Berichten

Vijf leuke plaatsen om koffie te drinken in Friesland

De herfst is weer begonnen. Een mooi moment om lekkere koffie te drinken op bijzondere locaties. In Friesland is genoeg keus. We zetten vijf leuke plaatsen op een rijtje, waar je gezellig een heerlijk kopje koffie (of thee) kunt drinken.

1. Yke-muoi Kofje & en Tee Drinkerij in Moddergat

Bij Yke-muoi ga je echt terug in de tijd. De gezellige inrichting is helemaal in de stijl van vroeger. Je kunt hier terecht voor ouderwets lekkere koffie met onder andere echte Friese oranjekoek erbij. Ook serveren de vriendelijke eigenaren diverse frisdranken en ijs. Bijzonder is het vergezicht boven op de zeedijk tegenover deze koffie- en theeschenkerij. Ook het nabijgelegen Museum ’t Fiskershúske is een echte aanrader.

2. Kofje & Mear in Burgum

Hier kun je heerlijke cappuccino drinken met wat lekkers erbij. Vooral de cheesecake en appeltaart vallen in de smaak. Als je niet zo van koffie houdt, zal het vriendelijke personeel je vast wijzen op de lekkere warme chocolademelk in grote glazen. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben ze naast al dit lekkers meer te koop: woonaccessoires, kinderkleding of leuke cadeautjes. Leuke bijkomstigheid: de kinderen kunnen zich tijdens het shoppen vermaken in de speelhoek.

3. Theeschenkerij ’t Landschap in Boelenslaan

In het hart van de Noardelike Fryske Wâlden vind je op een unieke plek Theeschenkerij ’t Landschap waar je gastvrij ontvangen wordt. Het ideale plekje voor een Koffietafel of Afternoon Tea. In de lente, zomer en nazomer is er koffie of thee met gebak verkrijgbaar, maar ook frisdrank, ijsjes en kleine lunchgerechten. Heerlijk, ook als tussenstop van je wandel- of fietstocht door het prachtige natuurgebied rondom het meer De Leijen of na je bezoek aan Themapark De Spitkeet.

4. KB Food en Drinks in Dokkum

Nog maar net geopend in de binnenstad van Dokkum (september 2017) en nu al een succes. In het restaurant staat de beleving centraal. Alleen de inrichting is al een beleving op zich: stoer en vintage. Er is genoeg om naar te kijken en elke hoek is anders. Bijzonder is de verrassend grote tuin, een ‘smûke hoek’ waar je dankzij de terrasverwarmers het hele jaar kunt zitten. Vanaf tien uur ’s ochtends kun je hier terecht voor lekkere koffie met huisgemaakt gebak. Ook leuk voor kinderen!

5. Binnenmarkt in Buitenpost

Bij binnenkomst van de Binnenmarkt in het centrum van Buitenpost kom je direct in het Canadese Coffeehouse terecht. Hier kun je in één van de knusse zithoeken genieten van diverse koffiesoorten, vers gemaakt van natuurlijke koffiebonen. Theeliefhebbers kunnen kiezen uit dertig verschillende soorten thee. Ook voor soep met een heerlijke sandwich ben je bij de Binnenmarkt aan het juiste adres. Vergeet niet langs de biologische winkel te gaan waar alleen producten te koop zijn zonder E-nummer!

Nog 6 tips: Waar kun je koffiedrinken op zondag in deze regio?

Van het bovenstaande lijstje zijn Yke-muoi en Theeschenkerij ’t Landschap in het hoogseizoen ook op zondag geopend. Andere leuke plekken in Noordoost-Friesland waar je op zondag heerlijk kunt koffiedrinken:

  • Stadscafé Artisante in Dokkum (Tip: Latte caramel en huisgemaakte apple crumble)
  • Eetcafé De Kalkman in Wierum (vlakbij de zeedijk)
  • MEER in Lauwersoog (lekker relaxed en (h)eerlijke Earth-koffie)
  • Paviljoen De Leyen in Rottevalle (met speelkelder en kelderescape)
  • ’t Mootje in Oostmahorn (echte filterkoffie)
  • Stania State in Oentsjerk (in het bos)

Stania State in Oentsjerk. Foto: Marcel van Kammen

Blog door Klasina van der Werf

Regiomarketing Noordoost-Friesland start met contentteam

Het zogenaamde contentteam bestaat onder andere uit de vier tekstschrijvers Thea van der Schaaf, Tine van Knijff, Johanna Kommerie en Klasina van der Werf. Zij schrijven blogs over routes, evenementen, uitjes met kinderen en ambassadeurs uit de regio. Bart Volbeda en Eduard Rekker laten met hun filmpjes het onverwachte uit de regio zien waarvan bezoekers van de site ongetwijfeld gaan glimlachen.

Marcel van Kammen heeft als natuurfotograaf zijn eigen rubriek: Vogel van de maand. Verder levert hij ook voor de rest van de website de meeste foto’s. Laura Zwaneveld is eveneens fotograaf voor Eropuitinfriesland.nl. Zij verhuisde dit jaar van Rotterdam naar Anjum. Ze is op ontdekkingstocht in Noordoost-Friesland en houdt met haar ‘frisse blik’ de regio maandelijks een spiegel voor met bijzondere beelden. Jelko van der Heide is de vaste Internetmarketeer van de website. Hij weet als geen ander hoe de website goed vindbaar zal zijn voor bezoekers.

Het contentteam wordt gecoördineerd door Elizabeth Pilat, Lisette Grasmeijer en Baukje Medenblik van Stichting Regio Marketing Toerisme. ,,Met dit nieuwe team is onze wens in vervulling gegaan om van www.eropuitinfriesland.nl een inspirerend platform te maken. Door de site continue te vullen met leuke nieuwtjes, beelden en filmpjes houd je de site levendig. Op deze manier willen we toeristen die hier op bezoek zijn zo goed mogelijk inspireren’’, legt Lisette Grasmeijer uit.

De website met toeristische informatie over Noordoost-Friesland is op 1 juli van dit jaar gelanceerd. Er staat een evenementenkalender op, routes voor onder meer fietsers en wandelaars en informatie over verschillende bezienswaardigheden. Daarnaast heeft de website een overzichtskaart met alle slaap-, en eetgelegenheden. Ook staan er enkele tientallen locaties met activiteiten op. De informatie is te lezen in het Nederlands, Engels en Duits.

Volgens Lisette Grasmeijer richt de Stichting RMT zich op vijf streekmerken: Nationaal Park Lauwersmeer, Waddenzee Unesco Werelderfgoed, Elfstedenstad Dokkum, Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden en Nationaal Park De Alde Feanen. ,,Dit nieuwe team bestaat uit mensen die allemaal hart hebben voor Noordoost-Friesland. Met hen willen we deze vijf streekmerken nog beter op de kaart zetten door te laten zien hoe mooi het hier is.’’