Berichten

Einde van een tijdperk!?

‘Dit is het einde van een tijdperk’, zo eindigde ik vijf jaar geleden mijn laatste column voor de Dockumer Courant waar ik tien jaar voor gewerkt had. Wegens bezuinigingen werd ik ontslagen. Als zelfstandig tekstschrijver schrijf ik nu nog steeds verhalen voor diverse kranten, tijdschriften, nieuwsbrieven, brochures en websites. Maar mijn hart ligt nog altijd bij de lokale krant.
 
Ik had nooit verwacht dat ik ooit weer redacteur van een streekkrant in Noardeast-Fryslân zou worden. Totdat ik dit jaar in contact kwam met Pieter Jan Heidstra van De Westereender. Hij vertelde dat ze op zoek waren naar een opvolger voor Johannes van Kammen. Ik ken Johannes nog van de tijd dat ik stagiaire was bij de Kollumer Courant. Hij is vanaf het begin bij De Westereender betrokken geweest. Hij ís De Westereender.
 
Het valt voor mij dan ook niet mee om Johannes op te volgen. Maar, tijdens de overdracht bleek al snel dat wij op één lijn zitten. We houden allebei van schrijven en zijn altijd op zoek naar verhalen. Bijzondere verhalen over gewone mensen uit de regio. Exclusieve verhalen die nog niet in andere kranten hebben gestaan. Johannes vertelde mij ook dat het hem aan het hart gaat om ‘afscheid’ van ‘zijn’ krant te nemen. Het is zijn ‘kindje’. En kinderen laat je niet zomaar los, hoe oud ze ook zijn.
 
Daarom heb ik diep respect voor het besluit van Johannes om het bijltje er na ruim dertig jaar bij neer te leggen. Ik neem het stokje graag van hem over per 1 januari 2020. Als oud-Damwâldster met schoonfamilie in De Westereen, inwoner van Ee en jarenlange journalistieke ervaring in deze regio ben ik bekend met het gebied. Zoals Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja in een interview in De Westereender van vandaag zegt: Dit is myn folk!
 
Vijf jaar geleden dacht ik nog dat het einde van een tijdperk was aangebroken. Niets is minder waar. De lokale gratis huis-aan-huiskrant leeft als nooit tevoren. Dat laat De Westereender zien. Ik zal mijn best doen om er elke keer weer een mooi exemplaar van te maken samen met Pieter Jan en Johan Henk Heidstra en Nynke van der Zee. Een enthousiast team dat toekomst ziet voor de lokale krant en bereid is daarin te investeren.
 
Uiteraard zal Johannes van Kammen zijdelings betrokken blijven bij De Westereender en zijn eigen rubrieken aanhouden. Want helemaal afscheid nemen van een lokale krant, dat valt niet mee weet ik uit ervaring. Journalist voor een lokale krant zit in je, dat laat je niet zomaar los. Dat ben je en blijf je voor de rest van je leven. Zelfs als je het niet meer had verwacht!
 
Klasina van der Werf
 
PS: Tips voor verhalen en redactionele artikelen zijn van harte welkom en kunnen voortaan gestuurd worden naar redactie@westereender.nl
Foto: Marit Anker

Geen standaard broodjes bij de Binnen Markt

De Binnen Markt in Buitenpost heeft de publieksprijs voor ondernemers van Achtkarspelen gewonnen. Een mooie waardering voor het harde werk dat Janet en Jaco van der Meer samen met hun zoons Nico en Mark verrichten. Bij hen kun je onder andere terecht voor een heerlijke lunch, goede koffie of lekker gebak. Alles is biologisch en wordt zelf gemaakt.

Voor Janet was het altijd al een droom om een eigen lunchroom te beginnen. Zij heeft 28 jaar bij KPN gewerkt. Haar man Jaco had een goede baan als projectleider bij verschillende grote bedrijven. Zoon Nico was al in dienst bij de vorige eigenaar van de Binnen Markt toen het te koop kwam te staan. Janet zag het als een kans om deze lunchroom over te nemen, ook voor haar zoon die bakker is. Haar man Jaco zei: dan doe ik met je mee. ,,Het was best wel een gok om onze baan allebei tegelijk op te zeggen. Maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik geniet van elke dag en ik vind het prachtig om met mensen om te gaan’’, vertelt Janet. Jaco – die uit een horecafamilie komt – voegt er aan toe dat het hard werken is. ,,Maar ik houd van uitdagingen en vind het mooi om elke keer weer wat nieuws te serveren.” Naast catering, ontbijt, lunch en koffie verkopen ze bij de Binnen Markt ook nog allerlei biologische producten. ,,We hebben een soort mini-supermarkt van biologische producten. Deze complete formule van winkel, lunchroom en catering werkt goed, het is er altijd gezellig druk.’’

Biologische broden
Waar de Binnen Markt zich vooral mee onderscheidt zijn de bijzondere sandwiches. ,,Wij verkopen geen standaard pistoletjes maar Nico bakt elke dag broden. Van deze biologische broden maken wij onze sandwiches. Naast de chicken/pesto, ham/kaas of veggie sandwich verkopen wij elke dag drie á vier nieuwe specials. Geen dag is dus gelijk. Ook onze zelfgemaakte salades vallen in de smaak, zoals de pasta pesto salade, quinoa salade, kipsalade en gemengde groene salade met gegrilde kip en vers fruit. Elke vrijdag serveren wij een heerlijke warme maaltijd, bijvoorbeeld kip in roomsaus met zongedroogde tomaat. Maar ook hebben we de stamppotten weer gemaakt: hutspot, stamppot zuurkool en hachee, gestoofd in een bruin bier.”

Gezellige high tea
Veel bedrijven weten de Binnen Markt inmiddels ook te vinden voor bijvoorbeeld zakenlunches of diner op locatie. Zowel warme als koude buffetten zijn te bestellen, alles is mogelijk. Klanten komen niet alleen uit eigen dorp, maar vanuit de hele regio naar Buitenpost. Veel mensen komen langs voor onze gezellige high tea. ,,Die bestaat bij ons uit 8-gangen met tapasachtige hapjes. Alles is bij ons anders dan anders. Als onze zoon Mark vrij heeft van school dan springt hij bij in de keuken en helpt hij Jaco. O ja, en had ik al vertelt dat we ook veel cadeau artikelen verkopen? Dus als mensen voor een verjaardagsfeestje nog een origineel cadeau zoeken kunnen ze die bij ons vinden. Natuurlijk doen wij dit niet alleen, maar we hebben een geweldig team achter ons staan.’’

En zo kan Janet nog uren doorpraten. Het mag duidelijk zijn, de Binnen Markt is van alle marken thuis.

Tekst: Klasina van der Werf Bron: De Westereender, 13 november 2019