Berichten

Ee doet mee aan afscheidsfeest Dongeradeel

Ee doet zaterdag 3 november tussen 16.00 tot 20.00 uur mee aan het afscheidsfeest van de gemeente Dongeradeel. Bewoners uit de hele gemeente worden uitgenodigd om hieraan mee te doen en de deelnemende dorpen te bezoeken. In de Herinneringskrant van de gemeente Dongeradeel die op woensdag 31 oktober huis-aan-huis verschijnt kun je alles over dit feest lezen.

Het pittoreske dorpje wordt door veel toeristen gezien als één groot openluchtmuseum dankzij het mooie beschermde dorpsgezicht. Speciaal voor deze gelegenheid wordt de route vanaf het parkeerterrein (bij het voetbalveld) sfeervol verlicht. Bij het vernieuwde vlasmuseum worden live demonstraties gegeven. Bij het Flaaksplein is koffie/thee en ranja verkrijgbaar én vlaskoekjes die de Echte Bakker Eddy de Jong speciaal voor dorp Ee heeft gemaakt. Kinderen kunnen hier bij vuurkorven lekker marshmallows roosteren.

Dankzij de bordjes van de Waddentour ontdekt u meer over de historie van de bijzondere panden in de dorpskern. Een bezoek aan de eeuwenoude ‘tsjerke op de terp’ is zeker de moeite waard. Hier treedt om 16.30 en 17.30 uur troubadour Onno Loonstra op samen met het kinderkoor van de basisschool. Zij zullen het inmiddels bekende vlaslied ‘Eltsenien is oars’ ten gehore brengen onder leiding van Zwaanette Dijkstra.

Iedereen is van harte welkom. Het wordt een feest voor jong en oud!

 

’t Dockumer Lokaeltsje als redmiddel voor binnenstad

Winkel- en bedrijventerrein de Zuiderschans aan de rand van Dokkum is zo’n vijftien jaar geleden ontstaan in de tijd dat de winkels niet meer in de binnenstad pasten. Dokkum bloeide als nooit tevoren. Wethouder Pieter Braaksma van de gemeente Dongeradeel weet het nog goed. ,,Het is het tegenovergestelde van nu. Ondertussen breidt de Zuiderschans nog steeds uit.’’

De historische binnenstad is prachtig, maar niet gebouwd op auto’s. En tegenwoordig willen mensen hun auto zo dicht mogelijk bij de winkels parkeren. Bij de Zuiderschans kan dat wel. Braaksma: ,,Dat is mede ook het succes van dit winkel- en bedrijventerrein. Wat ik jammer vind, is dat er geen goede verbinding is tussen de Zuiderschans en de binnenstad. Het is te ver om van de Zuiderschans naar de binnenstad te lopen. Daar zou je ’t Dockumer Lokaeltsje mooi voor kunnen inzetten. Op die manier maak je er ook nog een mooie attractie van. Kinderen vinden het prachtig om met dit rode treintje te reizen. En hun ouders kunnen mooi gratis parkeren bij de Zuiderschans’’

Behoefte-onderzoek

Volgens de wethouder is het in elk geval belangrijk dat de ondernemers van de Zuiderschans en de binnenstad elkaar te versterken. ,,Je hebt elkaar nodig. Als de binnenstad niet floreert heeft de Zuiderschans daar op den duur ook last van. Als gemeente zouden we in eerste instantie kunnen laten onderzoeken of mensen behoefte hebben aan zo’n verbinding tussen de Zuiderschans en de binnenstad’’, stelt Braaksma. Hij vindt de Zuiderschans vooral erg belangrijk voor de werkgelegenheid in deze regio. Daarnaast is het van belang dat de winkels en bedrijven de mensen uit het eigen gebied kunnen bedienen. ,,Daardoor voorkom je dat ze naar Drachten of Leeuwarden gaan. Als je er dan ook nog eens voor kunt zorgen dat de mensen na de Zuiderschans een bezoek aan de binnenstad brengen, zou dat helemaal mooi zijn.’’

Tekst: Klasina van der Werf

Foto: Archief NDC/Alex Bouma

Marga Waanders vertelt over haar beroep als burgemeester

MODDERGAT – Marga Waanders vertelt op woensdag 25 april om 19.30 uur in ’t Garnalenfabriekje bij Moddergat over haar werkzaamheden als burgemeester. Waanders verwierf vorig jaar landelijke bekendheid tijdens de Sinterklaasintocht in ‘haar’ gemeente Dongeradeel. Onlangs werd zij uitgeroepen tot één van de vijftig beste bestuurders van Nederland. 

Elke maand organiseert programma ‘de Garnalefabryk’ een avond met het thema ‘beroepen in beeld’. Model Akke Marije, politiechef Sipke Land en ziekenhuispsychiater Alexander Keijzers gingen Marga Waanders voor. De burgemeester van Dongeradeel vertelt deze avond over wat haar beroep inhoudt en wat er zo boeiend aan is. Daarnaast legt ze uit hoe je burgemeester kunt worden, welke opleiding je nodig hebt en hoe zij hiertoe gekomen is.

Ook vertelt Waanders hoe je als burgemeester omgaat met de veranderingen in de samenleving. Zo krijgen burgers tegenwoordig steeds meer inspraak, je hebt te maken met digitalisering en tijdens grote evenementen moet je rekening houden met aanslagen. ,,Het vak van een burgemeester verandert heel erg. Je moet een schaap met vijf poten zijn en toch met beide poten in de klei blijven staan’’, aldus Waanders. Tijdens de lezing in ’t Garnalenfabriekje vertelt de burgemeester hoe zij daar mee omgaat.

Nieuwsgierig? Meld je dan aan voor deze lezing via www.garnalefabryk.nl of bel met 06 41 60 58 98. De lezing kost € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor leerlingen en studenten. Er is plek voor vijftig personen en vol is vol. De lezing duurt tot 20.30 uur. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen en de mogelijkheid om haar ambtsketting te bekijken.

Wat is er met Dokkumerlân gebeurd?

De naam Dokkumerlân – die als één van de drie fusienamen wordt genoemd voor de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland – is niet nieuw. Sterker nog: Op 17 oktober 2008 werd deze naam door de gemeente Dantumadiel (de gemeente die niet mee wil doen aan de bestuurlijke fusie) gepresenteerd als mogelijk fusienaam voor de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland.

Niet dat het wat uitmaakt dat deze naam al eens eerder is bedacht, maar wat ik me wel afvraag: wat is er met de domeinnaam www.dokkumerlan.nl gebeurd? Ik weet nog dat de gemeente na de bekendmaking van deze naam was vergeten deze domeinnaam vast te leggen en dat een inwoner van Dokkum dat snel had gedaan. ‘Domeinnaam Dokkumerlân gekaapt’ stond er destijds in alle kranten. Niet wetende dat juist een medewerker van de krant die naam had ‘gekaapt’, te weten mijn zeer gewaardeerde collega Jaap Mellink, die op 31 augustus 2012 is overleden. Hij vertelde mij destijds dat hij deze domeinnaam als ‘cadeau’ wilde geven aan de gemeenten als deze zouden fuseren. Als dank voor de fijne samenwerking. Wat er met de domeinnaam is gebeurd is een raadsel. Ik heb het Jaap zijn zoon, Dennis Mellink, gevraagd en hij weet het ook niet. Feit is dat de domeinnaam al is geregistreerd.

Eerst maar afwachten welke fusienaam de inwoners van de drie gemeenten op 15 maart kiezen, de dag van de Tweede Kamer Verkiezingen. Ik ben heel benieuwd. Als PR-adviseur zou ik Dokkumerlân aanbevelen, omdat deze naam ook voor mensen in de rest van Nederland herkenbaar is en meer aanspreekt dan Ie- en Lauwerslân of Noardeast-Fryslân. Ik weet echter van de tijd dat ik bij de Dockumer Courant werkte hoe gevoelig het soms bij de inwoners van omliggende dorpen ligt  dat Dokkum ‘altijd alle aandacht krijgt’. Ik hoop dat mensen naar het bredere belang kijken. Als regio willen we mee blijven doen, onszelf op de kaart zetten. Een goede naam is daarbij van groot belang! Op welke politieke partij ik 15 maart ga stemmen is voor mij nog onduidelijk, maar de gemeentenaam weet ik wel: Dokkumerlân. Al is het alleen al omdat deze naam mij doet denken aan Jaap Mellink, die ongetwijfeld ook voor deze naam gekozen had!

Klasina van der Werf, 2 februari 2017

Verkiezing vrijwilliger 2016 Dongeradeel van start

Romke Hoekstra uit Dokkum roept alle inwoners van Dongeradeel op om vrijwilligers voor te dragen voor de eretitel: Vrijwilliger van het jaar 2016 Dongeradeel. ,,Vrijwilligers vinden het vaak normaal wat ze doen. Maar dat is het niet.’’

Als raadslid van het CDA Dongeradeel heeft Romke Hoekstra vorig jaar voor het eerst de verkiezing ‘Vrijwilliger van het jaar’ in het leven geroepen. Mevrouw Siep Banga won toen deze prijs. Zij werd voorgedragen door haar buurtgenoot, mevrouw Talsma-de Jong. Volgens mevrouw Talsma doet Siep Banga onnoemelijk veel voor haar zonder hier aandacht voor te vragen. ,,Dat was een prachtig voorbeeld van een vrijwilliger die bijzonder goed werk verricht voor een ander. En dat geheel belangeloos. Deze vrijwilligers worden nogal eens vergeten. Daarom vind ik het zo belangrijk dat ook zij eens in het zonnetje worden gezet. Mevrouw Banga staat symbool voor al die andere vrijwilligers die iets doen voor een ander zonder daar geld of een andere beloning voor te vragen’’, aldus Hoekstra.

Ook dit jaar is de gemeente weer op zoek naar dergelijke vrijwilligers. Alle vrijwilligers uit de gemeente Dongeradeel komen hiervoor in aanmerking. Of het nu gaat om vrijwilligerswerk bij een sportvereniging, in de kerk of bij de buurvrouw, alles telt mee. Hoekstra: ,,Juíst de mensen die boodschappen doen voor de buurvrouw of bij het verzorgingshuis koffie inschenken zijn van onschatbare waarde. Vooral nu vrijwilligers een steeds belangrijkere rol innemen in de samenleving vinden we het belangrijk om hier vanuit de politiek extra aandacht aan te besteden.’’

Vorig jaar werden ‘slechts’ twaalf vrijwilligers voorgedragen terwijl er veel meer mensen in Dongeradeel zijn die vrijwilligerswerk verrichten. Daarom roept Hoekstra mensen op: ,,Schroom niet, zet de persoon die voor u zo speciaal is in het zonnetje.’’ Aanmelden kan tot en met 1 december 2016. Daarna beoordeelt de jury, bestaande uit initiatiefnemer en raadslid Romke Hoekstra, wethouder Pytsje de Graaf en ondernemer Titus Vogt wie de vrijwilliger van het jaar 2016 wordt. Deze persoon wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Dongeradeel bekendgemaakt. Hij of zij ontvangt een kunstwerk, gemaakt door kunstenares Dineke Staal.

Bent u vrijwilliger of kent u iemand die vrijwilligerswerk doet? Meld u dan aan bij het Vrijwilligerssteunpunt Het Bolwerk. Het is ook mogelijk om uw favoriete vrijwilliger op te geven via de website: http://het-bolwerk.eu/vrijwilligersprijs-dongeradeel-2016

 Foto Romke HoekstraInitiatiefnemer Romke Hoekstra die inwoners van Dongeradeel oproept om vrijwilligers aan te melden voor de verkiezing.

Tekst en foto: Klasina van der Werf

Meer leidsters en minder kosten voor ouders na overname peuterspeelzalen

De Stichting Peuterspeelzalen Dongeradeel (SPD) wordt per 1 augustus 2016 overgenomen door twee commerciële partijen, te weten Kids First en Stichting Kinderopvang Friesland. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens een drukbezochte raadsvergadering van de gemeente Dongeradeel.

Wethouder Pytsje de Graaf stelde dat alle elf locaties in Dongeradeel open blijven en dat de negentien peuterleidsters aan de slag mogen bij de nieuwe werkgever. ,,De arbeidsvoorwaarden worden wel anders’’, aldus De Graaf. Zij vertelde verder dat de werkgelegenheid verdubbelt. ,,Nu staat er per locatie één betaalde kracht voor de groepen. Dat worden er straks twee.’’

Voor de ouders wordt de bijdrage die zij betalen inkomensafhankelijk. ,,Ouders met een lager inkomen hoeven straks minder te betalen. Tweeverdieners betalen meer, maar kunnen toeslag terugkrijgen via de belasting.’’

Onrust

Bij de medewerkers van de SPD en de ouders van de peuters was onrust ontstaan, zo bleek vorige week tijdens de raadscommissie van de gemeente Dongeradeel. Coördinator Thea Spijksma van de SPD gaf toen aan dat zij niet bij het proces zijn betrokken. ,,Wij hadden graag een samenwerkingsverband willen aangaan met onderwijs en kinderopvang om integrale kindcentra te ontwikkelen. Dan vallen alle kinderen van 2 tot 12 jaar onder één regie en kun je vanuit één pedagogische en educatieve visie het kind gedurende die hele periode begeleiden. Wij hebben nu niet de kans gekregen om deze mogelijkheid te bespreken’’, aldus Spijksma.

Communicatie

Tijdens de commissievergadering in juni wordt dit onderwerp verder behandeld. Jouke Douwe de Vries van Dongeradeel Sociaal heeft al aangegeven dat hij dan graag wil weten hoe twee organisaties eenheid in het beleid zullen creëren. Ook stelden meerdere raadsleden dat de communicatie in dit proces beter had gekund. ,,Peuterleidsters en ouders hebben het gevoel gekregen dat er niet mét, maar óver hen gepraat wordt’’, aldus de Vries.

Aanleiding voor de veranderingen bij de peuterspeelzalen is het feit dat de peuterspeelzalen vanaf 1 januari 2018 onder de wet kinderopvang vallen. De gemeente Dongeradeel wil zo snel mogelijk duidelijkheid scheppen voor iedereen en heeft daarom 1 augustus 2016 als deadline gesteld.

Tekst en foto: Klasina van der Werf

De raadsvergadering van Dongeradeel werd druk bezocht vanwege de onrust die ontstaan is over de toekomst van de peuterspeelzalen.

De raadsvergadering van Dongeradeel werd druk bezocht vanwege de onrust die ontstaan is over de toekomst van de peuterspeelzalen.

‘Alle basisscholen Dongeradeel mogen meedoen met Klompkesilen’

DOKKUM – Het Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen (IFKK) wordt zaterdagmiddag 3 september gezeild tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Alle 23 basisscholen in Dongeradeel worden hierbij betrokken.

De organisatie van de Admiraliteitsdagen geeft alle scholen een wedstrijdzeilklomp cadeau. Daarmee kunnen twee vertegenwoordigende leerlingen uit de bovenbouw van elke school de sportieve ‘zeilstrijd’ aangaan met de andere scholen en overige deelnemers. De winnaar van alle deelnemers mag zich van het watersportverbond Kampioen Klompkesilen 2016 noemen. De schoolwinnaar ontvangt een wisselbeker met de uitdaging deze het volgende jaar te komen verdedigen.

Ook andere leerlingen en groepen krijgen de kans om mee te doen aan het Klompkesilen, maar dan in een andere categorie: de open klasse waarin ze met een zelf ontworpen ‘eigen’ klomp een wedstrijd zeilen of de showklasse waarbij het gaat om het creëren van de mooiste klomp. In deze twee categorieën zijn eveneens mooie trofeeën te winnen.

Scholen kunnen ervoor kiezen om tijdens de lessen Handarbeid met de leerlingen en groepen te werken aan eigen gebouwde zeilklompen. Vanaf deze week kunnen scholen zich opgeven voor het Klompkesilen. ,,Mede namens Stichting IFKK hoop ik dat veel kinderen plezier aan het maken van de zeilklompen beleven en een super enthousiast evenement gaan beleven, met alle fans die meekomen’’, aldus coördinator Robert Graveland.

Meer informatie: www.admiraliteitsdagen.nl

Tekst: Klasina van der Werf

klompkesilen1 klompkesilen kinderen

‘Fryslân moet in 2018 één grote Keukenhof worden’ (filmpje)

Alle Friese steden en grote dorpen moeten in 2018 samen één groot tulpenpark worden. Dat stelde wethouder Pieter Braaksma van Dongeradeel woensdagmiddag tijdens de opening van Dokkum Tulpenstad. Braaksma, die 35 jaar lang bloemenkweker is geweest, ziet het project Culturele Hoofdstad als een kans om deze droom te verwezenlijken.

Gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân is enthousiast over de plannen van Braaksma. ,,Dit moat al trochgean’’, aldus de gedeputeerde. Samen met kinderburgemeester Chloë Monsma opende zij woensdagmiddag het tulpenseizoen in Dokkum bij molen de Zeldenrust.

In onderstaand filmpje meer informatie over de plannen voor 2018.

Tekst + filmpje: Klasina van der Werf, Finster op Fryslân.