Wonen in de natuur

Wethouder Jos van der Horst woont en werkt in Smallingerland en heeft ook nog Wonen in zijn portefeuille. Wie kan er dan beter vertellen wat er zo mooi is om in deze gemeente te wonen en wat de mooiste plekjes zijn? Ook vertelt Van der Horst over een bijzonder nieuw project in Smallingerland: Wonen in de natuur.

Speciaal voor Noflik Wenje nodigt de wethouder de redactie uit in zijn eigen huis aan de Oudeweg in Drachten. ,,Dit is de mooiste straat van Drachten”, zegt hij enthousiast. ,,Hier staan nog veel oude panden. Dit huis is honderd jaar oud. Hierachter was vroeger nog een sigarendraaierij.”

Hoe bent u in dit huis terechtgekomen?

,,Ik ben geboren en getogen in Wolvega, maar woon alweer twintig jaar in Drachten. Samen met mijn vrouw woonde ik eerst in een buitenwijk, maar we waren altijd al ‘verliefd’ op deze straat. We hebben gewacht tot we hier een huis konden kopen. In 2004 kochten we deze woning waar we samen tien jaar hebben gewoond. In 2014 is mijn vrouw in dit huis gestorven. Haar ziel is nog in dit huis, maar ik moet verder met mijn leven. Daarom heb ik het huis nu te koop gezet.”

Wilt u wel in Drachten blijven wonen?

,,Ja, het woont hier fantastisch. Het centrum is op vijf minuten loopafstand. De ondernemers zijn actief, dat vind ik prachtig. Zo zijn ze nu druk bezig met een verlichtingsplan voor het centrum. Vooral in de weekenden merk je dat Drachten bruist. En als je op de fiets stapt, ben je zomaar buiten in de rust. Mijn vriendin komt uit Amsterdam en vindt het onvoorstelbaar hoe mooi groen en schoon het hier is.”

Wat zijn uw favoriete plekjes?

,,Ik wandel een hoop en dan ga ik meestal naar het Haersmapark of het Thalenpark, dat onder strakke architectuur is gebouwd. Ook langs de geluidswal in de wijk de Wiken wandel ik graag. Onderweg kom je dan een dierenpark tegen met kangoeroes en hertjes. Dat is toch prachtig. Eén van de mooiste plekken van Fryslân vind ik het Karmelklooster, waar ik regelmatig kom voor bijvoorbeeld vergaderingen of heidagen. De sfeer is daar fantastisch.”

Welke dorpen van Smallingerland vindt u het mooist?

,,De twaalf dorpen om Drachten heen zijn allemaal op hun eigen manier bijzonder. Het mooie is dat alle dorpen heel verschillend zijn. Zo zijn Smalle Ee en De Veenhoop prachtige plaatsen, maar Rottevalle, Oudega en Opeinde hebben ook hun charmes. De dorpen zijn niet met elkaar te vergelijken. Toch liggen de dorpjes dicht bij elkaar. Op één zondag kun je op de fiets alle dorpen aandoen.”

Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen rondom wonen in Smallingerland?

,,De flat die twee jaar geleden door brand is verwoest aan de Lange West is nu een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid voor de rest van Fryslân. Bijzonder is dat zowel op het dak als aan de gevel zonnepanelen zijn gemaakt. Een ander uniek woonproject is De Peinder Mieden, aan de rand van Opeinde. Hier krijgen 44 kopers de kans om te wonen in de eigen natuur. Zij worden, naast eigenaar van hun eigen kavel, ook – als groep – beheerder van het omliggende coulisselandschap. Bewoners bepalen zelf hoe de bebouwing van het gebied eruit komt te zien. Deze vorm van projectontwikkeling is uniek in Nederland. Zo zijn er op alle fronten ontwikkelingen in Smallingerland. En het mooie is: er is voor elk wat wils!”

Tekst en foto’s: Klasina van der Werf. Bron: Noflik Wenje donderdag 19 oktober

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *