Berichten

Hoe was het om op te groeien in een groot gezin?

NES (Noardeast-Fryslân) – Anita Terpstra (1974) vertelt op zondagmiddag 19 januari vanaf 15.00 uur over haar boek ‘Het huis vol’ in Theaterkerk Nes. Dit boek geeft een beeld van het grote gezin in naoorlogs Nederland.

Haar lezing gaat over hoe het was om op te groeien in zo’n groot gezin. Was het gezellig? Kwamen ze aandacht tekort? Hoe werden alle monden gevoed en hoe werd de orde bewaakt? Maar vooral, hoe heeft hun plek in dat grote gezin de levens beïnvloed van Anita’s vader, moeder ooms en tantes?

In 2015 kregen vrouwen gemiddeld 1.66 kinderen. Honderd jaar eerder waren dat er nog 4.45 en echtparen die rond 1870 trouwden kregen gemiddeld zelfs 8 kinderen. Al vanaf haar jeugd is Anita Terpstra gefascineerd door de jeugd van haar ouders die beiden opgroeiden in een groot naoorlogs gezin. Samen hadden zij negentien broertjes en zusjes.

Anita Terpstra (1974) studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Eerder schreef zij veelgeprezen thrillers waaronder Nachtvlucht, Anders en Samen, dat in het Duits en Frans werd vertaald en genomineerd werd voor De Gouden Strop. Anita is opgegroeid in Hallum en woont nu met haar gezin in Leeuwarden.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theaterkerknes.nl

Boek ‘Het huis vol’: herkenning en nostalgie

Anita Terpstra uit Leeuwarden heeft donderdagmiddag haar nieuwste boek ‘Het huis vol’ gepresenteerd bij boekhandel Van der Velde in haar woonplaats. Het boek gaat over hoe het vroeger was om op te groeien in een groot gezin. Voor veel families zullen de verhalen herkenning en nostalgie oproepen.

Eerder schreef Anita veel geprezen thrillers waaronder Nachtvlucht, Anders en meest recentelijk Samen, dat in het Duits en Frans werd vertaald en genomineerd werd voor De Gouden Strop. Met dit nieuwste boek geeft ze aan hoe veelzijdig zij als schrijfster is.

Haar leven lang is Anita al gefascineerd door de jeugd van haar ouders, die beiden opgroeiden in een groot naoorlogs gezin. Haar moeder was een van veertien en haar vader een van zeven kinderen. Was het gezellig om zoveel broers en zussen te hebben of kwamen ze aandacht tekort? Hoe werden alle monden gevoed, kinderen gekleed, hoe werd de orde bewaakt, wie nam welke rol op zich en hoe ging het er op school aan toe? En hoe werd het huishouden gerund zonder elektrische apparaten?

‘Het huis vol’ geeft een indrukwekkend beeld van het grote gezin in naoorlogs Nederland en tracht antwoord te geven op de vraag hoe hun plek in dat grote gezin de levens van Anita’s vader, moeder, ooms en tantes beïnvloed heeft. 

Samen onder de kerstboom

anita-terpstraboek-samen‘Eén van de sterkste thrillers van Nederlandse bodem’. ‘On-Nederlands-goed’. En: ‘Hier moeten we maar eens gaan denken aan een Gouden Strop’. De recensies in de landelijke kranten over het nieuwe boek van de Friese schrijfster Anita Terpstra liegen er niet om. Haar vijfde boek ‘Samen’ is dan ook echt een aanrader als cadeau voor onder de kerstboom.

Het boek gaat over MacKenzie. Als zij trouwt met Matt, een gevangene die in death row zit, laat iedereen in haar omgeving haar vallen. Matt is veroordeeld voor de ontvoering van vijf vrouwen. Een van hen ontsnapte en op basis van haar getuigenis wordt Matt veroordeeld. Hij blijft echter volhouden onschuldig te zijn. De andere vrouwen zijn nooit gevonden. Maar dan verdwijnt er opnieuw een jonge vrouw.

Om Matts leven te redden zet MacKenzie alles op alles om zijn onschuld te bewijzen. Wanneer dat niet lukt, besluit ze hem te helpen bij zijn ontsnapping uit de zwaarbewaakte gevangenis. Voor haar staat er namelijk nog veel meer op het spel…

Anita Terpstra (1974) is geboren en getogen in Hallum en woont nu met haar gezin in Leeuwarden. Zij debuteerde in 2009 met Nachtvlucht, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs en de Crimezone Thriller Award. Haar vorige thriller Anders (2014) wordt ook uitgegeven in Frankrijk en Duitsland. De Franse tv-filmrechten van Anders (La loi du silence) zijn zelfs verkocht aan producent Adrenaline. Kortom, een auteur waar we met z’n allen best ‘grutsk’ op mogen zijn!

Meer informatie: http://www.debezigebij.nl/boeken/samen/

Tekst: Klasina van der Werf. Bron: Noflik Wenje december 2016 (Friesch Dagblad)