Stemmen!

Een historische dag! Het is vandaag voor het eerst dat ik mag stemmen terwijl een kabinet de periode heeft uitgezeten.

De eerste keer dat ik mocht stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing was in 1998. Ik was toen achttien jaar. Dat kabinet (Kok II), haalde het net niet naar aanleiding van de Screbrenica-crisis. In 2002 werden de verkiezingen overschaduwd door de dood van Pim Fortuyn. Het eerste kabinet-Balkenende dat daaruit voortkwam viel al na een paar maanden na interne ruzies met de LPF. De volgende kabinetten van Balkenende maakten de vier jaar evenmin vol en het laatste kabinet Rutte viel in april 2012 doordat de VVD en het CDA er niet uitkwamen met Geert Wilders.

Waarom stemmen?

Ondanks dat het vertrouwen dat ik in de politiek heb door de jaren heen is gedaald, zal het mij nooit weerhouden om te gaan stemmen. Er zijn landen waar het niet vanzelfsprekend is om te stemmen, helemaal niet voor vrouwen. Daar worden mensen zelfs bedreigd of opgepakt als ze opkomen voor vrije verkiezingen. Ik vind dan ook dat iedereen vandaag gebruik moet maken van zijn of haar stemrecht. Als je echt geen keuze kunt maken kun je ook altijd nog blanco stemmen. Dan wordt je stem wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen. Dan heb je in elk geval gebruik gemaakt van je kiesrecht.

Stemmen op een partij, niet op een persoon

Ik mag vandaag twee keer stemmen! Voor de Tweede Kamerverkiezingen en voor de nieuwe gemeentenaam. De gemeentenaam is niet zo moeilijk: Dokkumerlân. Deze naam is ook voor mensen in de rest van Nederland herkenbaar en spreekt meer aan dan Ie- en Lauwerslân of Noardeast-Fryslân. Als we onszelf op de kaart willen zetten en ook in de toekomst mee willen doen moeten we breder denken dan onze eigen grenzen. De partij waar ik mij het beste in kan vinden begint net als Dokkumerlân met een D: D66. Traditiegetrouw stem ik op een vrouw en het liefst op een Fries. Helaas staat er deze keer geen Friese vrouw op de kandidatenlijst van D66 dus ga ik voor Stientje van Veldhoven, de nummer 2 van de lijst. Zij is in 2014 ook nog verkozen tot het duurzaamste Tweede Kamerlid. Mooi meegenomen!

Een voorrecht

We zijn vanochtend vroeg opgestaan om nog vóór school naar het stembureau in ons dorp te fietsen. Onderweg leg ik mijn dochter van vijf jaar uit op welke partij ik stem en waarom: Deze partij vindt scholen, zorg en werk heel belangrijk. ,,Dêr stem ik letter ek op’’, zegt ze. Fijn om te horen, dat je dochter kan zeggen dat ze later gaat stemmen. Op welke partij moet ze helemaal zelf weten. Als ze maar weet dat het een voorrecht is dat ze mág stemmen!

Klasina van der Werf

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *