Berichten

Bijzondere overnachtingen in Friesland

Slapen in een Bierbrouwerij

In het centrum van Dokkum is het mogelijk om in een oude bierbrouwerij te overnachten. Dit was de eerste bierbrouwerij van de Bonifatiusstad. Je ziet dit onder andere terug aan het grote schilderij aan de muur. Voor wie geïnteresseerd is in de rijke biergeschiedenis van Dokkum ligt er een tijdschrift over deze historie klaar. Uiteraard worden de gasten verwelkomd met een Bonifatiusbiertje.

Back-to-basic in Wyns

In Wyns kun je helemaal ‘back-to-basic’ gaan. Zo kun je slapen in een strowagen of overnachten in een oud molenaarswoninkje, midden in het natuurgebied de Wynserpolder. Dit huisje is geheel zelfvoorzienend: het toilet hoeft niet doorgetrokken te worden, er is geen aansluiting op het elektriciteitsnet en er is geen ijskast in het huisje. Het natuurhuisje ligt op acht minuten lopen door het weiland. Ga ‘back-to basic’ en geniet van de vogels, herten, hazen en koeien in de achtertuin.

Overnachten in het bos

In de dorpen Oentsjerk en Aldtsjerk kun je overnachten op een landgoed, in Friesland ook wel ‘Staten en Stinzen‘ genoemd. In Oentsjerk is het kleine huisje – waar ooit de kinderen van de adellijke familie les kregen van hun gouvernante – omgebouwd tot een gezellig gastenverblijf. Je kunt er slapen in een grote bedstee en ontspannen in het bubbelbad. Het vrijstaande huisje staat vlak naast het oude landhuis en grenst aan het bos waar je heerlijk kunt wandelen. Bijzonder is ook dat je in Aldtsjerk op het landgoed kunt proefslapen om je nieuwe bed uit te proberen. Nog een laatste tip voor natuurliefhebbers: In Jistrum kun je overnachten naast een prachtige prairietuin die zelfs in buitenlandse tuintijdschriften staat.

Logeren in een oud vissershuisje

Slapen in een oud vissershuisje aan de voet van de Waddenzee dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Hoe bijzonder is dat? Er is genoeg keus in het dorp Paesens-Moddergat. Eén van de huisjes van rond 1795 is gemoderniseerd naar het heden met een knipoog naar het verleden. Als je de tuin passeert en de zeedijk overgaat, kijk je uit over de Waddenzee. Het naastgelegen museum ’t Fiskershúske is in dit dorp ook zeker een bezoekje waard! Hier kom je onder andere meer te weten over de vissersramp van 1883.

Pure romantiek in een bedstee

Slapen in een bedstee is een aanrader voor stelletjes die een romantisch weekend willen. Dat kan op meerdere plekken in Friesland. Zo is er een bedstee te vinden in Twijzelerheide, zowel in een schattig monumentje als in een pipowagen in ‘the middle of nowhere’. Ook in Earnewâld kun je slapen in een bedstee in een hut, midden in de natuur. Logeren in een bedstee in een honderd jaar oude boerderij kan in Damwâld. In Oudega (Sm.) is het knusse tweepersoonsbed met rood-wit geblokt dekbed gemaakt in de bedstee waar je met een trapje inklimt. Leuke bijkomstigheid: de luxe badkamer heeft een eigen sauna!

Vakantie in een voormalig schoolgebouw

In het pittoreske dorpje Metslawier kun je overnachten in een oude school! De ondernemer biedt vijf zeer ruime appartementen aan die elk op een bijzondere manier zijn ingericht. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te slapen in een boomhut of strandhut. Het schoolplein is omgetoverd tot een mooie tuin met onder andere een Finse hottub en hangmatten. Ook is er een luxe familiehuis voor 12 personen. Metslawier is één van de vier dorpen met een beschermd dorpsgezicht. Tip: bezoek ook de andere dorpen door middel van de Waddentour.

Tijdelijk wonen in een boot

Watersportliefhebbers opgelet: In Nationaal Park de Alde Feanen kun je een woonboot huren of overnachten in een sloep. Ook zijn er aanbieders van kruisers met alle voorzieningen aan boord. Een mooie kans om eens in het midden van een Nationaal Park te overnachten! Download meteen even de izi Travel app en leer, samen met Freek Vonk, meer over het gebied en de verschillende diersoorten die er leven.

Glamping in een hippe hut

Ben je meer een liefhebber van glamping? Dat kan ook. Zo kun je vlakbij Kollumerpomp kamperen in een comfortabele trekkershut met een bijzonder strak design. Deze trekkershut is licht, ruim en gemaakt van hergebruikte materialen. De zogenaamde Trek-in’s staan op de oude Friese terp waardoor je een geweldig uitzicht over de weilanden hebt. Slaap je liever in een Safaritent, maar dan wel met de luxe van een bungalow en de sfeer van kamperen? Dan ben je bij de camping in Twijzel aan het juiste adres.

De keuze is reuze

Verschillende ondernemers zijn ook te vinden op de website www.bijwiewiljijslapen.nl Hier worden 12 unieke locaties in Noordoost-Friesland gepresenteerd. Binnenkort start de Vereniging Noardlike Fryske Wâlden met een nieuw concept: ‘Boer & Breakfast‘,  bijzonder overnachten bij de boer. De slaapgasten krijgen een exclusief kijkje in het boerenleven. Voor het geval je na het lezen van deze blog nog steeds niet kunt kiezen…

Blog voor Er op uit in Friesland door Klasina van der Werf
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft regelmatig een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Schrijven is haar passie. Haar twee dochters en de regio Noordoost-Friesland zijn de meest belangrijke inspiratiebronnen voor haar werk.

Wat te doen in Friesland in februari?

Iepen Doar(p): Feanwâldsterwâl

Mienskip is het centrale thema van Leeuwarden-Friesland 2018. Maar wat betekent het eigenlijk? Hoe zijn Friezen verbonden met hun dorp en de mensen om hen heen? Iepen Doar(p) onderzoekt het aan de hand van een dorpsportret van het jongste dorp van Fryslân: Feanwâldsterwâl. Alle 128 huishoudens worden in beeld en geluid geportretteerd. Dit levert een uniek totaalbeeld op van een volledige mienskip. Het eerste portret wordt gepubliceerd op maandag 12 februari, het laatste op woensdag 8 augustus 2018. Nieuwsgierig geworden naar dit dorp? Kom gerust eens een kijkje nemen. De sfeer in Feanwâldsterwâl doet denken aan Giethoorn met de vele bruggetjes die voor de woningen de enige verbinding vormen met de doorgaande weg. Verder zijn er in dit dorp onder andere nog een café en een scheepswerfje te vinden. Klik hier voor meer informatie over de activiteiten van Culturele Hoofdstad in februari.

Winterfietselfstedentocht

Het is nog afwachten of er deze winter een Elfstedentocht op de schaats komt. Maar zeker is dat er op zondag 4 februari langs de elf Friese steden gereden wordt. Het wordt een echte Winterfietselfstedentocht, compleet met stempelkaart, koek en zopie en natuurlijk het officiële (alternatieve) Elfstedentochtkruisje. Er wordt vanaf 7 uur in Leeuwarden gestart vanuit de Elfstedenhal. De route van 205 kilometer volgt zoveel mogelijk het traject van de schaatstocht. Zo fietsen de deelnemers ook langs de Dokkumer Ee naar Dokkum, waar gestempeld kan worden bij HCR De Posthoorn. Hier zorgen de uitbaters gegarandeerd voor koek en zopie en gezelligheid met ‘s middags een optreden van de Saksenbende van Opus 3. Bijzonder is ook dat de fietsroute dit jaar voor het eerst over het wereldberoemde bruggetje bij Bartlehiem gaat.

Aangezien het volgende week echt koud lijkt te worden, tot slot nog tips voor schaatsliefhebbers waar je goed kunt schaatsen in Friesland. 

Noord-Friese Winkeltjesroute

Vergeet de winkelketens van de grote stad. In de Noord-Friese Winkeltjesroute zijn de meest bijzondere winkeltjes en ateliers van de streek opgenomen. Hier heerst een gezellige sfeer en word je ook nog persoonlijk geholpen. Trek er op uit met auto of huur een fiets in Ferwert of Holwerd om er een perfect dagje uit van te maken. Onderweg kun je genieten van het platteland met haar vergezichten, terpdorpjes, frisse lucht en het geruis van de Waddenzee op de achtergrond. Ook zijn er koffie- en lunchmogelijkheden bij de boer, in de theetuin of bij de molen. Elke donderdagmiddag en elke laatste zaterdag van de maand zijn alle winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute gezamenlijk geopend.

Typisch Fries

Het is inmiddels traditie dat kinderen van 4 tot en met 12 jaar in de voorjaarsvakantie gratis naar Friese musea mogen op vertoon van pake, beppe of een andere volwassene. Er zijn dan allerlei activiteiten, leuk voor jong en oud! Thema dit jaar is ‘Typisch Fries’. Aanraders zijn: Museum Dokkum, De Sûkerei in Damwâld, ’t Fiskershúske in Moddergat, het Ruurd Wiersmahûs in Burdaard, De Kruidhof in Buitenpost, De Spitkeet in Harkema, de Schierstins in Feanwâlden en bij Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum kom je alles te weten over lekker Fryske Sûkerbôle van beppe. Meer informatie over de musea en de activiteiten: www.helppakedevakantiedoor.nl

Bij wie wil jij slapen?

Ben je van plan om cultuur te snuiven in Friesland nu Leeuwarden-Fryslân gekozen is tot culturele hoofdstad van 2018? Dan kún je natuurlijk zo’n groot hotel binnenlopen… maar het kan ook anders! Twaalf gastheren van unieke slaapplekken in Noordoost-Friesland hebben de handen ineengeslagen en nodigen toeristen uit bij hen te overnachten in 2018. Je logeert hier in kleinschalige accommodaties, waarin veel liefde is gestopt. Je wordt altijd persoonlijk welkom geheten door de leukste gastheren of – dames. Elke accommodatie ligt op een unieke plek en heeft een bijzonder verhaal. De eigenaren kennen de omgeving als geen ander en geven de beste tips. Meer informatie: http://www.bijwiewiljijslapen.nl/

Blog door Klasina van der Werf
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft maandelijks een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Klasina bezoekt met haar gezin diverse activiteiten en evenementen en beschrijft deze op een beeldende manier die hopelijk inspireert!

Foto’s: Marcel van Kammen

Wat te doen in Friesland met slecht weer

Wellness Leeuwerikhoeve

Voor de echte saunaliefhebber is Thermen & Beauty Leeuwerikhoeve in Burgum een aanrader. Dit wellnesscentrum – met veel verschillende sauna’s – is gelegen aan de Centrale As, dus goed bereikbaar. Ook bij minder mooi weer zijn de Friese wolkenluchten prachtig om te zien vanuit de panoramasauna. De loungeruimte is verbonden aan het restaurant. Hier serveren ze Fryske sûkerbôle bij de koffie. (Foto: Leeuwerikhoeve)

Theater of film

In Noordoost-Friesland zijn veel kleine lokale theaters/filmhuizen te vinden. Zo zijn er filmhuizen in Burgum (filmcafé Burgum), Kollum (filmhuis Kollum) en Burdaard (Bios Burdaard). En voor theatervoorstellingen kun je naar het BaronTheater in Opende, Theater Sense in Dokkum of MFC Het Spectrum in Burdaard. In Sense en het Spectrum zijn ook kindervoorstellingen en films te zien. Het voordeel van films en voorstellingen kijken in deze kleinere zalen: het is er lekker knus en je bent een stuk goedkoper uit!

Escaperooms

Leuk voor groepsuitjes en voor iedereen die van actie houdt: een escaperoom. Dit is een ruimte waarin je als groep wordt opgesloten. Binnen een bepaalde tijd moet je proberen te ontsnappen met behulp van raadsels, puzzels en andere spelletjes. Er is genoeg keus: bij de Twirre in Earnewâld speelt het verhaal zich af op een skûtsje, de keldersescape van paviljoen De Leyen in Rottevalle is goed te combineren met een high tea en bij Escaperoom Dockum beleef je de rijke historie van Dokkum in het spel.

Speelparadijzen

Onmisbaar voor mensen met kleine kinderen: de indoor speelparadijzen. Bij Bombi in Dokkum kunnen de kinderen heerlijk ravotten in de grote apekooi of zwaaien vanaf de Powertower terwijl de ouders/begeleiders koffiedrinken in de lounge. Het speelparadijs Jonas en de Walvis in Sumar is gecombineerd met een zwembad en bij Sanjesfertier in De Westereen kun je meteen een bezoekje brengen aan de naastgelegen dierentuin. Aventoer in Burgum is voor alle doelgroepen geschikt: hier kun je LED bowlen, lasergamen en er is een kidspartyroom.

Natuurliefhebbers opgelet

Ook bij slecht weer kun je genieten van de natuur. In de verbouwde kerk aan de Elblasterweg in Holwerd is een Waddenbelevingscentrum ingericht met grote aquaria, een uitgebreide schelpencollectie, veel opgezette vogels, een filmzaaltje en nog veel meer. Bij Kweldercentrum Noarderleech ontdek je alles over de natuur en historie van het buitendijkse en binnendijkse Noord-Friese kustgebied. En bij het bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen (geopend van april t/m oktober) in Earnewâld leer je op een interactieve manier over de ontstaansgeschiedenis, de flora en fauna, het beheer en de recreatie in dit gebied.

Wijn- of bierproeven

Op wijngaard de Frysling in Twijzel is een proeflokaal aanwezig, waar je in een relaxte ambiance Friese en mousserende wijnen kunt proeven. In het woudhuisje met houtkachel is het gezellig toeven en proeven, dus laat de regen buiten maar stromen! Nieuw in 2018 is de Bonifatius Stadsbrouwerij in de historische binnenstad van Dokkum waar experimenteel bier gebrouwen kan worden en van waaruit de rijke bierhistorie van Dokkum uitgedragen zal worden. In het proeflokaal kunnen de brouwsels gedronken worden.

Demonstraties oude ambachten

Tot slot zijn er tientallen bijzondere musea in de regio Noordoost-Friesland die een goed alternatief bieden bij regenachtig weer. Bijzonder zijn de musea waar nog oude ambachten worden gedemonstreerd. Zo is bij de Kleine-Lijn in Blije één van de weinige ambachtelijke katoendrukkerijen te vinden die Nederland rijk is. Bij Scherjon’s klompenmakerij in Noardburgum kijk je vanuit het museum rechtstreeks in de werkplaats waar de zesde generatie klompenmakers het houten schoeisel maakt. Je mag ook zelf een klomp beschilderen en mee naar huis nemen. Bij het vernieuwde vlasbewerkingsmuseum in Ee is te zien hoe vroeger van de vlasplant linnen werd gemaakt.

Benieuwd naar wat er in februari allemaal te doen is in Friesland? Houd deze site dan goed in de gaten. Binnenkort verschijnt er een nieuwe blog met onder andere tips uit het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Foto’s: Marcel van Kammen

Blog door Klasina van der Werf

Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft regelmatig een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Schrijven is haar passie. Haar twee dochters en de regio Noordoost-Friesland zijn de meest belangrijke inspiratiebronnen voor haar werk.

Balans

Ik lig in bed, met mijn zieke dochter naast me. Ze heeft de hele nacht overgegeven. Acht keer om precies te zijn. Ze hield de ‘score’ zelf bij. Dit zijn van die nachten dat je zelf niet slaapt. Een mooi moment om na te denken over het afgelopen jaar.

Een jaar waarin de balans tussen zakelijk en privé soms ver te zoeken was. Een eigen bedrijf en twee kleine kinderen is een mooie combinatie, omdat je je eigen tijd kunt indelen. Maar dat maakt het soms ook verwarrend.

Een jaar waarin alles door elkaar liep. In de zomervakantie had ik het druk met het maken van persberichten en de krant voor de Admiraliteitsdagen. Een prachtige klus, maar wel veel werk. Vooral omdat de kinderen in de zomervakantie vrij zijn terwijl we geen oppas hebben. Dat hoeft immers niet, want ik kan zelf mijn tijd indelen.

Een jaar waarin ik keuzes moest maken. Welke opdrachten doe ik wel en welke niet. Een luxeprobleem, ik weet het. Maar wel lastig als je geen ‘nee’ kunt zeggen. En als je alles leuk vindt. Maar hoe leuk mijn werk ook is, mijn gezin gaat nog altijd voor. Vooral nu de kinderen zo klein zijn.

Toen ik vertelde dat het feest van Adje was afgelopen zei de jongste: hoeft mem dan net mear safolle te typen? Voor mij een teken dat het toch beter was om de Admiraliteitsdagen te laten varen. En zo heb ik nog een aantal opdrachten opgezegd. Op deze manier houd ik tijd over voor bijzondere losse projecten die soms op mijn pad komen en die ik niet wil laten schieten.

Zo ga ik mij het komend jaar inzetten voor de PR rondom de Bonifatius Stadsbrouwerij in Dokkum en mijn droom om een kinderboek te maken voor het vlasmuseum in Ee komt steeds dichterbij. Ook komt er waarschijnlijk een tweede editie van de bijlage Dokkum Toen & Nu. Daarnaast mag ik weer schrijven voor opdrachtgevers als Partoer, Noflik Wenje, Er op uit in Friesland en heit&mem.

,,Ik fyn mem leaf’’, hoor ik plotseling een zacht stemmetje zeggen. Ik schrik op uit mijn gedachten en kijk naar mijn dochter. Ze slaat haar kleine armpje om me heen. Samen met haar zus is zij de belangrijkste opdrachtgever van het komende jaar. Een jaar waarin ik hopelijk weer wat meer de balans zal vinden tussen werk en privé. Al vrees ik dat dit ook wel een beetje het lot is van een werkende moeder.

Klasina van der Werf

‘Van alle elf steden is Dokkum het meest speciaal’

Door de ogen van de vakantieganger:

Hoe zijn jullie in Friesland terecht gekomen?

Anja: ,,We wilden alle Friese steden graag eens bezoeken, grotendeels per fiets. De eerste helft van de steden hebben we vanuit Hindeloopen bekeken en voor de andere helft hebben we Dokkum als uitvalsbasis gekozen.”

Annie: ,,Van de elf steden heeft Dokkum voor mij toch iets speciaals. Het heeft denk ik met de sfeer te maken, het gezellige centrum en het keerpunt. Daar stonden we op 4 januari 1997 tussen het publiek tijdens de schaatselfstedentocht. Dat was toen zo mooi. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden dat ik hier nog een keer naar toe wilde.”

Hoe hebben jullie deze Bed & Breakfast in Dokkum gevonden?

Annie: ,,Via Google zocht ik op Dokkumer appartementen en toen stond de site van Bed and Breakfast Dokkum bovenaan. Ik vond de voorkant er eerst wat sober uitzien, maar achter de deur is het verrassend sfeervol. Alles is hier nieuw en schoon en dat is heel prettig.”

Wat vinden jullie van deze regio?

Anja: ,,Het is prachtig om hier te fietsen. Vooral als je van natuur houdt. Die routes langs het water hebben wel wat. Onderweg kom je van alles tegen. Zo hebben we gisteren vanuit een vogelkijkhut een lepelaar gezien. Qua weer valt het ons mee. De voorspellingen waren slecht, maar tussen de buien door konden we prima naar de dorpjes in de buurt fietsen.”

Annie: ,,We fietsen zoveel mogelijk, want dan zie je veel meer. Ook de mooie plaatsjes, zoals Burdaard. Hier in Dokkum kun je je prima een dag vermaken. Een rondje wandelen over de bolwerken, speciale winkeltjes ontdekken zoals 1622 en lekker eten bij De Waegh. Wat ik vooral fijn vind is dat je hier heerlijk relaxed kunt rondlopen zonder dat je constant je spullen in de gaten hoeft te houden. Je hebt hier echt nog een gevoel van veiligheid.”

Wat zijn jullie plannen voor de rest van het weekend?

Anja: ,,We hebben geluk want deze zondag (9 juli) is er van alles te doen in de stad. Het is dan koopzondag en er is een zondagmiddagconcert van The Bluebettes bij het terras van het Raedhûs met muziek uit de jaren ’60 en ’70. Dat lijkt ons erg leuk.

Gedurende zomer zijn er meerdere zondagmiddag- en avondconcerten in Dokkum. Bekijk de evenementenkalender waar en wanneer ze plaatsvinden.

Zouden jullie anderen aanraden om naar Friesland te gaan?

Annie: ,,Zeker weten. Al was het alleen maar omdat de mensen hier zo vriendelijk zijn. Dat valt me echt op. Vooral in de winkels en de horeca. Bij ons in de buurt zijn er altijd wel mensen van wie je denkt: die is met het verkeerde been uit bed gestapt. Maar hier zijn de mensen overal en altijd vrolijk.”

Ook bijzonder: Sindskort is het mogelijk om bij sommige Dokkumer ondernemers te slapen. Zo heeft herenmodezaak Van der Gang een suite op de eerste etage boven de winkel geopend. Bierbrouwerij Bonifatius heeft een appartement gemaakt in een oude bierbrouwerij uit 1645.

Meer weten over activiteiten, sightseeing en leuke weetjes over Dokkum? Bekijk dan hier de pagina.

Blog door: Klasina van der Werf
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft maandelijks een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Schrijven is haar passie. Haar twee dochters en de regio Noordoost Friesland zijn de meest belangrijke inspiratiebronnen voor haar werk. Foto’s zijn van Klasina zelf en fotograaf Marcel van Kammen.

Het best bewaarde geheim van Friesland

Als je echt een afwisselende fietsroute in Friesland wilt doen, dan is het Kerspelpaad een aanrader! Deze route leidt je door het mooie open landschap met weidse vergezichten en langs elzensingels, houtwallen en meertjes. Onderweg is er genoeg te zien en te beleven. Zo kom je door levendige dorpjes, zoals Surhuisterveen en Veenklooster.

De route van 44 km lang volgt het bekende knooppuntensysteem. De start is bij botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. Als je met de auto bent, kun je die het beste parkeren bij het station op 5 minuten loopafstand. De P-route wordt wel met bordjes aangegeven.

Weidse vergezichten

De fietsroute voert vooral door de gemeente Achtkarspelen. Karspelen is Fries voor kerspelen, oftewel kerkdorpen. Achtkarspelen is ooit ontstaan uit acht van deze kerkdorpen. Zelf fiets ik deze route op een zonnige voorjaarsdag. De zon weerspiegelt in het water van de Trekvaart waar vissers langs de kant zitten. Via een boerenerf fiets ik door de weilanden richting Gerkesklooster langs koeien, schapen en paarden. Vanuit Gerkesklooster gaat de tocht over het Prinses Margrietkanaal richting Augustinusga. Onderweg geniet ik van het typische open Friese landschap met weidse vergezichten, ondergelopen weilanden, omgeven door goudgeel riet. Terwijl ik de vogels hoor zingen zie ik rechts een man met een verrekijker bij een vogelkijkhut staan. Een mooi punt om even te stoppen en te genieten van het uitzicht. De fabriek van Friesland Campina aan de horizon staat in schril contrast met dit prachtige natuurgebied.

Levendige dorpen

Via een zandpad fiets ik naar knooppunt 11. Onderweg besef ik hoe mooi deze regio is. Dankzij deze route ontdek ik nieuwe paden waar ik nog nooit eerder ben geweest. Via Surhuizum bereik ik  het levendige dorp Surhuisterveen. De eerste vijftien kilometers zitten erop. Tijd voor koffie! Bij ‘It stee foar iters en drinkers’ word ik hartelijk ontvangen door de eigenaar. Na een cappuccino en een kwarkpunt met slagroom kan ik er weer tegenaan. Ik vervolg mijn route naar Harkema en Drogeham. Laatstgenoemde dorp ken ik vooral van de gondelvaart op wielen, een bijzonder bloemenspektakel dat elk jaar in september plaatsvindt. Op een bordje zie ik Speelbos Hossebos staan. Leuk om nog eens met de kinderen naar toe te gaan! Bij Kootstertille ga ik weer over het Prinses Margrietkanaal naar Zwagerbosch.

Pingo’s

Bij dit deel van de route vallen de elzensingels, houtwallen en pingo’s op. Een pingo is – zo heb ik vandaag geleerd – een klein meertje dat tijdens de ijstijd is gevormd. Liefhebbers van tuinen kunnen tussen knooppunt 72 en 70 even afstappen om een kijkje te nemen bij de Jakobstuin. De route gaat verder door het rustige dorpje Jistrum. Via It Heideloantsje – een rustiek zandpad – ga ik richting het Jinkepaed. Bij de theeschenkerij in dit bosrijke gebied kun je normaalgesproken even bijkomen, maar deze is nu nog dicht. Via een smal paadje kom ik vervolgens in Kollumerzwaag uit en fiets ik naar het bos van Veenklooster. Dit is echt een dorp waar van alles te doen is, zo kun je Landbouwmuseum De Brink, Fogelsanghstate of Galerie Noordvleugel bezichtigen. Bij deze galerie voor beeldende kunst kun je ook terecht voor een high tea. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij It Lytse Slot thee te drinken of voor een lekker broodje naar lunchcafé De Swaen gaan. Een welverdiende beloning voor deze fietstocht. Vanuit Veenklooster is het nog een klein stukje fietsen naar Buitenpost waar de tocht begon. Ik zal deze fietstocht iedereen aanraden. Het wordt tijd dat mensen dit best bewaarde geheim van Friesland gaan ontdekken!

De volledige route vind je hier.

Tekst: Klasina van der Werf 

Bron: www.eropuitinfriesland.nl

Kindvriendelijke restaurants in Friesland

Uit eten met kinderen is een hele uitdaging, zo heb ik de afgelopen vijf jaar ontdekt. Om zelf ook nog een beetje te kunnen genieten van het eten is het handig om van tevoren te kijken welke restaurants kindvriendelijk zijn. De Pannekoektrein in Marrum staat bij mij en onze kinderen van 3 en 5 jaar – met stip – op nummer één!

Uit eten in de Pannekoektrein is niet ‘alleen maar een pannekoek eten’. Van begin tot eind is het een beleving, voor het hele gezin.

DSC00695

Als echte passagiers worden we ontvangen bij het loket waar stationschef Trijntje ons van een treinkaartje voorziet. Ze wenst ons een smakelijke reis. Het loket is te vinden in een prachtig gerestaureerd station, ook wel het leukste station van Nederland genoemd. Het Station van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het ooit zo roemruchte spoorlijntje ‘het Dokkumer Lokaaltje’. Dit alleen is al de moeite waard om eens te bekijken.

DSC00637

Achter het station staat aan perron 1 de Pannekoektrein te wachten. De imposante stoomlocomotief uit 1914 trekt de twee, compleet in stijl gerestaureerde coupérijtuigen, waarin zich het pannekoekrestaurant bevindt. Wegens het succes komt er binnenkort zelfs een derde coupé bij.

DSC00640

De conductrice knipt het kaartje en geeft ons de dienstregeling met de meest heerlijke pannenkoeken. Het wachten duurt niet lang dankzij de mooie placemats met een ganzenbordspel erop, toegespitst op de rit van het Dokkumer Lokaaltje. Ook het bord met spoorrails waarop de pannenkoeken geserveerd worden is bijzonder. Vooral het locomotiefje van marsepein op de pannenkoek valt letterlijk en figuurlijk bij de kinderen in de smaak.

DSC00642

Zelfs een bezoekje aan het toilet -in een oude aardappelwagon- is de moeite waard. Het wordt dan ook niet voor niets het ‘Koninklijk Rijtuig’ genoemd. Tot slot krijgen we nog een ‘stoomafblazer’: ijs voor de kinderen en voor ons koffie in kopjes uit grootmoederstijd. Buiten vermaken de kinderen zich nog een hele tijd op de rails. Veel leuker dan spelen in een speeltuin. Je waant je echt terug in de tijd. En voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor vijf euro hebben kinderen al een heerlijke pannenkoek!

Pannekoektrein Marcel

Foto: Marcel van Kammen

Andere tips voor uit eten met kinderen in Friesland:

Het Booze Wijf – Lauwersoog

Als je écht uit eten wilt met kinderen is restaurant Het Booze Wijf in Lauwersoog een aanrader. Ik zou dit aanraden voor gezinnen met kinderen vanaf vijf jaar. Er is namelijk een indoor speeltuin boven het sfeervolle restaurant waar je geen zicht op hebt. Buiten is ook nog een grote speeltuin waar kinderen die niet lang stil kunnen zitten zich uren kunnen vermaken. Ondertussen kun je zelf genieten van ambachtelijk bereide diners gemaakt van de  lekkerste streekproducten. Voordeel van Het Booze Wijf is dat er voor kinderen ook gezonde menu’s verkrijgbaar zijn. Nóg een pluspunt: Je staat er nooit voor de dichte deur, want het restaurant is elke dag geopend.

De Leckerbeck – Dokkum

Als je in gezelschap van hele kleine kinderen bent ga je vaak niet uitgebreid uit eten. Dan is De Leckerbeck in Dokkum een ideale plek om naar toe te gaan. Je hebt er kinderstoelen, een plek om te verschonen en een speelhoek. Naast diverse plates met vlees en vis hebben ze bij de Leckerbeck speciale kindermenu’s in een ‘kidsbox’. Kortom, alles wat je nodig hebt! De Leckerbeck is te vinden bij het winkel- en bedrijventerrein Zuiderschans, net buiten het centrum van Dokkum. Dus je kunt er ook nog gratis parkeren voor de deur.

Paviljoen de Leyen – Rottevalle

Bij Paviljoen de Leyen in Rottevalle hebben ze niet alleen een speciale kindermenukaart met meerdere gerechten, ze hebben er zelfs een kinderjungle! Hier kunnen kleine kinderen lekker spelen, krijten, verstoppen of boekje lezen. De ouders kunnen ondertussen genieten van het prachtige uitzicht over natuurgebied De Leijen. Bij mooi weer kunnen kinderen zich uitleven op het kleine strandje met poedelbadje voor het paviljoen. Tijd genoeg dus om rustig je eigen 3-gangenmenu te eten die je zelf kunt samenstellen voor €27,50.

Blog en foto’s door Klasina van der Werf
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft maandelijks een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Klasina bezoekt met haar gezin diverse activiteiten en evenementen en beschrijft deze op een beeldende manier die hopelijk inspireert!

Zes ‘coole’ musea in Friesland voor kinderen

Friesland heeft veel leuke musea die ook voor kinderen ‘cool’ zijn om naar toe te gaan. In de voorjaarsvakantie hebben kinderen op vertoon van pake of beppe (of een andere volwassene) gratis toegang. Bovendien organiseren veel musea tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement ‘Help pake en beppe de vakantie door’ leuke activiteiten. We zetten zes bijzondere musea op een rijtje:

Schilderen in de stijl van Ruurd Wiersma

Wat: Ruurd Wiersma was een melkvaarder die in zijn vrije tijd van zijn woonkamer één groot kleurig panorama maakte. Wanden, plafond, meubilair: niets in het huis ontsnapte aan de penseel van deze gedreven zondagsschilder. In het museum in Burdaard (waar Wiersma tot aan zijn dood in 1980 woonde) kun je zijn prachtig naïeve schilderkunst bewonderen, een stijl die ook kinderen aanspreekt.

Activiteit: Kinderen mogen in de voorjaarsvakantie een eigen meegebracht voorwerp naar keuze beschilderen in de stijl van Ruurd. Er is ook een leuke quiz waarmee de kinderen een mooie kaart van Ruurd kunnen winnen.

Ruurd Wiersmahus

Schatten zoeken in Museum Dokkum

Wat: Midden in het historische centrum van Dokkum ligt museum het Admiraliteitshuis. Het museum bevindt zich in een aantal historische panden, waaronder het zeventiende eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen uit 1618. Het museum biedt een bijzonder beeld van 2000 jaar cultuur in Noordoost Friesland, waarbinnen Bonifatius een belangrijke plaats inneemt.

Activiteit: In het museum ligt een tablet voor de kinderen klaar om de schatten van het museum mee te ontdekken. Daarnaast krijgt iedere bezoeker van het museum een kaart van Dokkum uit 1616. Leuk voor kinderen om in te kleuren én te onderzoeken op schatten. Het is namelijk een échte schatkaart en de schat ligt ergens in Dokkum begraven.

Schatzoeken Dokkum

Op reis door de tijd in De Sûkerei

Wat: In het openluchtmuseum De Sûkerei in Damwâld kun je ervaren hoe mensen in Noordoost-Friesland vroeger woonden en werkten. Zo zijn er drie ‘wâldhúskes’ (woudhuisjes), een poldermolen en een oude ‘sûkereidroegerij’ (cichoreidrogerij) te zien. De cichorei (sûkerei) is een plant waar vroeger een surrogaat voor koffie van werd gemaakt. Koffie was in die tijd namelijk te duur.

Activiteit: Thema is ‘Ga mee op reis door de tijd’. Er is een fotopuzzel-speurtocht met foto’s van nu, waarbij je moet uitzoeken hoe het vroeger was. Er zijn leuke prijsjes mee te winnen! Ook zijn er Oudhollandse spelletjes en kleurplaten.

Sukerei

Doe de speurtocht en ontdek ’t Fiskershúske

Wat: Ruik de zee en voel de wind in openluchtmuseum ’t Fiskershúske. Direct aan de Waddenzee, in het beschermde dorpsgezicht van Moddergat, ligt museum ’t Fiskershúske. In dit bijzondere openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden.

Activiteit: Je kunt dit museum op een hele leuke manier ontdekken. Doe de speurtocht! Pakes, beppes of ouders willen vast graag helpen. Ze kunnen misschien ook nog iets leuks vertellen bij de dingen in het museum. Anders doet iemand van het museum dat wel. Voor kinderen die het goed doen is er ook nog een leuke attentie.

Fiskershuuske Paesens Moddergat

Fries Landbouwmuseum: Waar komt de melk vandaan?

Wat: De geschiedenis van Friesland is onlosmakelijk verbonden met de landbouw. In het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld maak je op een levendige manier kennis met meer dan 2000 jaar levendige landbouwgeschiedenis.

Activiteit: Het museum staat bol van de activiteiten. Zo zijn er in de voorjaarsvakantie kindervoorstellingen te zien met als titel: ‘Tante Jellebel’s toetje’. Het gaat over de melk van Klaartje de koe waar tante Jellebel heerlijke toetjes van kan maken. Verder is in het museum een speurtocht uitgezet langs allemaal zaken die met het thema Melk te maken hebben. Na afloop weten kinderen waar melk vandaan komt en wat je er mee kunt doen. In de foyer kunnen kinderen een echt melkpak maken en natuurlijk melk proeven!

theater landbouwmuseum

Knutselen in De Spitkeet

Wat: Openluchtmuseum en themapark De Spitkeet in Harkema laat zien dat mensen op de Friese en Groningse heide het niet gemakkelijk hadden in de periode 1850-1950. Het volk was erg arm en de omstandigheden waren erbarmelijk. Op het terrein zijn verschillende soorten woningen te zien en wordt duidelijk hoe mensen leefden en werkten.

Activiteit: Kinderen kunnen van 21 tot en met 24 februari knutselen met pakes of beppes (ook vaders en moeders zijn uiteraard welkom). Zij kunnen kiezen uit vier knutselwerkjes: een potlood met een gezicht, een raceauto van hout, een schaap of een houtontwerp. Hun werkstuk mogen ze meenemen naar huis. Behalve deze knutselwerkjes is op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur de bokkenwagen aanwezig waarop ze een ritje over het themapark kunnen maken.

spitkeet

Blog door Klasina van der Werf; Foto’s: Marcel van Kammen; Bron: Er op uit in Friesland

Vier plekken in Friesland waar je niet zomaar doorheen moet rijden

Friesland heeft er een nieuwe toeristische route bij: De Waddentour. Deze leidt toeristen door vier authentieke dorpen met beschermd dorpsgezicht aan de waddenkust. Deze vier (terp)dorpjes zijn een historische bezienswaardigheid in Friesland, mede dankzij de bordjes die in 2016 zijn geplaatst bij bijzondere panden om de rijke historie ervan in beeld te brengen.

De Waddentour bestaat uit vier nieuwe wandelroutes in Friesland die onderling weer met elkaar zijn verbonden door een grote route. Deze verbindingsroute heeft een totale lengte van ruim 60 km en kan zowel per fiets, in de auto als te voet worden afgelegd. De wandelroutes langs de bordjes in elk dorp zijn ongeveer rond de 2 km lang.

Maar; om welke dorpen gaat het eigenlijk en wat is er zo bijzonder aan?

Bordjes waddentour

Metslawier: Aardappeldorp

Metslawier wordt ook wel ‘het aardappeldorp’ genoemd. Aanleiding is het internationaal befaamde aardappel-kweekbedrijf HZPC die te vinden is bij de Roptamolen. Het centrale punt in dit dorp is de 240 jaar oude Hervormde Kerk met zijn kerkhof en zijn monumentale bomenkrans (linden). De Stichting Doarpstsjerke Metslawier organiseert hier regelmatig exposities en kleine concerten. Zo is er momenteel een quiltexpositie te bewonderen. Verder is er in Metslawier een beeldbepalend café/restaurant waar je op woensdagavond of in het weekend terecht kunt voor een patatje of een plate.

Een bijzondere plek om te overnachten in Metslawier is Bed & Breakfast Binneninn waar je kunt overnachten in één van de vijf zeer ruime logementen met eigen keuken, tuin én hottub in een voormalig landbouw-schoolgebouw. Ook leuk voor kinderen!

metslawier

Ee: Vlasdorp

Een belangrijke bezienswaardigheid in Ee is vlasmuseum Het Braakhok in de Foeke Sjoerdsstrjitte. Dit is het enige museum in de wijde omgeving dat de bewerking van vlas laat zien. Vlas (Flaaks in het Fries) is de grondstof voor linnen waar onder andere kleding van wordt gemaakt. In het schuurtje waar het vlasmuseum is ondergebracht was vroeger een echt ‘braakhok’ gevestigd. In de wintermaanden werkten hier mensen die moeite hadden rond te komen. Het ‘braken’ (breken) was de eerste bewerking van vlas naar linnen. Mede door dit vlasmuseum wordt Ee tegenwoordig als It Flaaksdoarp (het vlasdorp) op de kaart gezet. Zo is er ook een Flaakspaad en dit jaar wordt er een Flaaksplein gecreëerd. De bewoners werken er momenteel aan om het museum toegankelijker te maken.

In Ee zijn diverse bijzondere overnachtingsmogelijkheden, te weten: Bed & Breakfast Unia Zathe of Bed & Breakfast De Gastenkamer. Een tip voor lekker eten onderweg is Herberg de Pater in het nabijgelegen Dokkumer Nieuwe Zijlen.

vlas foto ©Burt Sytsma Photography

Paesens-Moddergat: Vissersdorp

Paesens-Moddergat, dat pal aan het Wereld Erfgoed Waddenzeegebied ligt, is vooral bekend door het visserijmuseum ‘t Fiskershúske met haar in oude stijl teruggebrachte 18e eeuwse vissershuisjes, waarin zowel permanente als wisselende exposities te zien zijn. Een echte aanrader voor een kopje koffie of thee met Friese oranjekoek is Yke Muoi in Moddergat. Het gezellige interieur is geheel in de stijl van vroeger. Je gaat echt even terug in de tijd. O ja, en vergeet in Paesens-Moddergat vooral niet om uit te waaien op de Friese zeedijk en bij het monument even stil te staan bij de zware ramp die dit dorp in 1883 heeft getroffen.

Wat Paesens-Moddergat extra bijzonder maakt is dat je via een pier een heel eind het wad kunt oplopen. Je hebt hier een prachtig uitzicht op Schiermonnikoog, Engelsmanplaat en bij helder weer Ameland. Paesens-Moddergat is een geliefde plaats om te wadlopen. Kijk op de kaart voor de verschillende locaties om te overnachten.

moddergat

Holwerd aan Zee

Wil je meer weten over het Wad? Dan ben je bij het Waddenbelevingscentrum De Noordhoren in Holwerd op de juiste plaats. In dit centrum, dat in 2016 is geopend, kunnen bezoekers kijken naar alles wat groeit en bloeit in het Waddengebied. Echt de moeite waard om een kijkje te nemen. Dit is bovendien de ideale uitvalbasis voor wadwandeltochten op maat. Voor kinderen zijn er aparte ontdekkingstochten over het Wad. Mogelijkheden om te overnachten zijn er in Holwerd genoeg. Het aanbod varieert van een camping tot een hotel De Gouden Klok. Voor een echt Frysk menu – bestaande uit Friese uiensoep, Dokkumer stoofpot en Holwerter wentelteefjes – kun je terecht bij Café Restaurant Land- en Zeezicht.

Bijzonder om te vermelden is dat de bewoners van Holwerd momenteel werken aan het ambitieuze projectplan Holwerd aan Zee. Als dit doorgaat komt de op de terp gelegen dorpskern van Holwerd weer terug aan het water te liggen en wordt de robuuste Holwerter Toer als lichtbaken in ere hersteld.

Tekst: Klasina van der Werf. Foto’s: Marcel van Kammen en Burt Sytsma.

Bron: Er op uit in Friesland

holwerd waddenbelevingscentrum

Onthaasten? Ga naar Noordoost-Friesland!

Cor Bergsma en Ron van Veen zijn negentien jaar geleden vertrokken uit de Randstad om de hectiek te ontvluchten. Ze kochten een monumentale kop-hals-romp boerderij, middenin het pittoreske dorpje Ee, en toverden deze om tot Bed & Breakfast. ,,We kwamen hier in Fryslân voor de rust, maar we hebben het nog nooit zo druk gehad’’, vertelt Cor.

Bed & Breakfast Unia Zathe zit namelijk een groot deel van het jaar vol met toeristen die overal vandaan komen. Zij genieten in Noordoost-Friesland vooral van de rust en de ruimte. ,,Iedereen zou naar deze regio toe moeten komen om te onthaasten’’, stelt Cor. Als kenner van het gebied – maar vooral ook als niet-Fries die weet wat ‘Hollanders’ willen – geeft hij zijn gasten de volgende tips voor leuke uitstapjes in de regio:

1. Wadlopen

,,Dit hoort typisch bij deze streek. Wadlopen is het mooiste om ’s ochtends te doen bij zonsopkomst. Dan zie je die rooie bol boven de lege horizon verschijnen en hoor je het pruttelen van het Wad. Voor langere wadlooptochten verwijs ik mensen naar Wadloopgids Annie Rekker uit Dokkum en voor kortere tochten kunnen ze terecht bij Harm Jan Wilbrink van Stichting Oan ‘e Dyk in Paesens.’’

Er op uit in Friesland is ook wezen wadlopen. Lees hier de ervaring!

wadlopen

2. Beleef en Proef arrangement

,,Er is in Friesland zoveel in de natuur te vinden wat je kunt eten. Daarom bieden wij samen met Activiteitencentrum Lauwersmeer en de kookstudio in Ryptsjerk het arrangement ‘Beleef en Proef’ aan. Eerst ga je onder leiding van een gids op zoek naar zeekralen en andere lekkernijen uit de natuur en vervolgens bereid je met de koks van Vinoteca ‘il Casale’ een lekkere maaltijd van deze producten. Smullen maar!’’.

arrangement beleef en proef

Foto van Beleef Lauwersoog

3. Een dag naar het eiland

,,Ik adviseer mensen die bij ons overnachten altijd een dag naar een Waddeneiland. Holwerd en Lauwersoog zijn dichtbij, dus je bent zo op Ameland of Schiermonnikoog. Ik raad ze Schiermonnikoog aan omdat daar geen auto’s rijden, maar sommigen vinden het juist ook leuk om eens naar Ameland te gaan. Voor beide eilanden geldt dat je er prachtig kunt wandelen en fietsen.’’ Kijk voor meer informatie op deze pagina.

eiland

4. Rondje Lauwersmeer

,,Wil je genieten van de weidsheid, de typische Friese luchten en mooie vergezichten? Dan geef ik de tip om eens een rondje om het Lauwersmeer te fietsen. Door deze tocht van ongeveer 45 kilometer te fietsen kun je het Lauwersmeergebied écht ontdekken. Onderweg zijn genoeg leuke pauzeplaatsen, bijvoorbeeld in Zoutkamp of Lauwersoog. Wat misschien wel handig is om te weten: Als het hard waait is het soms echt afzien tijdens deze tocht!’’

schotse hooglander

5. Uitwaaien op de zeedijk

,,Maak vooral even tijd om naar de zeedijk bij Paesens-Moddergat te gaan, al dan niet in combinatie met een bezoek aan Museum ’t Fiskershúske. Sinds 2016 maakt dit dorp ook deel uit van de Waddentour, een bordjesroute langs vier beschermde dorpsgezichten. Ons eigen dorp Ee hoort hier ook bij. Ik zeg dan ook altijd tegen onze gasten: loop even een rondje door ons dorp, het is net een openluchtmuseum!’’

moddergat

6. Dagje Dokkum

,,Een bezoek aan deze Elfstedenstad mag uiteraard niet ontbreken als je in Friesland op vakantie bent. Loop een rondje over de Bolwerken en breng een bezoek aan de Bonifatiuskapel. Daar moet je geweest zijn. Als je je goed verdiept in wat er in 754 is gebeurd, zul je ontdekken dat de geschiedenis zich herhaalt.’’

dokkum

7. Wandelen door de botanische tuin

,,Waar veel van onze gasten ook erg enthousiast over zijn is Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. Hier is van alles te doen, ook voor kinderen. Naast een wandeling door de tuinen, kun je een bezoek brengen aan het IJstijdenmuseum, er is een winkel, tuincafé en een educatieve speeltuin. Bij de Kruidhof worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.’’

kruidhof

‘Friezen mogen wel wat meer laten zien dat ze trots zijn op dit gebied’

Tot slot: Wat volgens Cor Bergsma nog een extra reden is om Fryslân te bezoeken: de gemoedelijkheid van de Friezen. ,,Iedereen begroet elkaar, dat is toch geweldig? Ook onze gasten vinden de Friezen heel vriendelijk. Ik heb de mensen hier vooral leren kennen als eerlijk en oprecht. Wat me wel opvalt is dat Friezen zich soms verschuilen achter het idee dat ze nuchter zijn. Ze mogen best wel wat meer uitstralen dat ze trots zijn op dit prachtige gebied.’’

Tekst: Klasina van der Werf

Foto’s: Marcel van Kammen

Bron: www.eropuitinfriesland.nl