Berichten

Apotheek Dokkum wordt compleet verbouwd

balie impressieDOKKUM – De apotheek aan de Birdaarderstraatweg (bij de Sionsberg in Dokkum) wordt binnenkort grondig verbouwd. Op vrijdagmiddag 28 oktober wordt de apotheek daarom tijdelijk omgevormd tot een kleine noodapotheek. ,,We gaan dan gedurende vijf weken de noodapotheek inzetten voor mensen die van het huisartsencentrum of de polikliniek komen. De overige klanten kunnen vanaf woensdag 26 oktober in de apotheek in de Vlasstraat terecht voor hun medicijnen. Ook het meeste personeel werkt tijdens de verbouwing vanuit de vestiging in het centrum. Dus het wordt daar tijdelijk weer net zo druk als vroeger’’, aldus apotheker Reinette Stenekes. Peter Horsthuis voegt er aan toe dat het gedurende verbouwing ook handig is om gebruik te maken van de afhaalkluisjes in de hal van de apotheek bij de Sionsberg of bij de supermarkten Jumbo Foodtheater  en Spar Boonstra.

Aanleiding voor de verbouwing is de sluiting van de vestiging in de binnenstad van Dokkum. Eerder dit jaar kondigden de Dokkumer apothekers al aan dat alle klanten vanaf 2017 terecht kunnen bij de hoofdvestiging tegenover ziekenhuis de Sionsberg. Het aantal balies wordt uitgebreid van drie naar vier en de zitruimte wordt groter. Bij de nieuwe indeling wordt ook rekening gehouden met de privacy van klanten. Verder komt er een adviesbalie bij, waar advies wordt gegeven over zelfzorg en huidverzorging.

De noodapotheek komt in de publieksruimte van de apotheek. In de laatste week van de verbouwing wordt de ingang waarschijnlijk verplaatst naar de achterzijde. Dan wordt de vloer en het plafond vervangen. De vernieuwde apotheek wordt ingericht met een natuurlijke look. Ook achter de schermen wordt alles praktischer ingericht. Horsthuis: ,,Dit pand is 25 jaar geleden al gebouwd, toen werkten we nog heel anders. Negen jaar geleden is de inrichting wel aangepast, maar niet zo rigoureus als nu.’’

Met uitzondering van de zaterdagen blijven de openingstijden voor zowel de apotheek in het centrum als de noodvoorziening tijdens de verbouwing gelijk. Op zaterdag kunnen klanten tussen 11.00 en 12.00 uur in het centrum terecht. Het is bij de apotheek in de binnenstad verboden om te parkeren voor de deur. Mensen die met de auto komen kunnen dan ook het beste parkeren bij de Dokkumer Sluys.

Het is de bedoeling dat maandag  5 december 2016 alles klaar is. ,,Een mooi Sinterklaascadeautje’’, zegt Stenekes. Vanaf 1 januari 2017 is de vestiging van apotheek Dokkum in het centrum definitief dicht. ,,Mensen vinden dat jammer, maar hebben wel begrip voor de situatie. Veel klanten zijn nu zelfs al overgestapt naar de apotheek aan de Birdaarderstraatweg. De vernieuwde vestiging wordt volgend voorjaar officieel geopend.’’

Meer informatie: www.apotheekdokkum.nl

Tekst: Klasina van der Werf

Apotheek in centrum Dokkum sluit in 2017 haar deuren

De apotheek in de Vlasstraat in Dokkum gaat volgend jaar dicht. Eigenaren en apothekers Peter Horsthuis en Reinette Stenekes hebben geprobeerd om deze vestiging in het centrum zo lang mogelijk open te houden, maar het is financieel niet langer haalbaar.

apotheek dokkum foto

Alle klanten van Apotheek Dokkum kunnen voortaan terecht bij de vestiging aan de Birdaarderstraatweg bij de Sionsberg. ,,Sinds de opening van de huisartsenpraktijk op dit terrein zag je al dat er steeds meer mensen naar onze hoofdvestiging kwamen. De locatie in de binnenstad was meer een afhaalpunt geworden. Met de huidige strengere eisen is het niet meer haalbaar om zo’n kleine apotheek open te houden’’, aldus Horsthuis.

Verbouwing hoofdvestiging

De service-apotheek is sinds 1974 in de Vlasstraat gevestigd. De bereikbaarheid is hier altijd een probleem geweest. Vooral laden en lossen was moeilijk in deze nauwe straat. Daarom werd begin jaren ’90 het pand aan de Birdaarderstraatweg gebouwd. ,,We gaan ons nu helemaal richten op deze hoofdvestiging. Zo worden de balies uitgebreid van drie naar vier, de entree wordt verplaatst en de zitruimte wordt groter.”

Afhaalkluisjes, herhaalservice en bezorging
De klanten die gewend waren om naar de apotheek in de binnenstad te gaan komen dezelfde personen in de hoofdvestiging weer tegen. Om het voor de klanten makkelijker te maken biedt de apotheek afhaalkluisjes aan bij de apotheek en de supermarkten Jumbo en Spar in Dokkum waar mensen hun medicijnen snel, veilig en gemakkelijk kunnen afhalen. Ook kunnen klanten gratis gebruik maken van de automatische herhaalservice en voor mensen die ziek zijn of slecht ter been blijft de bezorgservice van kracht.

Sluiting en heropening
De apotheek in de Vlasstraat blijft nog dit jaar open. Alleen rond de bouwvakvakantie zijn de deuren, net als voorgaande jaren, gesloten. De verbouwing van de hoofdvestiging vindt eind dit jaar plaats zodat het vernieuwde pand begin volgend jaar heropend kan worden.

Meer informatie: www.apotheekdokkum.leef.nl

Tekst: Klasina van der Werf