Wat te doen in Friesland in februari?

Iepen Doar(p): Feanwâldsterwâl

Mienskip is het centrale thema van Leeuwarden-Friesland 2018. Maar wat betekent het eigenlijk? Hoe zijn Friezen verbonden met hun dorp en de mensen om hen heen? Iepen Doar(p) onderzoekt het aan de hand van een dorpsportret van het jongste dorp van Fryslân: Feanwâldsterwâl. Alle 128 huishoudens worden in beeld en geluid geportretteerd. Dit levert een uniek totaalbeeld op van een volledige mienskip. Het eerste portret wordt gepubliceerd op maandag 12 februari, het laatste op woensdag 8 augustus 2018. Nieuwsgierig geworden naar dit dorp? Kom gerust eens een kijkje nemen. De sfeer in Feanwâldsterwâl doet denken aan Giethoorn met de vele bruggetjes die voor de woningen de enige verbinding vormen met de doorgaande weg. Verder zijn er in dit dorp onder andere nog een café en een scheepswerfje te vinden. Klik hier voor meer informatie over de activiteiten van Culturele Hoofdstad in februari.

Winterfietselfstedentocht

Het is nog afwachten of er deze winter een Elfstedentocht op de schaats komt. Maar zeker is dat er op zondag 4 februari langs de elf Friese steden gereden wordt. Het wordt een echte Winterfietselfstedentocht, compleet met stempelkaart, koek en zopie en natuurlijk het officiële (alternatieve) Elfstedentochtkruisje. Er wordt vanaf 7 uur in Leeuwarden gestart vanuit de Elfstedenhal. De route van 205 kilometer volgt zoveel mogelijk het traject van de schaatstocht. Zo fietsen de deelnemers ook langs de Dokkumer Ee naar Dokkum, waar gestempeld kan worden bij HCR De Posthoorn. Hier zorgen de uitbaters gegarandeerd voor koek en zopie en gezelligheid met ‘s middags een optreden van de Saksenbende van Opus 3. Bijzonder is ook dat de fietsroute dit jaar voor het eerst over het wereldberoemde bruggetje bij Bartlehiem gaat.

Aangezien het volgende week echt koud lijkt te worden, tot slot nog tips voor schaatsliefhebbers waar je goed kunt schaatsen in Friesland. 

Noord-Friese Winkeltjesroute

Vergeet de winkelketens van de grote stad. In de Noord-Friese Winkeltjesroute zijn de meest bijzondere winkeltjes en ateliers van de streek opgenomen. Hier heerst een gezellige sfeer en word je ook nog persoonlijk geholpen. Trek er op uit met auto of huur een fiets in Ferwert of Holwerd om er een perfect dagje uit van te maken. Onderweg kun je genieten van het platteland met haar vergezichten, terpdorpjes, frisse lucht en het geruis van de Waddenzee op de achtergrond. Ook zijn er koffie- en lunchmogelijkheden bij de boer, in de theetuin of bij de molen. Elke donderdagmiddag en elke laatste zaterdag van de maand zijn alle winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute gezamenlijk geopend.

Typisch Fries

Het is inmiddels traditie dat kinderen van 4 tot en met 12 jaar in de voorjaarsvakantie gratis naar Friese musea mogen op vertoon van pake, beppe of een andere volwassene. Er zijn dan allerlei activiteiten, leuk voor jong en oud! Thema dit jaar is ‘Typisch Fries’. Aanraders zijn: Museum Dokkum, De Sûkerei in Damwâld, ’t Fiskershúske in Moddergat, het Ruurd Wiersmahûs in Burdaard, De Kruidhof in Buitenpost, De Spitkeet in Harkema, de Schierstins in Feanwâlden en bij Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum kom je alles te weten over lekker Fryske Sûkerbôle van beppe. Meer informatie over de musea en de activiteiten: www.helppakedevakantiedoor.nl

Bij wie wil jij slapen?

Ben je van plan om cultuur te snuiven in Friesland nu Leeuwarden-Fryslân gekozen is tot culturele hoofdstad van 2018? Dan kún je natuurlijk zo’n groot hotel binnenlopen… maar het kan ook anders! Twaalf gastheren van unieke slaapplekken in Noordoost-Friesland hebben de handen ineengeslagen en nodigen toeristen uit bij hen te overnachten in 2018. Je logeert hier in kleinschalige accommodaties, waarin veel liefde is gestopt. Je wordt altijd persoonlijk welkom geheten door de leukste gastheren of – dames. Elke accommodatie ligt op een unieke plek en heeft een bijzonder verhaal. De eigenaren kennen de omgeving als geen ander en geven de beste tips. Meer informatie: http://www.bijwiewiljijslapen.nl/

Blog door Klasina van der Werf
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft maandelijks een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Klasina bezoekt met haar gezin diverse activiteiten en evenementen en beschrijft deze op een beeldende manier die hopelijk inspireert!

Foto’s: Marcel van Kammen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *