Wat is er met Dokkumerlân gebeurd?

De naam Dokkumerlân – die als één van de drie fusienamen wordt genoemd voor de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland – is niet nieuw. Sterker nog: Op 17 oktober 2008 werd deze naam door de gemeente Dantumadiel (de gemeente die niet mee wil doen aan de bestuurlijke fusie) gepresenteerd als mogelijk fusienaam voor de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland.

Niet dat het wat uitmaakt dat deze naam al eens eerder is bedacht, maar wat ik me wel afvraag: wat is er met de domeinnaam www.dokkumerlan.nl gebeurd? Ik weet nog dat de gemeente na de bekendmaking van deze naam was vergeten deze domeinnaam vast te leggen en dat een inwoner van Dokkum dat snel had gedaan. ‘Domeinnaam Dokkumerlân gekaapt’ stond er destijds in alle kranten. Niet wetende dat juist een medewerker van de krant die naam had ‘gekaapt’, te weten mijn zeer gewaardeerde collega Jaap Mellink, die op 31 augustus 2012 is overleden. Hij vertelde mij destijds dat hij deze domeinnaam als ‘cadeau’ wilde geven aan de gemeenten als deze zouden fuseren. Als dank voor de fijne samenwerking. Wat er met de domeinnaam is gebeurd is een raadsel. Ik heb het Jaap zijn zoon, Dennis Mellink, gevraagd en hij weet het ook niet. Feit is dat de domeinnaam al is geregistreerd.

Eerst maar afwachten welke fusienaam de inwoners van de drie gemeenten op 15 maart kiezen, de dag van de Tweede Kamer Verkiezingen. Ik ben heel benieuwd. Als PR-adviseur zou ik Dokkumerlân aanbevelen, omdat deze naam ook voor mensen in de rest van Nederland herkenbaar is en meer aanspreekt dan Ie- en Lauwerslân of Noardeast-Fryslân. Ik weet echter van de tijd dat ik bij de Dockumer Courant werkte hoe gevoelig het soms bij de inwoners van omliggende dorpen ligt  dat Dokkum ‘altijd alle aandacht krijgt’. Ik hoop dat mensen naar het bredere belang kijken. Als regio willen we mee blijven doen, onszelf op de kaart zetten. Een goede naam is daarbij van groot belang! Op welke politieke partij ik 15 maart ga stemmen is voor mij nog onduidelijk, maar de gemeentenaam weet ik wel: Dokkumerlân. Al is het alleen al omdat deze naam mij doet denken aan Jaap Mellink, die ongetwijfeld ook voor deze naam gekozen had!

Klasina van der Werf, 2 februari 2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *