Berichten

Zomergasten (4): ‘Friezen zijn helemaal niet stug’

Wat vinden toeristen van Dokkum en waarom hebben ze juist deze stad uitgekozen om hun vakantie door te brengen? De redactie van In-dokkum.nl zoekt ze deze zomer op langs de waterkant, op de camping of in de winkelstraten van Dokkum. In deze vierde aflevering vertellen Grada (69) en René Burger (70) uit Enkhuizen over het bezoek van hun dochter en haar gezin bij hun op de boot.

,,Onze dochter Debby (44), haar man Ron (43) en zonen Lars (14) en Coen (10) uit Spanbroek zijn een dag bij ons op bezoek in Dokkum. Wij zijn drie maanden met de boot op vakantie en de kinderen en kleinkinderen zoeken ons af en toe een dagje op. Wij zijn inmiddels zes weken onderweg en varen eerst een rondje door Friesland. Vanuit hier gaan we richting Groningen.

We vinden het geweldig in Dokkum. Misschien komt dat ook omdat we de laatste tijd veel regen hebben gehad. Toen we Dokkum binnen kwamen varen, scheen de zon. Bij Burdaard moesten we €3,50 in zo’n klompje doen, maar we hadden tegenwind en konden niet vlak langs de kant varen. Toen heb ik het geld er maar naast gegooid.

We vinden Dokkum een mooi stadje, lekker oud. Bovendien zijn de mensen erg vriendelijk, iedereen zegt je gedag. Friezen zijn helemaal niet stug. Mijn man is echt een liefhebber van boten en ik ga met hem mee. Dochter Debby ging ook van jongs af aan al met ons mee met de boot op vakantie, ze is er mee opgegroeid. Haar zoon Coen vindt het ook prachtig op de boot en helpt zijn opa graag.

We vinden het leuk om met onze boot in het centrum van Dokkum te liggen. We houden wel van een beetje reuring. Ooit hebben we wel eens aan de buitenrand van Dokkum gelegen, maar hier is het veel gezelliger. We blijven een week in Dokkum. Ik ga hier de was doen, we hebben een wasmachine aan boord. En we gaan lekker fietsen langs de knooppunten. In het nieuwe Dokkum Magazine staat een leuke route. Maar nu eerst een ijsje halen bij Lilly’s. Coen en Lars kunnen niet langer wachten.’’

Tekst: Klasina van der Werf; Foto: Marit Anker

Bron: www.in-dokkum.nl 

 

Warm welkom tijdens Elfstedentocht

Of je er nu zelf aan deelneemt, of vanaf de kant de deelnemers toejuicht. Voor Dokkum is iedere Elfstedentocht een mooie kans om weer een gastvrij visitekaartje af te geven en iedereen een warm welkom te heten. Zo ook vandaag tijdens de Fietselfstedentocht.

In Dokkum is het op deze dag één groot feest. Al meer dan honderd jaar fietsen op Pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Vanaf 8.00 uur mag er in Dokkum op de Markt worden gestempeld. Hier is het dan ook een drukte van belang.

Aan de tocht doen diverse categorieën fietsers mee, van snelle ‘wedstrijd’-rijders tot echte toerfietsers. Sommige deelnemers maken ook van hun outfit een ware sport en fietsen op een ‘gewone’ fiets de tocht in de meest kleurrijke en soms hilarische kostuums. Naast de duizenden fietsers en het vele publiek is er de hele ochtend muziek en er is extra eten en drinken verkrijgbaar op de terrasjes.

Voor een compleet overzicht van alle Elfstedentochten en de rol van Dokkum, zie het Dokkum Magazine van 2016: https://issuu.com/dokkummagazine/docs/2016.03.08_dokkum_magazine

dokkum magazine

 

Dokkum

‘Binne we no wêr yn ús eigen Dokkum?’ Ik was denk ik een jaar of vijf toen ik deze vraag aan mijn ouders stelde. We waren net terug van vakantie uit het buitenland, waar we allerlei steden hadden bezocht. Leuk al die steden, maar als kind voelde ik me toch het meest vertrouwd in mijn eigen omgeving. Dus toen we thuis waren en in Dokkum winkelden, stelde ik deze vraag. Mijn moeder moest er om lachen. Ze schreef dit soort uitspraken altijd op, vandaar dat ik het nog weet.

Hoewel ik me van jongs af aan thuis heb gevoeld in Dokkum, zag ik de schoonheid van de stad pas veel later in. Het was in een pauze van mijn middelbare schooltijd toen ik een groep toeristen verwonderd naar de trapgevels van de huizen op de Vleesmarkt zag kijken. Ik had die gevels al veel vaker gezien, maar besefte nu pas hoe uniek die waren. Net als de Bolwerken, waarover we de laatste jaren met collega’s regelmatig een rondje liepen tijdens onze lunchpauze. In de winter van 2012 leerde ik Dokkum weer op een andere manier kennen, namelijk vanaf het ijs. Opnieuw kwam ik tot de conclusie dat deze stad bijzonder mooi is.

Met het nieuwe Dokkum Magazine, dat dinsdag 22 maart gepresenteerd wordt, laten we mensen op papier zien hoeveel moois Dokkum te bieden heeft. Zo kunnen we ook toeristen een positief gevoel geven over de Bonifatiusstad. Vaak vind je het ‘gewoon’ als je er zelf woont, omdat je er aan gewend bent. Dat merk ik ook aan mezelf. In het buitenland bekijken we alle toeristische hoogtepunten, terwijl we in onze eigen regio nog lang niet alles hebben gezien.

Daarom roep ik bij deze alle inwoners van de regio op om eens goed naar Dokkum te kijken en vervolgens te ontdekken hoe bijzonder het hier is. Het heeft bij mij even geduurd voordat ik het door had, maar ik vertel nu tegen iedereen die het wil horen dat deze stad prachtig is. Ik ben dan ook hartstikke trots op Dokkum. Ús eigen Dokkum!

Klasina van der Werf

Gepubliceerd op www.in-dokkum.nl, 22 maart 2016