Snoepwinkel voor vrouwen

PaPiTo. Zo heet de nieuwe Lifestyle en Cadeauwinkel in Damwâld. Een bijzondere naam met een bijzonder achterliggend verhaal. Vrijdag en zaterdag houden ze een ‘Open Deur Weekend’.

Eind vorig jaar is ‘PaPiTo’ geopend. De winkel is gevestigd in de voormalige dokterspraktijk van Sipkema aan de Haadwei in Damwâld. ,,Het valt ons op dat veel mensen nog niet van ons bestaan afweten. Maar als ze hier komen, zijn ze meteen enthousiast’’, vertelt Anneke Heeringa die de winkel samen met haar dochter Melanie runt. Melanie is net 16 jaar geworden. Ze heeft het Syndroom van Down. Ze krijgt nu nog les op De Wingerd in Damwâld, maar als ze straks 18 jaar is, dan is ze klaar met school. ,,Als ouders denk je dan weleens na over haar toekomst. Het toeval wilde dat mijn zus stopte met haar winkel op Schiermonnikoog. Ze vroeg of wij de inboedel wilden overnemen. Daar hoefden we niet lang over na te denken: dat is het, dachten we meteen. Al gauw besloten we om de winkel in ons eigen huis te vestigen. Dit is een dokterspraktijk geweest met de oude apotheekkasten er nog in. Dat leent zich perfect voor een Lifestyle en Cadeauwinkel. De mooie serviezen, prachtige sieraden, snuisterijen maar ook kleding, tassen en sjaals komen hier goed tot hun recht’’, vertelt Anneke.

 Downsyndroom

Melanie is vanaf het begin bij de winkel betrokken. Zij draait vooral kassa, maar als de vertegenwoordiger langskomt is ze er ook bij om haar mening te geven. ,,Wij vinden het heel belangrijk dat mensen met het Downsyndroom meedoen in de maatschappij. Klanten reageren er ook heel leuk op dat Melanie in de winkel meehelpt. In de toekomst hopen we meer bijzondere kinderen een werkplek te kunnen bieden. Wij kunnen veel van hen leren. Bijvoorbeeld, genieten van kleine dingen.’’

 Snoepwinkel voor vrouwen

De naam PaPiTo is voor Melanie heel speciaal. Vlak voordat de winkel werd geopend heeft zij namelijk dolfijnentherapie gevolgd op Curaçao. ‘Haar’ dolfijn heette PaPiTo. ,,Helaas is PaPito overleden’’, vertelt Melanie. Dat gebeurde vlak nadat de winkel was geopend. Melanie is hier heel verdrietig over geweest. Zij heeft twee weken met PaPiTo gezwommen en een speciale band met deze dolfijn opgebouwd. Dankzij de therapie is haar spraak en motoriek enorm verbeterd. De dolfijn prijkt nu op het logo van PaPiTo, samen met Melanie. ,,Want Melanie is de baas van deze winkel’’, vertelt Anneke. Moeder en dochter omschrijven de winkel als een ‘snoepwinkel voor vrouwen’. ,,Wij verkopen aparte spullen die niet overal verkrijgbaar zijn.’’

Open Deur Weekend

Om mensen kennis te laten maken met de winkel en nieuwe collectie van PiP Studio, Mooi Vrolijk, Beach Bumb en Knit Factory houdt PaPiTo vrijdag en zaterdag een Open Deur Weekend. Vrijdag 7 oktober is de winkel geopend van 13.00 tot 21.00 uur en zaterdag 8 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Voor elke klant ligt er deze dagen een leuk PaPiTo-cadeautje klaar. Op vrijdagavond 14 oktober zijn Melanie en Anneke aanwezig tijdens de Ladiesnight in De Pipegael in Broeksterwâld. Dan duurt het niet zolang meer tot de kerstartikelen weer binnenkomen. Deze keer bouwen de dames de garage om tot kersthoek, compleet met houtsnippers en strobalen. Rond die tijd vinden er ook open dagen plaats: de Winterwonderdagen.

Meer informatie: www.papitodamwoude.nl

Tekst en foto’s: Klasina van der Werf

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *