Berichten

’t Dockumer Lokaeltsje als redmiddel voor binnenstad

Winkel- en bedrijventerrein de Zuiderschans aan de rand van Dokkum is zo’n vijftien jaar geleden ontstaan in de tijd dat de winkels niet meer in de binnenstad pasten. Dokkum bloeide als nooit tevoren. Wethouder Pieter Braaksma van de gemeente Dongeradeel weet het nog goed. ,,Het is het tegenovergestelde van nu. Ondertussen breidt de Zuiderschans nog steeds uit.’’

De historische binnenstad is prachtig, maar niet gebouwd op auto’s. En tegenwoordig willen mensen hun auto zo dicht mogelijk bij de winkels parkeren. Bij de Zuiderschans kan dat wel. Braaksma: ,,Dat is mede ook het succes van dit winkel- en bedrijventerrein. Wat ik jammer vind, is dat er geen goede verbinding is tussen de Zuiderschans en de binnenstad. Het is te ver om van de Zuiderschans naar de binnenstad te lopen. Daar zou je ’t Dockumer Lokaeltsje mooi voor kunnen inzetten. Op die manier maak je er ook nog een mooie attractie van. Kinderen vinden het prachtig om met dit rode treintje te reizen. En hun ouders kunnen mooi gratis parkeren bij de Zuiderschans’’

Behoefte-onderzoek

Volgens de wethouder is het in elk geval belangrijk dat de ondernemers van de Zuiderschans en de binnenstad elkaar te versterken. ,,Je hebt elkaar nodig. Als de binnenstad niet floreert heeft de Zuiderschans daar op den duur ook last van. Als gemeente zouden we in eerste instantie kunnen laten onderzoeken of mensen behoefte hebben aan zo’n verbinding tussen de Zuiderschans en de binnenstad’’, stelt Braaksma. Hij vindt de Zuiderschans vooral erg belangrijk voor de werkgelegenheid in deze regio. Daarnaast is het van belang dat de winkels en bedrijven de mensen uit het eigen gebied kunnen bedienen. ,,Daardoor voorkom je dat ze naar Drachten of Leeuwarden gaan. Als je er dan ook nog eens voor kunt zorgen dat de mensen na de Zuiderschans een bezoek aan de binnenstad brengen, zou dat helemaal mooi zijn.’’

Tekst: Klasina van der Werf

Foto: Archief NDC/Alex Bouma

Apotheek in centrum Dokkum sluit in 2017 haar deuren

De apotheek in de Vlasstraat in Dokkum gaat volgend jaar dicht. Eigenaren en apothekers Peter Horsthuis en Reinette Stenekes hebben geprobeerd om deze vestiging in het centrum zo lang mogelijk open te houden, maar het is financieel niet langer haalbaar.

apotheek dokkum foto

Alle klanten van Apotheek Dokkum kunnen voortaan terecht bij de vestiging aan de Birdaarderstraatweg bij de Sionsberg. ,,Sinds de opening van de huisartsenpraktijk op dit terrein zag je al dat er steeds meer mensen naar onze hoofdvestiging kwamen. De locatie in de binnenstad was meer een afhaalpunt geworden. Met de huidige strengere eisen is het niet meer haalbaar om zo’n kleine apotheek open te houden’’, aldus Horsthuis.

Verbouwing hoofdvestiging

De service-apotheek is sinds 1974 in de Vlasstraat gevestigd. De bereikbaarheid is hier altijd een probleem geweest. Vooral laden en lossen was moeilijk in deze nauwe straat. Daarom werd begin jaren ’90 het pand aan de Birdaarderstraatweg gebouwd. ,,We gaan ons nu helemaal richten op deze hoofdvestiging. Zo worden de balies uitgebreid van drie naar vier, de entree wordt verplaatst en de zitruimte wordt groter.”

Afhaalkluisjes, herhaalservice en bezorging
De klanten die gewend waren om naar de apotheek in de binnenstad te gaan komen dezelfde personen in de hoofdvestiging weer tegen. Om het voor de klanten makkelijker te maken biedt de apotheek afhaalkluisjes aan bij de apotheek en de supermarkten Jumbo en Spar in Dokkum waar mensen hun medicijnen snel, veilig en gemakkelijk kunnen afhalen. Ook kunnen klanten gratis gebruik maken van de automatische herhaalservice en voor mensen die ziek zijn of slecht ter been blijft de bezorgservice van kracht.

Sluiting en heropening
De apotheek in de Vlasstraat blijft nog dit jaar open. Alleen rond de bouwvakvakantie zijn de deuren, net als voorgaande jaren, gesloten. De verbouwing van de hoofdvestiging vindt eind dit jaar plaats zodat het vernieuwde pand begin volgend jaar heropend kan worden.

Meer informatie: www.apotheekdokkum.leef.nl

Tekst: Klasina van der Werf