Berichten

Bende van de Zwarte Hand actief in Ee

In de nacht van maandag op dinsdag zijn overal in Ee zwarte handen geplaatst. Op ramen, deuren en ook de bordjes van de toeristische route de Waddentour moesten het ontgelden. Zelfs op school waren zwarten handen te vinden.

Dorpsbewoners denken dat het misschien iets te maken heeft met het dorpsfeest dat dinsdag is losgebarsten. Vooral in de Haven zijn veel zwarte handen te vinden. Deze straat is teruggebracht in de stijl van de jaren ’30. Net als vroeger zijn hier weer een bakkerij en smederij te vinden. Bij de smederij zijn ook proppenschieters te zien, speelgoed van vroeger. Voor de ijzerstaafjes van deze proppenschieters gingen de kinderen uit het dorp vroeger namelijk naar deze smederij.  Met het afval van vlas dat ze uit het Braakhok haalden (nu het vlasmuseum) maakten ze propjes.

Letter P

Ook tijdens de eerste avond van het dorpsfeest mochten de kinderen uit deze buurt met propjes schieten en kregen ze poffertjes en perenijsjes. Dit alles heeft te maken met het thema van het dorpsfeest van 2019 in Ee, namelijk de letter P. Maar wat de Zwarte Hand met de letter P te maken heeft is nog niet helemaal duidelijk. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te nemen in de nostalgische winkelstraat van de Haven. Naast de bakkerij en de smederij zijn er namelijk ook een schoenmakerij, drogist, ververij en boekenwinkel te vinden.

Ook de andere buurtversieringen hebben allemaal iets te maken met de letter P. Zo zijn er al piraten, pinguïns, Pokémons en heel veel pompeblêden in het dorp gesignaleerd. Vrijdag- en zaterdagochtend om 10.00 uur is de optocht te zien.

Tekst en foto’s: Klasina van der Werf

Zelfs het weer is goed FOUT in Ee

EE – Goed-Fout of Goet-Foud of Goedt-Faut. Dat is het thema tijdens het dorpsfeest in Ee. Zowel de feestcommissie als de dorpsbewoners hebben hun best gedaan om een succes van het feest te maken. Vrijdagochtend waren er al diverse spelletjes te doen voor de leerlingen van de basisschool. Zo waren er voor de jongsten spelletjes met als thema Sinterklaas. De kleuters hadden wel in de gaten dat dit ‘goed fout’ was: Sinterklaas en pepernoten in de zomer? Dat kan toch niet?

Wat het weer betreft leek het alles behalve zomer. Vooral tijdens de optocht viel de regen af en toe met bakken uit de hemel. Niet alleen de wagens, maar ook het weer was goed FOUT. De inwoners die vanavond vanwege het slechte weer thuis zijn gebleven krijgen zaterdagochtend de kans om de optocht alsnog te zien. Vanaf half tien vertrekken de wagens vanaf de Achterwei naar de Stienfeksterwei- dr. Ruinenstrjitte- Fivershof- Stienfeksterwei-Uniastrjitte -Achterwei. De route wordt twee keer gereden.

Tekst en foto’s: Klasina van der Werf 

Optocht 2016 Ee DSC_0315 DSC_0354 DSC_0357 DSC_0398 DSC_0400 DSC_0465 DSC_0522 DSC_0532 DSC_0547 DSC_0562 DSC_0578 DSC_0597 DSC_0550