Yrsa

Het was denk ik maar een minuut, misschien zelfs korter.,,Wêr is Lena’’,vroeg ik zondag met een paniekerige stem aan mijn man. Ik dacht dat hij bij haar was, hij dacht hetzelfde van mij. We hadden een familiedag, zo’n dag dat iedereen de kinderen in de gaten kan houden, maar juist daardoor denkt iedereen van elkaar dat de ander het wel doet.

De schrik sloeg mij om het hart. Gelukkig zag ik onze dochter van tweeëneenhalf verderop spelen in een weiland. Nietsvermoedend plukte ze een bloemetje uit het gras. Opluchting overheerste.

Negen van de tien keer loopt het goed af. Maar het hoeft maar één keer mis te gaan. Net als vorige week woensdag in Twijzel toen een stenen dug-out tijdens een sportdag instortte. Zo’n duizend kinderen uit de regio waren die dag op het sportpark aanwezig. Een plek waarvan je als ouders denkt dat je kind veilig is.

Had het ongeluk voorkomen kunnen worden? Misschien wel als de dug-outs op tijd gecontroleerd zouden zijn of als de andere kinderen niet op het dak zouden zijn geklommen, of als…

Feit is dat de 10-jarige Yrsa de Bruin uit Surhuisterveen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Natuurlijk is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de gevaren die er zijn in het leven. Ook is het goed dat alle andere dug-outs als gevolg van het drama streng gecontroleerd worden op veiligheid. Maar kun je daarmee alles voorkomen?

Het was maar een minuut. Negen van de tien keer loopt het goed af. Maar het hoeft maar één keer mis te gaan.

Klasina van der Werf

Nieuwsblad Noordoost-Friesland, 30 mei 2014

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *