Wiebe Wieling: Elfstedentocht komt steeds dichterbij

Misschien komt het door zijn witte haar, maar waar Wiebe Wieling ook is, hij wordt overal herkend als voorzitter van de Koninklijke Vereniging ‘De Friesche Elfsteden’. Iedereen vraagt hem naar de tocht der tochten. Zo ook de redactie van Dokkum Magazine…

Wiebe Wieling (1955) is geboren in Menaldum en woont inmiddels 25 jaar in Hurdegaryp. Sinds 2007 is hij voorzitter van de Koninklijke Vereniging ‘De Friesche Elf Steden’. Op 8 februari 2012 stond Wieling in heel Nederland in het middelpunt van de belangstelling bij de persconferentie waarin hij aankondigde dat er geen Elfstedentocht zou worden gehouden.

WAT HEEFT U MET DOKKUM?

We winkelen vaak in Dokkum en dan maken we er meteen een gezellig uitstapje van. We lopen een rondje over de bolwerken en drinken wat op een terras. Vorig jaar heb ik voor het eerst de Admiraliteitsdagen meegemaakt. We hebben een leuke avond gehad op een wel heel bijzondere plek in het centrum, het Keerpunt van Dokkum.

WAAR DENKT U AAN BIJ DIT BEROEMDE PUNT IN DOKKUM?

Dan denk ik toch weer terug aan het ijs en al die mensen langs de kant. Ik heb de tocht zelf twee keer verreden (1986 en 1997) en als je in Dokkum bent, heb je het gevoel dat je het haalt. Tijdens de Elfstedentocht moet je de hele dag doorgaan en vooral niet stoppen. Maar in Dokkum mag je even genieten van al die mensen op de bolwerken, van de muziek en van het gevoel dat het goed komt.

IS EEN ELFSTEDENTOCHT NOG WEL VERANTWOORD, VANWEGE DE VEILIGHEID?
Ja, want we laten weinig aan het toeval over. In totaal kunnen anderhalf miljoen mensen op het evenement afkomen. Dat is precies doorberekend op basis van het aantal treinen en auto’s dat naar de Friese steden kan rijden. Ook de veiligheidsdiensten zijn er elk jaar weer klaar voor. Iedereen wil het graag, dus als het ijs er ligt dan komt de tocht er.

WANNEER KOMT DE VOLGENDE ELFSTEDENTOCHT?

Dat weet ik niet, maar hij komt in elk geval steeds dichterbij. Door de klimaatverandering zullen de strenge winters korter worden. We hebben maar twee weken echt winter nodig en dan kunnen we de tocht binnen 48 uur organiseren. Ik mag nog tien jaar voorzitter blijven dus ik heb tien kansen op een Elfstedentocht. Drie van mijn voorgangers hebben de Elfstedentocht niet meegemaakt als voorzitter, ik wil niet de vierde worden. ,,Ik hoopje dat ik it meimeitsje. Foar ús allegearre!’’

Tekst: Klasina van der Werf

Voor het volledige verhaal: zie Dokkum Magazine 2016 of klik op onderstaande link:

https://klasinavanderwerf.nl/wp-content/uploads/2016/03/Wiebe-Wieling-pdf.pdf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *