Ee uitgekozen tot het ‘gelukkige dorp’

Stella Groenewoud, masterstudent aan de TU Delft, heeft een ‘geluksonderzoek’ in Ee uitgevoerd. Diverse inwoners van ‘het gelukkige dorp’ Ee hebben hieraan deelgenomen.

Stella verbaasde zich vooral over de enorme hoeveelheid aan activiteiten in Ee door de ongeveer 750 buitengewoon betrokken bewoners. ,,Er is koersbal, een sjoelkampioenschap, motorcross, een piratenzender, een drumband, voetbalwedstrijden, fierljeppen, en door de bewoners zelf wordt een stoep aangelegd, geld opgehaald voor de vuurwerkshow, een verzameling wagens gebouwd voor het dorpsfeest en het record carbidschieten verbroken”, aldus Stella.

Kakofony fan Ie

Stella heeft alle gegevens verzameld en aan de hand daarvan kaarten ontwikkeld waarin de levendigheid en veelzijdigheid van de Ee’se straten zichtbaar wordt. Door het wegvallen van de factor ‘tijd’ doorkruist de lampionnenoptocht een begrafenistoet, terwijl de vlooienmarkt het ringrijden in de weg lijkt te staan. Alles gebeurt, en alles gebeurt tegelijk. Deze ‘Kakofony fan Ie’ verspreidt zich op ansichten over de hele wereld.

Creatief en dynamisch

De vaste stenen die het dorp vormen lijken stil, maar worden juist uitermate creatief en dynamisch gebruikt. Tijdens het dorpsfeest is de speeltuin een theater en tijdens het straatkaatsen zijn voortuinen de tribunes van een sportstadion. Mienskip, het Friese woord voor gemeenschapszin, blijkt hier ineens iets ruimtelijks.

Uitkomsten

Voor dit project heeft Stella onder andere samengewerkt met de DOM Ee, het Dorpsbelang en Keunstwurk Fryslân. Binnenkort meer over de uitkomsten van het onderzoek en wat hiermee wordt gedaan!

Op de foto: Stella Groenewoud die samen met Marieke Giele bewoner Sikke Tuma interviewt voor het project ‘het gelukkige dorp’. Foto: Klasina van der Werf 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *