Het best bewaarde geheim van Friesland

Als je echt een afwisselende fietsroute in Friesland wilt doen, dan is het Kerspelpaad een aanrader! Deze route leidt je door het mooie open landschap met weidse vergezichten en langs elzensingels, houtwallen en meertjes. Onderweg is er genoeg te zien en te beleven. Zo kom je door levendige dorpjes, zoals Surhuisterveen en Veenklooster.

De route van 44 km lang volgt het bekende knooppuntensysteem. De start is bij botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. Als je met de auto bent, kun je die het beste parkeren bij het station op 5 minuten loopafstand. De P-route wordt wel met bordjes aangegeven.

Weidse vergezichten

De fietsroute voert vooral door de gemeente Achtkarspelen. Karspelen is Fries voor kerspelen, oftewel kerkdorpen. Achtkarspelen is ooit ontstaan uit acht van deze kerkdorpen. Zelf fiets ik deze route op een zonnige voorjaarsdag. De zon weerspiegelt in het water van de Trekvaart waar vissers langs de kant zitten. Via een boerenerf fiets ik door de weilanden richting Gerkesklooster langs koeien, schapen en paarden. Vanuit Gerkesklooster gaat de tocht over het Prinses Margrietkanaal richting Augustinusga. Onderweg geniet ik van het typische open Friese landschap met weidse vergezichten, ondergelopen weilanden, omgeven door goudgeel riet. Terwijl ik de vogels hoor zingen zie ik rechts een man met een verrekijker bij een vogelkijkhut staan. Een mooi punt om even te stoppen en te genieten van het uitzicht. De fabriek van Friesland Campina aan de horizon staat in schril contrast met dit prachtige natuurgebied.

Levendige dorpen

Via een zandpad fiets ik naar knooppunt 11. Onderweg besef ik hoe mooi deze regio is. Dankzij deze route ontdek ik nieuwe paden waar ik nog nooit eerder ben geweest. Via Surhuizum bereik ik  het levendige dorp Surhuisterveen. De eerste vijftien kilometers zitten erop. Tijd voor koffie! Bij ‘It stee foar iters en drinkers’ word ik hartelijk ontvangen door de eigenaar. Na een cappuccino en een kwarkpunt met slagroom kan ik er weer tegenaan. Ik vervolg mijn route naar Harkema en Drogeham. Laatstgenoemde dorp ken ik vooral van de gondelvaart op wielen, een bijzonder bloemenspektakel dat elk jaar in september plaatsvindt. Op een bordje zie ik Speelbos Hossebos staan. Leuk om nog eens met de kinderen naar toe te gaan! Bij Kootstertille ga ik weer over het Prinses Margrietkanaal naar Zwagerbosch.

Pingo’s

Bij dit deel van de route vallen de elzensingels, houtwallen en pingo’s op. Een pingo is – zo heb ik vandaag geleerd – een klein meertje dat tijdens de ijstijd is gevormd. Liefhebbers van tuinen kunnen tussen knooppunt 72 en 70 even afstappen om een kijkje te nemen bij de Jakobstuin. De route gaat verder door het rustige dorpje Jistrum. Via It Heideloantsje – een rustiek zandpad – ga ik richting het Jinkepaed. Bij de theeschenkerij in dit bosrijke gebied kun je normaalgesproken even bijkomen, maar deze is nu nog dicht. Via een smal paadje kom ik vervolgens in Kollumerzwaag uit en fiets ik naar het bos van Veenklooster. Dit is echt een dorp waar van alles te doen is, zo kun je Landbouwmuseum De Brink, Fogelsanghstate of Galerie Noordvleugel bezichtigen. Bij deze galerie voor beeldende kunst kun je ook terecht voor een high tea. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij It Lytse Slot thee te drinken of voor een lekker broodje naar lunchcafé De Swaen gaan. Een welverdiende beloning voor deze fietstocht. Vanuit Veenklooster is het nog een klein stukje fietsen naar Buitenpost waar de tocht begon. Ik zal deze fietstocht iedereen aanraden. Het wordt tijd dat mensen dit best bewaarde geheim van Friesland gaan ontdekken!

De volledige route vind je hier.

Tekst: Klasina van der Werf 

Bron: www.eropuitinfriesland.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *