Cabaret over pesten maakt indruk op scholieren

Alle brugklassen van de tien middelbare scholen in Noardeast-Fryslân zijn deze week naar theater Sense in Dokkum geweest voor de cabaretvoorstelling ‘Klappen voor Bart’. Deze theatervoorstelling laat op een toegankelijke en humoristische manier zien hoe het voelt om gepest te worden en wat je er tegen kunt doen.

DOKKUM – Aanleiding om met alle leerlingen naar deze voorstelling te gaan is het convenant ‘Mei fêste hân’ dat een jaar geleden door de DDFK-gemeenten en diverse scholen is getekend. ,,Ons doel is om met elkaar het gebruik van alcohol en drugs en grensoverschrijdend gedrag bij schoolgaande jongeren tegen te gaan. Daar hoort pesten ook bij’’, stelt wethouder Paul Maasbommel van de gemeente Kollumerland. Hij vindt het goed dat er aandacht is voor pesten. ,,Ik heb zelf voor de klas gestaan en pesten komt helaas overal veel voor. Het probleem is dat het vaak onopgemerkt blijft voor docenten. Het is mij zelf meerdere malen overkomen dat ik achteraf hoorde dat iemand erg gepest werd en dat ik dacht: waarom heb ik dat niet gezien? Ik hoop daarom dat deze voorstelling helpt om scholieren over de streep te trekken zodat ze niet meer pesten. En als het wél gebeurt dat kinderen die gepest worden het aan de kaak durven te stellen.’’

Praat erover

Jannie de Vries die namens het voortgezet onderwijs alles organiseert vindt het erg bijzonder dat alle 640 leerlingen meegaan naar de theatervoorstelling. ,,Ik ben heel blij dat de gemeenten hierin investeren. In de lessen besteden we voor en na de voorstelling aandacht aan pesten. Op een positieve manier, niet met een wijzende vinger. Maar wel met een serieuze ondertoon. We hopen dat er op deze manier over pesten gepraat zal worden, zowel op school als thuis. Met de opkomst van social media is het pesten alleen maar erger geworden. Het is ook veel gemakkelijker om iemand via whatsapp uit te schelden dan face tot face. We merken bij ons op het Lauwers College in Kollum dat er altijd een verhaal achter zit waarom leerlingen pesten. Soms is er thuis iets gebeurd of zijn ze vroeger zelf ook gepest. Als je met elkaar het gesprek aangaat is er begrip voor elkaar. Daarom is het belangrijkste doel van deze voorstelling: praat erover!’’

Pesten is niet normaal

Cabaretier Bart Melief (36) hoopt dat zijn voorstelling werkt als een soort shocktherapie. Dat scholieren wakker geschud worden en denken: o jee, is dit echt? Bart toert al een paar jaar langs scholen en krijgt van hen te horen dat het effect heeft. Het succes van de voorstelling is dat de cabaretier zich kwetsbaar opstelt met veel zelfspot. ,,Ik ben zelf ook jarenlang gepest vanwege mijn hazenlip en dacht dat het er bij hoorde. Ik was bang dat het alleen maar erger zou worden als ik mijn mond open zou trekken. Dus deed ik niets. Maar pesten is niet normaal en je bent ook zélf verantwoordelijk om er iets tegen te doen. Gelukkig is er op scholen steeds meer aandacht voor pesten. Vroeger rustte daar een taboe op. Ik merk wat het met de zaal doet, zie die smoeltjes en ga dan terug naar de tijd dat ik zelf 12 jaar was en doodsbang in het fietsenhok stond. Wat ik het ergste vond? Dat ik er niet bij hoorde. Het rare was dat niemand mij hielp’’, vertelt Bart. Aan de leerlingen in Dokkum vraagt Bart of zij hem zouden helpen als ze bij hem in de klas hadden gezeten. Stuk voor stuk zeggen ze dat ze het voor hem zouden opnemen. Maar de keiharde werkelijkheid is volgens Bart dat elke dag heel veel mensen gepest worden, maar dat niemand er als eerste iets van durft te zeggen. ,,Ik hoop dat jullie ervoor zorgen dat er bij jullie op school niet meer wordt gepest.’’

Bart weet dat er elke keer minimaal drie kinderen in de zaal zitten die ook gepest worden. Na de voorstelling komen ze soms huilend naar hem toe. ,,Ze vinden me dapper omdat ik mijn verhaal op het podium durf te vertellen. En ze vinden me zielig omdat ik gepest ben. Dat vond ik vroeger zelf ook. Maar nu weet ik dat er maar één iemand écht zielig was.’’

Meer informatie: www.pestweb.nl

Tekst: Klasina van der Werf

Foto: David de Haas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *