Ringrijderij Tibma voor de 25e keer

Op zaterdag 21 juli vanaf 19.00 uur wordt voor de vijfentwintigste keer de ringrijderij op het buurtschap Tibma onder Ee gehouden. In totaal doen 25 aanspanningen mee.  

De ringrijderij in Tibma trekt altijd veel publiek vanwege de unieke locatie. Het is de enige ringrijderij waarbij deelnemers elkaar zien rijden. In andere dorpen staan er altijd huizen tussen die het uitzicht belemmeren. Ook het publiek heeft een goed overzicht als de aanspanningen om de eer strijden. De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats in de loods van de familie Hansma met aansluitend muziek. Dit keer treedt het duo Melody vanaf 21.00 uur op. De entree is gratis.

Grondleggers

De grondleggers van de ringrijderij zijn Johan en Klazien van der Hoek, Ale en Alie Hansma, Piet en Baukje Venema en Jan en Titia Venema. Tien jaar geleden zijn Martha en Catrinus Bouma erbij gekomen en sindsdien organiseren zij het evenement samen met Titia en Jan Venema die de traditionele ringrijderij in Tibma al vanaf het begin organiseren. ,,Mijn vader is ooit begonnen met de organisatie van het ringrijden in Ee en Titia haar schoonvader in Tibma. Nu zetten wij de traditie voort’’, vertelt Martha Bouma.

Terugblik

In de 25 jaar dat het ringrijden is georganiseerd, zijn er heel wat mooie wedstrijden verreden met soms wel 33 aanspanningen. Eén keer ging het ringrijden niet door. Dat was in 2001 vanwege de MKZ-crisis. De ringrijderij van 2005 werd overschaduwd door een ongeluk met één van de aanspanningen, met een aantal botsingen tot gevolg. ,,Op enkele lichte verwondingen na liep het gelukkig goed af. Maar de schrik zat er goed in bij de deelnemers, het publiek en de paarden’’, zegt Titia. Een jaar later werd de ringrijderij afgelast door het slechte weer.

Toekomst

Hoewel Titia en Martha merken dat de animo voor het ringrijden langzaamaan minder wordt, denken zij nog niet aan stoppen. ,,Als het aan ons ligt gaan we nog even door. Dankzij de bijzondere sfeer tijdens het ringrijden in Tibma en daarna de gezelligheid met muziek in de loods van Hansma, is en blijft het voor veel mensen een leuk uitje. Inmiddels helpen ook onze kinderen alweer mee met de organisatie, dus we hopen dat we dit evenement nog lang kunnen blijven organiseren.’’

Tekst en foto: Klasina van der Werf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *