezoeken en tot slot de bijzondere moerbeiboom met ‘vrolijke besjes’ bij de Martinuskerk zien. De grote vraag is of ze de Granaet van Dokkum nog zullen vinden. Of hebben ze daar jouw hulp bij nodig?

route dokkum

 Waar zijn de gratis boekjes en app verkrijgbaar?

Kun je niet wachten om de boekjes (geschreven door Xavière Kolk) van het Altijd Wad Pad te lezen over de avonturen die Thom en Femke beleven op jouw vakantieplek? En vind je het leuk om je ouders rond te leiden langs dezelfde plekken als in het verhaal? Ga dan snel naar een toeristisch informatiepunt of een toerisme ondernemer waar de boekjes gratis voor je klaarliggen. Voor de bijbehorende routes kun je de app downloaden.

Tekst: Klasina van der Werf

Voor meer informatie over et Altijd Wad Pad, zie www.altijdwadpad.eu