De Leeuw van Dokkum breekt door als ploegleider

Piet Hoekstra – ook wel de Leeuw van Dokkum genoemd – werd in 1969 Nederlands Kampioen Achtervolging bij de amateurs, door niemand minder dan Joop Zoetemelk te kloppen. Deze foto is gemaakt tijdens de huldiging in Dokkum. Maar wat gebeurde er daarna met hem? We belden hem op.

,,In 1970 ben ik prof geworden, maar financieel gezien was dat geen succes. Het leverde niks op. Daarbij was ik niet zo’n goede klimmer. Daarom ben ik in 1973 terug gegaan naar de amateurs en won onder andere de Ster van Zwolle in 1976. Inmiddels was ik van Dokkum naar Winschoten verhuisd vanwege mijn werk als gevangenisbewaarder. In 1978 ben ik zelf gestopt als wielrenner en ploegleider geworden van de Batavusploeg. Vanaf 1989 heb ik mijn werk als gevangenisbewaarder definitief vaarwel gezegd en ben ik coach geworden van de nationale damesploeg van het wielrennen. Ik heb aan de wieg gestaan van het dameswielrennen en sindsdien is het in een stroomversnelling geraakt. Viervoudig olympisch kampioen Leontien van Moorsel is onder mijn leiding groot geworden. Het was in het tijdperk dat vermagering een belangrijke rol ging spelen bij het dameswielrennen met internationale successen tot gevolg.”

,,Tien jaar lang begeleidde ik de dames. Tussendoor ben ik ook nog twee jaar bondscoach geweest bij het Batavus-amateurteam, waar ik onder andere Laurens ten Dam coachte. Daarna werd ik ploegleider bij het Pro Continental Team Skil-Shimano, nu beter bekend als Team Sunweb. Precies, de ploeg van Tom Dumoulin die onlangs de Giro d’Italia won. Ik ben in 2011 gestopt als ploegleider nadat ik een hartinfarct kreeg. Maar ik volg de wedstrijden op tv nog wel. Ik kijk heel kritisch naar de etappes en zie ook dat Dumoulin beginnersfouten maakt. Maar dat hij dan toch wint, geeft aan hoe goed hij is. Voor de Nederlandse wielersport is dit een stimulans. Het kan dus wél dat een Nederlandse wielrenner een grote ronde wint!”

Piet Hoekstra – geboren en getogen in Moarrewâld – is inmiddels zeventig jaar en woont in Assen. Hij geniet van zijn welverdiende pensioen. Hoekstra: ,,Ik ben nog weleens gevraagd om mee te gaan naar wedstrijden, maar ik heb genoeg gereisd. Als ploegleider ben je altijd onderweg, naar landen als Italië en Spanje. Vooral toen ik begon als ploegleider reed ik constant heen en weer, 80.000 kilometer per jaar. We waren in die tijd maar met z’n tweeën; nu zijn er twaalf ploegleiders. De verkeersdrukte is ook nog eens toegenomen. Zijdelings ben ik nog wel bij het wielrennen betrokken. Zo ga ik nog weleens mee naar wedstrijden van Hartthijs de Vries, een jong talent uit Kollum. Ik fungeer voor hem als klankbord. Hij heeft nu ongeveer dezelfde leeftijd als ik destijds op deze foto!”

Foto: Stichting Fotografie Willem Kamminga

Tekst: Klasina van der Werf

Bron: Krant Dokkum Toen & Nu, 14 juni 2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *