Kalenders Nico Douma verzameld in een boek

Nico Douma van de gelijknamige drukkerij in Dokkum heeft een boek gepresenteerd over de 25 jaar dat hij samen met kunstenaar Joop Visser deelnam aan de kalenderwedstrijd. Het boek – met daarin een schitterend overzicht van de kalenders van Drukkerij Douma – is nu voor iedereen verkrijgbaar.

Drukkerij Douma Dokkum nam 25 jaar lang deel aan de Kalenderwedstrijd. Tussen de inzendingen zaten prachtige grafische hoogstandjes. Nico Douma bedacht dat hij deze kunstwerkjes voor de toekomst wilde behouden en daarom verzamelde hij de kalenders in een smaakvol vormgegeven boek: 25 jaar kalenders, Drukkerij Douma Dokkum.

Kalenders als kunstwerkjes

Nico Douma en Joop Visser maakten er elke keer weer wat bijzonders van en wonnen een oeuvre prijs met hun kalenders. Zo ontvingen ze in 2007 de KVGO-jubileumprijs als blijk van waardering voor de bewonderenswaardige wijze waarop beide heren vasthielden aan een telkens afwijkend en vooral onbruikbaar concept. De uitgaven stonden bekend als: niet praktisch, maar wel heel leuk. ,,Het zijn stuk voor stuk kunstwerkjes die dienen als proeve van bekwaamheid van ontwerper, drukker en afwerker’’, aldus het bestuur van de Stichting Kalenderwedstrijd.

Collectors item

Nico Douma en Joop Visser hebben in hun kalenders diverse malen aandacht besteed aan Dokkumer onderwerpen, zoals het carillon van Dokkum en Bonifatius. In de 25 jaar dat Douma en Visser samenwerkten bouwden zij een reputatie op in Nederland. De kalenders werden door echte liefhebbers verzameld en het werd voor velen een echt collectors item.

Einde kalendertijdperk

In 2017 verscheen de laatste met de titel: Schetsen naar wandelingen in Groot-Brittannië Yorkshire. Douma: ,,Hiermee wordt ons kalendertijdperk afgesloten. Ik heb mijn taken bij Drukkerij Douma vorig jaar overgedragen aan Rogier Peters en vond het daarom een mooi moment om met deze traditie te stoppen. Op deze manier krijgt hij de kans om nieuwe initiatieven te ontwikkelen.’’

Het boek ‘25 jaar kalenders, Drukkerij Douma Dokkum’ is verkrijgbaar bij Uitgeverij Dokkumerdiep voor 25 euro (inclusief verzendkosten). Bestellen kan door een bericht te sturen naar ncm.douma@dokkumerdiep.nl

Tekst: Klasina van der Werf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *