Trots op vissers overheerst tijdens ‘Dei fan de Fiskerij’

De visserijsector is zaterdag positief voor het voetlicht gebracht tijdens de Dei fan de Fiskerij in Moddergat. Ruim duizend mensen kwamen op dit evenement af. ,,We hebben vandaag met z’n allen laten merken hoe ‘grutsk’ we op de vissers zijn. Daarmee is ons belangrijkste doel bereikt’’, aldus organisator Anke Bijlsma.

De dag begon met de aankomst van de garnalenkoningin, Reliejanne Smit, op een viskotter. Zij werd verwelkomd door honderden mensen die haar op de zeedijk stonden op te wachten. Traditiegetrouw bracht zij de garnalen over de dijk naar het garnalenfabriekje waar ze de Dei fan de Fiskerij officieel opende. ,,Mede dankzij het prachtige weer hing er de hele dag een gezellige sfeer rond het garnalenfabriekje’’, vertelt Anke.

Garnalenbonbons

Er was van alles te proeven en de standhouders hebben goede zaken gedaan. Vooral de garnalenbonbons, truien van Waddenwol en het boek De Traanjagers van Anne-Goaitske Breteler deden het goed. Ook de stand met informatie over de KNRM kwam goed tot zijn recht. Verder waren er lekkere dingen te eten, zoals een visje, een hamburger of fruitijsjes. Voor de kinderen was er genoeg te doen. Zij konden zelf koken of geschminkt worden als een zeedier. De band State of Quo trok weer extra publiek van hun dorpsgenoten uit Anjum en de modeshow was echt een klapper.

Vissers op podium

Hoogtepunt van de dag was dat de vissers tijdens de onthulling van hun portretten – gemaakt door Gerrit Breteler – zelfs het podium opkwamen. Ook vertelden de vissers openhartig hun verhaal tijdens het interview dat Sarah Verroen met ze hield. Voor het publiek was dit erg interessant omdat ze weinig  over deze bedrijfstak weten. Anke: ,,Al met al was het een zeer geslaagde dag waarbij de visserijsector meer zichtbaar is geworden. We hebben geen wanklank gehoord.’’

Zondag 1 juli: Dag van het Wad

Morgen gaat het feest in Paesens-Moddergat verder met de Dag van het Wad. Dan viert Waddenzee Werelderfgoed haar negende verjaardag. Deze dag begint om 8.00 uur en staat vooral in het teken van gratis workshops, zoals de workshop Waddenklei of de Waddenstruintocht met schilderworkshop. Voor iedereen is er deze dag gratis soep met zilte groenten van Terschelling, gemaakt door Jan Cooks 4 You. De kotters worden om 13.00 uur weer uitgezwaaid; een bijzonder moment. Kinderen en ouders mogen mee terugvaren naar Lauwersoog. Opgave daarvoor is nodig via de website www.garnalefabryk.nl

Foto’s: Klasina van der Werf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *