Vijf natuurparken die je gezien moet hebben in Friesland

Nationaal Park De Alde Feanen: één groot vaargebied

Dit unieke natuurgebied bestaat uit meren, rietlanden en moerasbossen. De Alde Feanen is het grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa met wel 450 soorten planten en ruim 100 soorten vogels, waaronder de zeearend. Je kunt hier wandelen, fietsen (Pontjesroute!), varen en genieten van de natuur, de vogels en de rust. Een aanrader is om een vaarexcursie met rondvaartboot De Blaustirns te doen of de audiovaarroute van Freek Vonk. Ook voor kinderen is er in de Alde Feanen genoeg te beleven, zoals de rugzakroutes vanuit het Bezoekerscentrum in Earnewâld.

Nationaal Park Lauwersmeer: vogelparadijs

Op de grens van Friesland en Groningen ligt Nationaal Park Lauwersmeer, een vogelparadijs op vroegere zeebodem. Verschillende vogelkijkhutten en uitzichtpunten bieden goed zicht op de vogels, zoals de vogelkijkhut bij Ezumakeeg. Vanuit activiteitencentrum De Bosschuur kun je mooie wandelroutes lopen. Voor kleine kinderen is het Kabouterpad erg leuk om te doen. Fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het Rondje Lauwersmeer (43 kilometer). Verken je het Lauwersmeer liever vanaf het water? Huur dan een boot bij Waddeninzicht. Uniek om in dit gebied te doen: op Landroversafari of de duisternis beleven en de sterrenhemel zien. Het Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk uitgeroepen tot Dark Sky Park.

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden: ultieme wandelbeleving

Het eeuwenoude cultuurlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden (Noordelijke Friese Wouden) werd in Trouw een ‘vergeten parel’ genoemd. Het knusse coulissenlandschap is te herkennen aan de elzensingels, houtwallen en pingoruïnes. Dwars door het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden slingert het 165 kilometer lange Streekpad. Dit pad – bestaande uit 27 verschillende routes – gaat ook door natuurgebieden als het Bûtenfjild en Houtwiel. Aan de poort van de Noardlike Fryske Wâlden ligt het prachtige natuurgebied De Leijen waar je bij het gelijknamige paviljoen heerlijk kunt eten en drinken. Het bijbehorende strandje is ook erg leuk voor kinderen. Dat geldt ook voor het strand aan het Burgumer Mar (Klein Zwitserland). Dit is overigens ook een ideale plek om te vissen.

Waddenzee werelderfgoed: één van de natuurwonderen

De Waddenzee is sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed. Het staat daarmee op gelijke voet met wereldberoemde natuurwonderen als de Grand Canyon en de Kilamanjaro. Eén van de hoogtepunten van het natuurgebied is de Peazemerlannen bij de levendige dorpjes Paesens en Moddergat waar je vanaf de zeedijk een weergaloos uitzicht hebt op de Waddenzee. Om voor eens en altijd te laten zien hoe waardevol dit UNESCO Werelderfgoed is heeft filmmaker Ruben Smit – bekend van de Nieuwe Wildernis – een natuurfilm over het Waddengebied gemaakt. De mooiste manier om de Wadden zelf te ontdekken is door te wadlopen.

Overige parken en natuurgebieden

Tot slot zijn er nog heel veel mooie natuurgebieden die geen nationale status hebben, maar zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals Noarderleech (bekend van de ‘Dobbepaarden’), Miedengebieden, Hurdegarypsterwarren en Eanjumerkolken. Bossen en parken waar je ook heerlijk kunt wandelen in Friesland: de bossen ‘Griekenland’ en ‘Turkije’ bij Stania State in Oentsjerk, het Veenkloosterbos in Veenklooster, het park bij landgoed De Klinze in Aldstsjerk, het Driezumer bos bij landgoed Rinsma State in Driezum én -last but not least – Park Vijversburg. Bijzonder in dit natuur- en cultuurpark is het deel ‘Frijlân’ waar kinderen kunnen spelen tussen een paradijs van bloemen of op het waterlabyrint met vlotten.

Tekst: Klasina van der Werf; Foto’s: Marcel van Kammen; Bron: www.eropuitinfriesland.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *